UDMR – bastion al păcii e!
- 04-03-2011
- Nr. 565
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 3 Comentarii
În sfîrșit, s-au încheiat lucrările de la Oradea ale Congresului UDMR și s-au acordat și Premiile Oscar la Hollywood. Bucurie mare pe capul românilor, care au urmărit cu înfrigurare cine vor fi cîștigătorii. Rezultatele oficiale au consemnat victoria lui Kelemen Hunor. Actualul ministru al Culturii – fără să fie și al Cultelor, mereu uităm că acest domeniu, al Cultelor, existent în cadrul Ministerului Culturii de pe vremea lui Răzvan Theodorescu, Adrian Iorgulescu, Toader Paleologu, a trecut în desaga personală a lui Emil Boc – a cîștigat o bătălie cîștigată dinainte. Cu 371 de voturi în favoarea sa, Kelemen Hunor i-a devansat pe principalii săi contracandidați. Consilierul prezidențial Peter Eckstein Kovacs (cu 118 voturi) și un anume Olosz Gergely (cu doar 46 de voturi, din totalul de 538) nu au reușit să pună în pericol candidatura beizadelei udemeriste. Crescut, pregătit, antrenat și susținut de fostul președinte UDMR, Marko Bela, cumva în spiritul pragmatic și pentru interesele de cursă lungă ale Uniunii Maghiarilor din România, Kelemen Hunor nu dorește să schimbe direcția politică a UDMR, care este aceea de aliat al PD-L, ba chiar nu vrea nici înlocuirea premierului Boc. Să încercăm cîteva observații și considerații ce decurg din noua reașezare […]
Jocul inteligent al ambiguitatilor udemeriste este eficient nu in sine ci in raport cu stupiditatile unei natiuni care tinde sa se compoerte ca un amalgam de populatii dezinteresate de liantul constiintei si demnitatii nationale, de responsabilitatile ei istorice, de anenintarile viitorului ei unitar.
Nu știu dacă scriitorul Bedros Horasangian știe ungurește. Probabil că nu, doar în Ardeal există cetățeni români de origine armeană, care știu ungurește. Dacă ar fi știut ar fi putut încerca să studieze și comenteze raportul care se menține ambiguu între UDMR și formațiunile etniste care se manifestă de o vreme în Ardeal dar și în Ungaria. Eu cred că fără analiza acestui raport, orientările politice și sociale ale UDMR nu pot fi nici înțelese, nici apreciate corect în relațiile cu politica altor partide din România, care nu sunt constituite pe baze etnice. Așa că desemnarea lui Kelemen Hunor ca succesor al lui Marko Bela capătă sens doar dacă știm ce relații întreține primul cu formațiunile amintite și în ce măsură a preluat sau va prelua ceva din programul acestora, pentru a-l integra în programul UDMR-ului.
Dan Culcer
Ca intotdeauna, ati scris un articol excelent! UDMR si UNPR sunt, prin oportunismul lor, o rusine a politicii romanesti. Cand vor disparea, vom putea spune ca viata noastra politica s-a insanatosit. Profit de aceasta ocazie pentru a va intreba cum se explica faptul ca minoritatea armeana, o minoritate de oameni inteligenti, care au jucat un rol important in istoria tarii noastre, este reprezentata in Parlament de dl Varujan Pambuccian, o figura la fel de penibila ca si liderii UDMR si UNPR? Dvs. personal va simtiti reprezentat de dl. Pambuccian? Invredniciti-ma cu un raspuns!