Anul 2016 este anul comemorării celui de-al patrulea centenar de la moartea lui Miguel de Cervantes. Pentru a-l omagia pe marele scriitor spaniol, numeroase instituţii publice şi private au pregătit un program complex de activităţi, în Spania şi în lume: expoziţii, concerte, teatru, dans, proiecţii de film, publicaţii şi studii, proiecte de cercetare, trasee turistice, o mulţime de activităţi menite să trezească interesul şi să facă încă şi mai cunoscute viaţa şi opera acestui extraordinar scriitor spaniol şi universal.
Cel de-al patrulea centenar îşi propune, totodată, să apropie publicul larg de figura lui Cervantes, să-l facă mai uşor de înţeles, mai ales pentru cei care nu sînt atît de familiarizaţi cu opera scriitorului.
Personajul Don Quijote de la Mancha este cunoscut peste tot în lume, însă creatorul său a rămas mai puţin cunoscut. De aceea, majoritatea evenimentelor organizate cu această ocazie se axează mai degrabă pe aprofundarea figurii lui Miguel de Cervantes, situarea scriitorului în contextul cultural atît de particular în care i-a fost dat să trăiască, respectiv pe tranziţia de la Renaştere la Baroc şi apariţia literaturii moderne, analizînd totodată şi legăturile sale cu alţi scriitori contemporani, precum Shakespeare, de la a cărui moarte au trecut, de asemenea, 400 de ani – o recuperare a lui Cervantes ca scriitor care a traversat importantele evenimente ale epocii sale, o epocă de profunde schimbări istorice şi culturale, în Europa şi în lume.
Cum spuneam, centenarul face ca un număr de peste 348 de instituţii naţionale şi străine să fi prevăzut, în calendarul lor cultural pentru 2016, evenimente legate de viaţa şi întreaga operă literară a lui Miguel de Cervantes. Programarea acestor evenimente vine, de fapt, ca o continuare a unor manifestări iniţiate anul trecut, cînd am sărbătorit publicarea celei de-a doua părţi a romanului Don Quijote de la Mancha, sărbătoare înglobată în Bienio Cervantino (2015-2016). Aş vrea să amintesc una dintre numeroasele iniţiative ale anului 2015, cum ar fi o nouă ediţie critică a bine-cunoscutului roman, coordonată de Francisco Rico, în două volume şi la care colaborează un număr mare de specialişti, atît din Spania, cît şi din lume.
Institutul Cervantes din Bucureşti, la fel ca toate celelalte institute din lume, a cuprins, în programul său cultural pentru 2016, multe evenimente prin care să omagieze figura scriitorului, dar mă voi opri acum doar asupra celor programate pentru Săptămîna Cervantes, ce va avea loc în perioada 18-22 aprilie*. Vom începe Săptămîna cu un ciclu de filme intitulat „Cervantes revizitat“ şi care constă în proiecţia a patru filme de lungmetraj (ficţiune şi documentare), unul dintre acestea intitulîndu-se chiar Miguel şi William, un lungmetraj de ficţiune în care Shakespeare ajunge în Castilia şi, nu voi dezvălui mai mult, poate chiar îl întîlneşte pe Cervantes.
Vom continua cu o foarte frumoasă şi actuală, din punct de vedere a limbajului folosit, expoziţie de ilustraţie şi bandă desenată, Miguel en Cervantes. Panorama Minunăţiilor, expoziţie care, iată, este dedicată faimosului „entremes“ (comedie într-un act), opera teatrală a scriitorului, deşi foarte importantă, rămînînd eclipsată de faima celorlalte scrieri ale sale, cu precădere de cea a lui Don Quijote.
Despre Don Quijote şi despre Secolul de Aur în Spania ne vor vorbi, la masa rotundă intitulată Melancolia lui Don Quijote. Bolile sufletului în Secolul de Aur în Spania, prof. univ. dr. Octavian Buda, şeful catedrei de Istoria Medicinei de la UMF „Carol Davila“, şi medicul şi scriitorul Slavko Zupcic, din Spania, într-un eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, într-unul dintre cele mai frumoase locuri redate circuitului cultural din Bucureşti, Casa Cesianu-Filipescu, de pe Calea Victoriei nr. 151.
Săptămîna nu se putea încheia altfel decît prin atît de bine primita Lectură continuă din Don Quijote, care va avea loc în data de 22 aprilie, între orele 11.00 şi 18.00, în ajunul Zilei Cervantes, Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. La această lectură, cititorii participă citind fragmente din Don Quijote, fie în spaniolă, fie în română sau în orice altă limbă în care cititorul se simte comod, şi sperăm să avem alături, ca şi la ediţiile anterioare, cît mai mulţi iubitori ai textului cervantin şi ai personajelor lui. Chiar îmi face o deosebită plăcere să lansez invitaţia tuturor celor care doresc să-i aducă un omagiu lui Cervantes să vină să citească, alături de noi, şi să participe la această sărbătoare a lui Cervantes, dar şi a cărţii, a literaturii, a culturii în general.
__________________
* Activități organizate cu prilejul celui de-al patrulea centenar de la moartea lui Miguel de Cervantes #400Cervantes.
Rosa María MORO DE ANDRÉS este director al
Instituto Cervantes Bucureşti