Salarii, pensii, calcule şi o mică problemă: IICCMER
- 11-05-2012
- Nr. 623
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 10 Comentarii
Prima măsură a guvernului Ponta a fost cea firească: majorarea salariilor cu 8% de la 1 iunie, celelalte procente de majorare urmînd să fie acordate din decembrie. S-a evitat astfel perturbarea alegerilor parlamentare, a doua tranşă de majorare nesuprapunîndu-se cu data alegerilor. Există şi Legea responsabilităţii fiscale, care prevede că nu se pot face majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri. De asemenea, premierul Victor Ponta a anunţat că pensionarilor cărora li s-au reţinut ilegal contribuţiile la bugetul asigurărilor de sănătate li se vor da banii înapoi, tot de la 1 iunie. Guvernul Ponta a anunţat că şi banii distribuiţi de guvernul Ungureanu, din Fondul de rezervă al guvernului, nu vor mai ajunge la administraţiile locale, ci vor fi folosiţi tot la salarii şi pensii. Un semn bun al guvernării USL, această măsură a refacerii salariilor diminuate în urmă cu doi ani. De asemenea, restituirea sumelor reţinute pensionarilor este o altă măsură încurajatoare. De salutat modul în care premierul Victor Ponta lucrează cu ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, un om care ştie ce înseamnă un buget, care sînt veniturile şi cheltuielile Statului şi cît se poate întinde un guvern fără să-şi afecteze buna funcţionare. Este ceea ce i-a lipsit […]
Chiar ma intreb de ce guvernantii actuali nu se grabesc sa-l renumeasca pe d-nul M. Oprea in fruntea IICCMER. Este un om onest, doritor sa faca treaba serioasa in domeniul cercetarii crimelor comunismului. De cand a fost dat afara miseleste de la institut, dansul a realizat niste lucruri incredibile in comparatie cu activitatea asa-zis stiintifica a haitei care a acaparat pe nedrept conducerea institutiei. Institutul a devenit intre timp doar o firma anosta a statului roman, prin care s-au sifonat in mare masura fonduri indreptate catre niste baieti si fetite destepte. Un control la sange este de asteptat sa se faca acolo de urgenta. Si toate acestea sub obladuirea unui personaj perfid si cameleonic, intrupat de catre musafirul Tismineski, un aiurit sub toate aspectele, pe care unii ii mai spun si Guru.
Fatza cu *problemele* (ca, sa o bine shtii, trebshoara-i cam „acra”) economice, „problema” Tismaneanu e un *fasss*…
Cam asta voiam io sa scriu. Nu ma „arde” *chiar diloc* faptu’ ca s-a schimbat governu’. Zau! C-am mai schimbat, noi, romanii (c-am votat & io, d-acilea) *muuuulte*. Dar, ce folos? Cam p-acilea-i problemshoara, badie: ca *nu mai
„ies” / or, nu mai sunt „lasatz’ ” sa iasa, oamenii da „bine”, ai de-s *cinstitz’* pan’ politica.
O politica-n care „intri” chiar *doar daca* ai paralele de-atzi cumpara „postu’ „, ori, daca ai un „nume” (vezi pe Diaconu, actor -nu, cu baietu’ asta io nu am probleme, sa shtii, pe Dolanescu (cantaretz), Irina Loghin, etc. etc., pacat ca lipseshte Romica Puceanu’ d-acolea).
Unde, *unde* ni-s *economishtii* (ca lumea), avocatzii (ca lumea), specialishtii (ca lumea)? Ca, parca erea & Tritza Fanitza p-acolea, pan’ Parlament , pi la un moment, anume dat? Shi, parca ierea & (pa cand ierea cu pantalonii mai ruptz’ pan’ kur, chiar miliardaru’ nost liberal, Patriciu) & etc. etc.? Ca cetii mai ieri da *palatu’* lu’ Crin Halaicu (premar *liberal* de la Bucale)… Exceptziile? Li numeri pi deshteli de la numa’ v-o *doua mani*…
Ca, trebshoara s-a *limpezit*, badie: ca *nu pare-a „tzine” de partide*. Ca-s tatz’ *cam la fel*, adica, mai precis, muuuult mai precis: „pun botu'” la paralele de la *buget*.
Pana cand nu e domnia Legii, putem scrie-ntruna: nu se va face *nimic*: io te „iert” pa tine, tu ma „iertz’ ” pa mine, prostimea tzipa, strange bracinaru’, noi ni cumparam vile la Cannes… Capishi? Ca-i *chiar atata da simplu*?
Nea Marin
pa bune? te-ai „dumerit”? nene marine, ce *parshiv* esti… asa, sa iau creta si sa scriu pe raboj. *lasatz’ pa Tismaneanu, ca nu conteaza*. pa bune? nu conteaza? da’ ce conteaza? moralitatea conteaza? Tismaneanu – *tzutzerul* lui Basescu conteaza? joaca si harjoana de-a *anticomunistii* dupa gard conteaza? un institut, IICCMER, pus sa slujeasca PDL-ul conteaza?
pari cam *turbat* pentru un cetatean care doar *observa*. vad ca te *arde* rau ca s-a schimbat guvernul. matale, nenea marine, esti departe, stai *molcom*, sa nu-tzi afecteze prea marea *dumerire*.
sa-mi *chiar* scriu parerea, sa-mi \”depun icrele\” p-acilea…
Mi-aduc aminte cam asha:
1) ca a fo\’ \”sters\” un ministru pen\’ ca indrasnit de-a o *spune*: cum ca, sistemul de pensii e un \”joc\” a la \”Caritas\”, ca sa scrim chiar asha…
2) C-a fo\’ \”shters\” un ministru – ma scuzatzi, nu-i tzin minte numele, e un *ziarist expert pan\’ oeconomia*, dupa nici *doua luni*, pen\’ ca spunea/scria p-a *dreapta*.
3) Cetesc, acu\’ v-o doua zile, pi *papagalu\’ ala* care ni sta pi la B.N. , cum ca (o declara *el*, ca prostu\’!): \” devalorizarea leului e de altundeva, nu s-a prosud in Romania\”) – desigur, cetat *aproximativ* (dar adevarat pan\’ \”vana\”)…
Lasatz\’ pa Tismaneanu, etc. p-aiurea (ca *nu* conteaza!): ce *conteaza*, insa, e faptu\’ ca ne *saracesc* poporu\’ \”guru\” ca Dumnealui (desigur, Academician!)
Cand, va-ntreb: *cand* o sa-l *schimbe* pe acest \”dashtept\”, da pan\’ fonctzie, romanii?
Ca-ntotdeauna ne -ndemna: facetz\’ \”X\” (shi-a ieshit \”Y\”): ma scuzatz\’ , ca l-am urmarit de-a lungu\’ d-a chiar v-o numa\’ 20 di ani. Ca, daca l-ashi fi \”urmat\”, ashi fi *saracit*!
Slava Domnului: ca m-am *dumerit din timp*…
cele bune,
Nea Marin
Normal, Moral si Firesc, Marius Oprea ar trebui repus cat mai repede in functie la IICCMER, care practic reprezinta creatia dansului. Investigarea crimelor comunismului s-a facut numai sub conducerea dansului, astazi institutul devenind doar un surogat de institutie si o spalatoare stiintifica de bani pe proiecte de doua parale si trei surcele. Institutul trebuie inviat si reinventat. In situatia actuala, cu conducatorii si proiectele pe care le are, solutia cea mai benefica pentru societate ar fi desfiintarea acestei entitati, devenite dupa indepartarea domnului Oprea o persoana juridica inutila si praduitoare de subventii. Mare parte din angajatii institutului asteapta verdictul politic prin care d-nul Marius Oprea este asteptat sa revina acasa si sa faca treaba serioasa. Asteptam din partea d-nului Ponta decretul de numire…
Marea greseala a lui Tismaneanu a fost sa il dea jos pe Marius Oprea si sa il numeasca in fruntea institutului pe obscurul si amatorul Mihail Neamtu. Ce calificari a avut Neamtu sa conduca acest institut? Este un eseist in toate cele, adica un om care incearca in teologie, in studii post-comuniste, in orice. Nu e cu adevarat specializat in nimic, afara de a fi o „bufnita intre daramaturi”…
de cand guvernul ponta a fost instalat in functie, v. tismaneanu nu mai zice nimic despre USL si ai sai conducatori… gata, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. da’ nici demisia nu si-o da, chiar daca a fost instalat in fucntie de un alt guvern si un alt premier… poate scapa si de data asta, poate se gudura pe langa noii conducatori, poate primeste vreo ambasada, vreo functie, ceva, ca nu degeaba face el analiza comunismului, poate pica si vreo sinecura.
imi doresc ca IICCMER sa fie scos de sub influenta nefasta a jocurilor politice si sa faca cercetare, nu propaganda.
… ma ingrijoreaza cel mai tare. In democratie, a fost slugarnic si oportunist, sprijinandu-l pe Basescu si PDL si desfiintand ideea de opozitie, atacand USL, inca de la formare.
S-a facut pres in fata lui Basescu si a zis ca-i covor zburator. Se pretinde istoric, dar a lasat ca Regele Mihai sa fie spurcat de Basescu.
A fost numit la IICCMER de fostul premier Emil Boc, prin Hotarare de Guvern. O demisie ar fi indicata. Sa o numim „demisie de onoare”?
Basescu declara , la un anume moment , ca va demisiona in cinci minute daca , bla, bla ,bla. Bla , bla , bla a fost , dar basescu nici gand sa demisioneze.Volodea , de ce ar fi mai \\\”prejos\\\” decat angajatorul lui?Nici el nu demisioneaza.
Interesant ca CNSAS le cauta paduchi la cusaturi multora din cei care sunt pe lista lu\\\’ basescu , insa nu se leaga de originea si trecutul lui Tismaneanu , ba din contra , este un fel de Saul care a devenit Paul/Pavel al comunismului.
Pana acum , Ponta merita multe cuvinte de lauda , exceptand numirile de la Ministerul Educatieisi poate ca si la Externe nu a fost solutia cea mai fericita, insa dl. Marga este un om de cultura si cu un corp diplomatic bine ales si loial nu poate da gres.Indiferent cum l-am eticheta pe V. Putin , el este alesul unei mari puteri si trebuie sa privim lucrurile in esenta lor si cu multa atentie. Putin nu este un hahait precum unii pe care ii cunoastem , stie sa puna piciorul in pag si are si ciolanul tare.
…Vladimir Tismaneanu era ingrozit ca Romania se „mexicanizeaza”.
LECTURA DE PE blogul lui VLADIMIR TISMANEANU, „MEMORIE, LIBERTATE, MODERATIE”
(http://tismaneanu.wordpress.com/2012/04/30/doamna-lelia-munteanu-si-amintirile-anului-1990/):
„Subiectul discutiei este mexicanizarea, un concept aplicabil sau nu, dar oricum nu unul menit sa flateze USL ( a se citi definitia pe care o propun). Din pacate, unii citesc textele pe diagonala si pricep opusul a ce-am dorit sa spun. Ce sa-i faci, riscurile scrisului de pamflete in serie. Este si aceasta o profesiune ori un mod de a-ti petrece timpul (ne-o demonstreaza din plin “Alcibiade”). Ii linistesc: cand premierul desemnat va fi investit si va putea primi in aceasta calitate mesaje oficiale, va afla decizia mea privitoare la pozitia de presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER. Orice om normal care citeste ce-am scris in aceste zile (si nu doar in aceste zile, ma grabesc sa o spun) o poate anticipa. Numit de un premier al Romaniei, mi se pare firesc sa-l anunt despre aceasta decizie pe un premier al Romaniei. Este o chestiune de minima politete. A bon entendeur, salut…”
Victor Ponta este premier, confirmat de Parlament, de cinci zile. Vladimir Tismaneanu se poate adresa premierului investit.
Deemisioneaza?
Isi negociaza functia?