Şeful Securităţii, de la Jilava la Virtutea Militară (II)
- 26-03-2014
- Nr. 716
-
Marius OPREA
- Actualitate
- 3 Comentarii
„Miniştrii de Interne şi şefii Securităţii au fost cu toţii soldaţi fideli ai Partidului. Cei mai mulţi au fost ei înşişi activişti de partid, înainte de a lucra în Securitate. Să-i menţionăm aşadar pe cei responsabili, ca demnitari ai aparatului represiv, pentru ceea ce s-a petrecut vreme de peste patru decenii în România, pentru sutele de mii de morţi şi deportaţi: Teohari Georgescu, ministru de Interne implicat în luarea puterii şi instituirea regimului de teroare în masă, Pintilie Bodnarenko (Pantiuşa), spion sovietic, primul şef al Securităţii“… şi înşiruirea continuă, spre a ajunge la cei din urmă: „Ionel Gal; Cornel Onescu (succesorul lui Drăghici); Ion Stănescu, George Homoştean, Teodor Coman, Emil Bobu, Tudor Postelnicu, Iulian Vlad. Aceştia, la rîndul lor, au lucrat direct cu secretarii CC şi şefii de secţii ale CC al PCR, responsabili cu coordonarea organelor represive“. Am citat din Raportul Comisiei Prezidențiale pentru analiza… lui Traian Băsescu şi Vladimir Tismăneanu. Mai mult, în legătură cu George Homoştean, cel din urmă îi scria pe blog numele cu litere roşii, sub următorul titlu: „Împotriva amneziei: Dosarele nomenclaturii au devenit accesibile, inclusiv documente despre Ion Iliescu… “. Un Ion Iliescu alături de care profesorul Tismăneanu scrisese, nu cu mult înainte, […]
M O e irecuperabil – isi da cu stangu-n dreptul ca istoric parca din masochism. L-am prins cu aiureala despre casa Giurescu daramata in zona Uranus cand casa era pe Berzei. Acum il face pe Marin Dragnea (prizonier la rusi ca sergent si intors intr-adevar cu divizia TV in toamna lui 44) „comandant al diviziei de ocupatie sovietica Tudor Vladimirescu”. Pai cand a ajuns Dragnea ofiter superior divizia TV se numea de mult Divizia 1 a Armatei a doua (sau a treia?) si avea locatia intre Antiaeriana – 13 Septembrie si bld Ghencea. Eu insumi am fost ofiter de rezerva in aceasta divizie si tin minte ca foloseam la convocari intrarea de langa clubul Steaua, lipita cu cimitirul turcesc. Aiurea divizie de ocupatie sovietica, era ceausescizata la maximum. Inca o prostie: „lagarul” de la Magurele. E vorba de o scoala de tablagii de militie de pe soseaua de centura pe langa care treceam inainte de 89 in fiecare toamna cu autobuzele ca sa sortam cartofii pe rampa CFR dinspre Bragadiru.
Din pacate pentru M O, singura sa productiune corespunzand tit;lului de istoric ramane lucrarea de licenta consacrata tipografiei muntenesti din secolele XVI-XIX pe care am folosit-o si eu.
Marius Oprea persista in a amesteca date de tot felul. La prima parte, am intervenit nu din dorinta de a-l contrazice ci onest crezind ca sarcina istoricului indepedent in gindire este de a prezenta adevarul istoric ca atare, nu asamblat ca bicicleta Carpati, despre care gurile rele spuneau ca, oricum ai fi-nncercat, tot AKM iesea.
Acum, vazind ca d-lui o tine ca surda pe mormint, n-am decit sa-l las in pace. De ce-as tine eu, mai mult decit d-lui, la propria-i reputatie stiintifica?
Sunt profund recunoscatoare domnului Marius Oprea pentru tot ceea ce a intreprins in scopul scoaterii la lumina a a
devarului din istoria si realitatea noastra tulbure.