Un caz de corupţie, cu un premier intempestiv
- 10-07-2013
- Nr. 681
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 9 Comentarii
La ora la care scriam aceste rînduri, marţi seara, pe 9 iulie, cu puţin timp înainte să trimitem revista spre tipar, adversarii USL-ului şi ai premierului Victor Ponta îşi frecau mîinile de bucurie. Premierul era într-un unghi mort şi, oricum ar fi dat-o, tot prost ieşea. În cazul intervenţiei poliţiei şi procurorilor la Liceul Bolintineanu, dacă premierul Ponta nu întreba despre acele acţiuni „de forţă“, ar fi fost imediat acuzat că tolerează practici poliţieneşti, de intimidare. Intervenind, a fost avertizat că se amestecă în independenţa justiţiei, într-o anchetă în curs. Toată disputa îl vizează pe premier. La fel de bine ar fi putut să fie implicat şi ministrul Educaţiei: toată acţiunea s-a desfăşurat într-o incintă şcolară, dar ministrul Educaţiei pare să fie absolvit şi, de asemenea, este departe – prin proprie voinţă – de caz. Cred că problema, din punctul meu de vedere, are o explicaţie şi aceasta ţine de modul în care se comunică între instituţii şi între ministere. Victor Ponta nu este doar demnitar în funcţie, este şi telespectator. În această ipostază, el are probabil pornit un televizor în cabinetul guvernamental. Cînd toate televiziunile încep să difuzeze imagini cu poliţişti şi dube la un liceu din România, […]
Pentru profesorii supraveghetori au existat mandate? Nu s-a discutat nicio clipă acest aspect. Domnul Ponta dorea un singur lucru: ca vinovaţii (profesorii, evident) să fie pedepsiţi. De ce şi-a pus problema mandatelor doar în cazul elevilor? Într-un caz de mită există atât corupător cât şi corupt, la fel de vinovati.
….la populatia rrrrominichii. Asta este amenintarea letala pentru tzara, developata necrutator de guvernarea uslinoasa mai eficient decat un turnesol. Ponta a reactionat \”normal\”: hotzul (intelectual deocamdata) e solidar cu junii hotzi. Mai e si calcul politic cinic: astia care dau si iau mita in invatamant (\”profesori\”, parinti si \”copii\”) sunt o componenta majora a electoratului uslinos, alaturi de \”pomanagii\”, aici intrand si vanatorii de sinecuri pe bani publici cum sunt si unii care mai scriu si pe aici. Condamnarea lui relu-transformatoru\’ e doar bomboana pe coliva \”celui mai cinstit\” guvern, in care specimene de-alde pricopie, costoiu sau barbu \”gestioneaza\” educatia si cultura. Tragic este ca e COLIVA ROMANIEI.
De vreme ce toata zia-i pe micul ecran,Pontilica al nostru,
nu-i un ageamiu dupa cum s-ar putea crede.De cand a fost
uns ca premier,vrea sa ne faca sa intelegem ca \’mnelui isi
slujeste poporul.Iar cum noi,la mai bine de sase luni de la
9 decembre incoace,ne-am mai desteptat nitel si ca urma-
re,nu mai suntem asa de prosti ca atunci,cand i-am dat
votul.Acum stim exact ca pe \’mnelui il cam doare in cot de noi si, iar un\”ca urmare\”,isi face imagine publica pritr-
un coportament ce tine de teatrul absurd.In loc sa-l che-
me la ordine pe neputinciosul STROE si sa-l demita asa
cum se intampla in oricare tara civilizata,peste capul
acestui ministru si fara informatii de ce se intampla,umi-
leste pe politisti si pe procurori si, iar un\”ca urmare\”,anu-
leaza actiunea cu consecintele usor de inteles.Procedand
asa,a dat apa la moara plagiatorilor de la Bac si pentru se-
siunile ce vor urma.Chiar daca el insusi este un plagiator
national si international celebru,le-a facut un mare deser-
viciu atat elevilor,cat si,mai ales,parintilor,care au voie
de acum.sa-i bata pe politisti si sa-i umileasca pe procu-
rori,punct.
Consider ca nu strica sa va multumesc pentru raspunsul care pare a-mi fi adresat mie in primul rand. Imi permit inca o opinie: pana la bacalaureat, copilul (elevul) a mai avut si alte examene stim cu totii. „A readuce bacalaureatul in pozitia unui examen serios” trebuie sa inceapa mult, mult mai devreme. In clasa I, cand toti parintii vor ca odraslele lor sa ia premiul I, in clasele urmatoare, cand la premiere ar trebui sa tinem cont de faptul ca podiumul are trei locuri (daca vor competitie, ca in sport), sau de faptul ca fiecare este inzestrat cu anumite competente care l-au dus la performante intr-o disciplina sau alta. Pozitia unui examen serios poate sa inceapa si cu educatia estetica a tinerilor care se prezinta la bacalaureat, un eveniment, la urma urmei, unde n-ar strica si o tinuta vestimentara pe masura. Pozitia unui examen serios poate incepe in copilarie, cum ziceam, cu o educatie pentru parintii care considera ca un copil este valoros numai daca are doar 9 si 10 si numai daca intra repede la o facultate. Pozitia unui examen serios poate incepe cu un examen sau concurs de admitere, dupa caz, serios, astfel incat tanarul sa fie responsabilizat pentru alegerea pe care a facut-o el si nu…calculatorul. „Ce avem noi aicea?” pe de o parte vaicarelile ca tanarul sta prea mult la calculator, dar tot prin intermediul calculatorului este trimis la scoala mai departe…nu vi se pare uluitor? [Pai, daca e asa, de ce nu continuam repartizarea computerizata si pentru ocuparea unui loc la facultate?] Se vorbeste prea mult despre salariile mici ale profesorilor si prea putin despre ce NU ar trebui sa faca profesorii pentru salariile acestea (statistica, secretariat, consiliere si extra- de tot felul, activitati care mai de care, multe fara legatura cu valoarea si in stransa legatura cu comercialul, cu facilul, chestii care dau bine si tot felul de „proiecte” efemere). Si este foarte probabil ca tinerii care vor sa-si cumpere bacu’ sa nu-si doreasca, de fapt, sa ajunga la facultate. Ar fi un studiu interesant, dar pana una, alta, vorba dv., se lucreaza haotic si jalnic.
Aceasta problema foarte grava (dupa cum spuneti si dvs.), adica coruptia la bacalaureat trebuie rezolvata prin pedepse !
Nu-i de ajuns sa o discutam (cum propuneti dvs.). Iar Ponta
a „reusit” sa impiedice ancheta procurorilor si astfel, nu vor mai putea fi dovediti cei care au dat mita … Altfel, doamne
fereste, el nu s-a implicat in obstructionarea justitiei !
De acord cu dumneavoastra: premierul a fortat nota si a vorbit de actiuni „abuzive”, intr-un moment cind n-avea informatii suficiente. Si in zilele urmatoare el a continuat sa spuna de „actiuni fasciste”, „comuniste”, la Liceul Bolintineanu. Acei elevi erau audiati ca martori, sa retinem aceasta ipostaza a lor.
Ei si parintii lor ar fi putut sa intre si la incadrarea juridica de „dare de mita” – dar asta e o alta problema, ce ar fi rezultat din ancheta. Cind cineva participa la bacalaureat si consimte sa plateasca ca sa treaca examenul, este o problema foarte grava, pe care ar trebui sa o discutam, dincolo de cazul concret de la Liceul Bolintineanu.
.
Sint de parere, asa cum am si scris in articol, ca intimplarea de la Liceul Bolintineanu putea fi un inceput pentru analizarea tuturor cazurilor de coruptie din invatamint. Ar fi fost o posibilitate de a readuce bacalaureatul in pozitia unui examen serios, nu un examen pe care il cumperi cu bani strecurati in servetele.
Nota de la bacalaureat conteaza si la inscrierea in facultati si cred ca o ierarhie viciata de furt se va repercuta si asupra invatamantului superior. Un tinar intrat la facultate pe baza unui bacalaureat necinstit va ocupa locul altui tinar, care a invatat si s-a pregatit.
Cred ca premierul s-a implicat aiurea intr-o ancheta a Parchetului General, sustinuta de Ministerul de Interne.
Nu-i mai putin adevarat ca si Parchetul General, si Ministerul de Interne, cum am scris in articol, au lucrat haotic si au comunicat jalnic.
Ma mira sa vad cum a scris dl.autor, nu-mi vine sa cred ca nu a scris „ce este cu acele actiuni de forta…”; da’ poate l-o fi auzit pe tov.Premier si o fi reprodus intocmai; oricum suntem – inca – pe teritoriul examenelor; ai zice ca s-a gasit cineva cu un „incurca-i, drace”; peste tot dai de comic si ironie. Nu stiu daca adversarii isi frecau mainile de bucurie, dar mi se pare ca aici i se cauta circumstante atenuante; ar fi de bun simt ca si adversarii si neadversarii sa remarce ca tov.Premier forteaza nota, din nou, tot in luna lui cuptior. Sa fie luna iulie circumstanta atenuanta de printre randurile autorului? Caldura mare, monser.
… ca a fost un abuz al procurorilor, asta e imixtiune. Era o actiune in curs, nu poti sa te bagi aiurea in tramvai. Acolo era o ancheta de coruptie, trebuia cercetat fiecare om, si profesorii, care au strans banii, dar si elevii care au acceptat sa-si cumpere bacalaureatul.
Ce-au patit elevii? Care era abuzul? Pur si simplu, se dorea audierea lor, pentru a se vedea cati bani au dat pentru cumpararea bacalaureatului si cui. ei erau chemati ca martori, dar o puteau pati, pentru ca li se putea schimba incadrarea la „dare de mita”. Da, trebuiau audiati toti din acel liceu, profesori, elevi, toti, sa se vada ca mita n-ar fi fost posibila fara acei elevi care doreau sa treaca fara invatatura prin bac. O vina imensa o au parintii care vor ca odraslele lor sa promoveze necinstit. Modelul care lucreaza in Romania: puiul mamii, puiutul mamii, lasa ca iti da tata sau mama bani sa ai note mari… Cati bani vrei? O suta, doua de euro, ia de aici 500 de euro sa-si faca si tovarasa directore o vacanta la Techirghiol.
Ponta este o natura narcisiaca pentru ca, dovedit plagiator, deci hot din banii tuturor, poate sa fie in continuare doctor si chiar primministru.
Ponta putea da un telefon ministrului de interne sau la CSM. Asa s-a compromis intreaga ancheta. Se putea afla mult mai multe daca elevii erau interogati imediat fara a fi sfatuiti de parinti. Acuma toti declara ca au dat bani numai pentru o cafea si un suc membrilor comisiei.
Pana in 89 am fost de multe ori presedinte de comisie. Si atunci se strangeau bani pentru comisie. In oraselele in care am fost nu gaseam nimic de mancare si puteam sta flamand. Dar cine avea constiinta isi lua sarcina in serios