Roşia Montană – cianura care a umplut paharul
- 11-09-2013
- Nr. 690
-
Marius OPREA
- Editorial
- 10 Comentarii
Am fost deseori în Apuseni. Eram, cum s-ar spune, cu treabă. Cu treabă sîntem toţi: două telefoane, de trimis sau de primit un e-mail. Pînă să ne întoarcem în Apuseni, rămînem cititori de ziar şi privitori la televizor, nu trăitori de acolo. În aceste zile, am privit doar la televizor. Sătul de proteste de stradă şi de încăierări cu mascaţi, sătul de provocatori ai democraţiei, hotărîsem (aşa, în mintea mea) că nu se mai poate schimba mare lucru. Cum nici după 1989, atunci, nu s-a schimbat prea curînd ceva. Acum, însă, da. S-a schimbat. Roşia Montană a iscat un tăvălug. Am simţit totuşi că s-a umplut paharul şi că furtul, adică privatizarea comunismului, adică nişte contracte „secrete“ cu Bechtel sau Gabriel Resources nu pot merge pînă la a fura o mulţime mare de bani pe nimic şi nişte munţi, pe care sîntem pe cale să îi pierdem. Totul a început în 1993, cînd un ministru al guvernului Văcăroiu, un om căruia nu îi poţi găsi vreo fotografie sau vrea declaraţie, deşi era ministru al Industriilor, deci domnul Dumitru Popescu (nu Dumnezeu, al lui Ceauşescu, ci un om pe care nimeni nu şi-l poate aminti) a emis, în 16 iulie 1993, […]
mai adaug doar atata: ca, d-abea *dupa* ce se legifereaza
treaba prin Parlament (sau, p-aiurea!), de-abea *dupa ce* contractulo acela devine *legal*, de-abea *dupa aceea*, daca Statul Roman renuntza (dintr-un motiv sau altul), d-abea *dupa aceea* Statul Roman e bun de *plata* (adica, *noi*)…
Cu drag, bre, parlamentarilor di doua lulele,
Nea Marin
Domnilor!Nu va otariti,pentruca oricat de bun si ecologic e proectul,managementul ,,din teren” e de-al nostru.Ori toata evolutia de inaintea asa zisei revolutii si dupa,a fost si este neaos romanesc,adica incompetent.Aduceti nemti engjeji americani,ce vreti,dar IN TEREN.Adica sa conduca operativ lucrarile….Si rezultatele la veti vedea si apracia.Nu uitati:am fost si suntem in LUMEA TREIA:politic.si ca mentalitate.dela opinca,la vladica.Asta e!
Va scriu, dragilor, chiar inspirat de Marius Oprea, cu care chiar joc „tenis”, saptamanal.
Nu uitatzi ca: odata ce Legea e ”trecuta” pan’ PARLAMENT”, se-ntampla una da pan’ „doua”:
ori „ezecutivu'” (adicatelea, Ponta) o respinge (da’ nu poate, chiar respinge o LEGE), ori ”cade” in Parlament. Ar fi bine sa cada, doar per motiv de ”jurisprudentza”…
Dar, daca ”trece”, legea asta (care, de fapt, nu e o lege, ca ”tzine” de chiar ”Ezecutiv”), sa avetz’ mare grije: ca, dupa asta va urma „vinderea Romaniei”…
Aia care tzipau , mai an, ca ”nu vindem Romania”, chiar asta o fac , chiar akuma!
Uite, ca ma in-semnez cu „nume propriu”, cam chiar asha:
Marian Deaconescu – a.k.a. ”Nea Marin”
Trebuia „Strada trebuie sa se dumireasca…”. Ipad are un program plin de initiativa, trebuie sa citesti cu acul sa nu apara bazaconii. Ceea ce n-am facut. Scuze!
precum autorul, prin Apuseni – vara asta am fost pe la Rosia Montana.
Ce se poate vedea acolo, e decopertarea facuta de ”vechiul regim” (de dinainte de ’89): un singur deal, amarat, care ranjeste privitorului.
Lume linistita, au shi-o balta plina cu crapi colorati , adusi probabil de prin China. Inspre, insa (au, dinspre?),
am trecut pe la Valea Dosului (tot in judetul Alba), unde fusesem, copchil de 8 ani, intr-o tabara si unde prindeam pestii, prin parau, *cu furculita*.
Azi? Ampoiul – si afluentii sai – sunt *rauri moarte*.
Astfel ca, draga Lucid – da, ‘tzeleg ca esti inginer (sa stii ca-i respect pe ingineri): tot un foarte bun inginer , care stie geologie, minerit, cam de *chiar toate* mi-s spus ceea ce ne spui *tu*. Ca, adica, sa nu ne facem griji, ca, vorba aia: *stiu inginerii* cam se si cam cum.
Uite ca io *ma opun*. pentru ca *mai toata lumea cam stie* cam ce-au lsat prin urma aceste exploatari. Ca, exista documentatie, slava Domnului, chiar *cat cuprinde*.
Si, in fata *evidentei*, io, chiar *io*, ma cam inclin…
Desigur, dar *fara de indoiala*: probabil ca acea companie a *platit pe chiar totzi in fonctzii executive*
incepand din acel an fatidic. De *aceea* joaca totzi ashtia aceasta piesa: de frica de-a nu fi datz’ *pan’ gat*…
Ei bine, sa *iasa lumea in strada*! Ca, vorba aia: cam *toata clasa noastra politica* e ca o shira de-a spinarii care *ashteapta* fioru’ care s-o cutreere…
Nea Marin
Rosia-Montana \”a umplut paharul\” (cum spune dl Oprea) prin tenacitatea celor care s-au impotrivit proiectului GR. Ca in nici un alt caz de privatizare frauduloasă, a ieșit la iveală toată mataraia de interese dintre ingeniosi intreprinzatori, atotputernice corporatii si coruptia de nivel guvernamental. De aici, reacția civica, amenintind a prinde întreaga societate fiindcă sint in discuție interesele vitale ale întregii societăți.
Mitingiada este ca o trezire in ceasul XII, dar e Trezirea si asta conteaza. Astfel, miza e mult superioară interesului local al exploatarii de la RM, al cărei rost poate ramine vesnic controversat, cita vreme ramine in sfera argumentelor tehnice. Nu aceasta e problema de principiu ci alta: s-a ajuns in situația ca GR sa exploateze la RM, prin frauda. Si de-ar exploata fara cianuri; si de-ar salva economic si ecologic Alba; si de-ar asigura redevente de 80% bugetului de stat, afacerea a pornit prin frauda cu complicitatea autorităților romane – locale si guvernamentale – iar asta e împotriva civilizatiei la care ne-am angajat sa aderam. Astfel ca orice guvern care susține demersul GR – la vedere ori subversiv – este antiromanesc fiindcă antieuropean.
Strada trebuie sa se Dumitrescu rapid, sa depaseasca \”faza tehnica\” si pună problema responsabilitatii guvernării. De preferat, fortindu-i demisia. Daca va fi o victorie a societății civile, va fi numai daca vom avea alegeri anticipate anul acesta.
Ca si Lara,pun acelasi punct pe i:de ce sa am incredere ca lacul de cianura de la Rosia Montana va fi proiectat si realizat foarte bine,tinand cont de 99% din posibilele circumstante neprevazute?In Europa civilizata,aia spre care tindem,de ce nu se mai practica metoda?
Inteleg ca oamenii din zona sunt disperati,dar viata nu inseamna doar 16-17 ani cat va dura expoatarea.
Pe urma?Ce se va intampla pe urma,intr-un desert martian?A,vor veni cei de la Hollywood sa faca filme SF!
Domnule, de ani de zile va varsati cianurile peste tot unde lumea incearca sa gandeasca. Faptul ca va permiteti sa tutuiti
un om ca Marius Oprea arata clar unde v-ati completat educatia. In frenezia pro cianuri deveniti incoerent. Citez:
„Stiai ca accidentul de la Baia Mare s-a produs dupa o ploaie rapida si puternica in urma careia lichidul din iaz „a dat peste” pentru ca proiectantul nu crezuse ca pot exista asemenea ploi acolo? ”
Ei, nu este acesta un exemplu de neprevazut egal cu incompetenta care duce la dezastre? Aveti vreo scuza si pentru asta?
Dumneata esti inginer de formatie initiala si nu cred ca ai pierdut de tot reflexul profesional de a analiza orice fenomen in primul rand realist si apoi logic. Chiar si in lucrarea d-tale de licenta la istorie se vedea spiritul ingineresc – am folosit si eu date din ea despre importurile de plumb si cositor in Tzarile Romane pentru tipografii. Ca inginer cum potzi sa afirmi ca Alba Iulia e amenintata de cianura deoarece cianura din iazul de decantare NU ARE CUM SA NU SE INFILTREZE in panza freatica? Spui ca ai fost prin Apuseni – chiar nu ai vazut multimea de iazuri – tauri pline de deseurile miniere din care nu a ajuns o picatura in panza freatica de secole? Exista galitza -apa aia rosie, dar ea vine direct din mina prin reactia apei de ploaie cu sulfurile metalice – apare acidul sulfuric, nu se poate ca un inginer sa nu priceapa atata lucru – iar din pirita – sulfura de fier – fierul ajunge in apa acida si o inroseste. Ce solutie au ecologistii pentru acest flagel de sute de ani? Nada. Macar Gold-ul a facut o statie pilot de tratare a apei si a promis ca o extinde pentru toate astele din jur. Ai idee cate iazuri cu cianura sunt azi in Romania? Ai auzit de vreunul din care sa se infiltreze cianura in apa freatica? Stiai ca accidentul de la Baia Mare s-a produs dupa o ploaie rapida si puternica in urma careia lichidul din iaz „a dat peste” pentru ca proiectantul nu crezuse ca pot exista asemenea ploi acolo? Deci nici o infiltrare. In rest penibile afirmatii conspirationiste despe aur si asa-zise metale rare care abia asteapta sa fie scoase de banditii capitalisti care au furat secretele geologilor romani. Care metale rare? Care aur? Ai vazut vreodata un buletin de analiza? Poate cineva sa arate asa ceva?
Paranoia conspirationista „nu ne vindem tzara” nu va produce nici macar o coaja de paine pentru amaratzii de motzi – nu se poate sa nu fi vazut saracia de acolo daca ai fost prin zona.
Inginerul Marius Oprea ar trebui sa ceara in primul rand o discutie publica INTRE SPECIALISTI – geologi, ingineri, chimisti, care sa informeze corect si apoi sa vina cu solutii.
Altfel, paranoia cu „agenturili” nu a salvat Romania nici pe vremea lui ceausescu.
Superb articol! Chiar si pentru cei care citesc altminteri cu neplacere OC.