Un contramodel de abordare a Holocaustului
Carol Iancu - Alexandru Şafran şi Shoahul neterminat. Culegere de documente (1940-1944)
- 04-02-2011
- Nr. 561
-
Liviu ROTMAN
- OPINII
- 3 Comentarii
Istoriografia capitolului românesc al Holocaustului a apărut cu o anume întîrziere. Acest fapt s-a produs din varii motive, atît de ordin conceptual – în primul rînd, al refuzului prelungit al asumării istoriei recente, inclusiv din partea unui număr important de cercetători –, dar şi de ordin metodologic, şi anume al dificultăţii de a ajunge la surse arhivistice: deschiderea totală a arhivelor româneşti a fost tîrzie şi în etape. Cu toate acestea, în două decenii, această literatură s-a îmbogăţit cu importante lucrări, pentru a-i aminti în primul rînd pe Jean Ancel, Lya Benjamin sau Radu Ioanid. Un moment important a fost apariţia Raportului final al Comisiei Internaţionale de studiere a Holocaustului (Polirom, 2004), ce a influentat decisiv atît cercetarea subiectului, cît şi asumarea memoriei Holocaustului în societatea românească. În cadrul istoriografiei Holocaustului, o zonă aparte şi mai puţin abordată o constituie cea a analizei establishment-ului evreiesc din România în acea perioadă, a felului în care a acţionat acesta în acel moment-limită al istoriei sale. Este un unghi important atît pentru istoria evreilor, de a analiza dacă şi cum liderii săi au trecut testul momentului istoric, dar în acelaşi timp este şi o perspectivă relevantă pentru întregul tablou istoric al epocii, inclusiv […]
Cine se teme de Rabinul Safran? Poate rabinul Rosen si de pe lumea cealalta (ca pe lumea aceasta nu l-a lasat sa revina in Romania chiar si dupa 1990!) Dar iata ca i se alatura Liviu Rotman.
De mult nu am citit un articol- cu toata scuza- care sa contina atatea pareri nestiintific incrancenate.
Despre ce moda sau la ce presiuni ale mediului va referiti? oare la faptul ca din fericire nu mai e la moda sa fii din cale afara de antisemit in publicatii? Cu articole de acest fel imi e absolut clar ca veti deveni foarte popular dar in ochii cui???
Ce ineptie insinuarea Domnului Rotman ca de multi ani nu s-ar mai vorbi de Rabinul Safran! Eu am crescut pe vremea razboiului si nu era zi in care parintii si prietenii lor sa nu povesteasca despre curajul tanarului Rabin Safran si cat de mult a contribuit la contracararea planului nemtilor de a fixa o data pentru transportarea evreilor din Bucuresti la lagare. Si dupa razboi era un consensus intre evreii generatiei parintilor mei sa spuna ca isi datoreaza vietile acestui om cu adevarat sfant. Interesant ca Domnul Rotman nu a auzit nimic despre rolul personalitatilor in anumite momente ale istoriei. Ca unele personalitati in anumite imprejurari pot schimba fata lucrurilor.
Nu, Rabinul Safran nu este si nu a fost uitat.. A fost un Om in tot sensul acestui cuvant. Daca au fost si altii care au activat in timpul razboiului pentru salvarea evreilor aceasta nu ii micsoreaza meritele si nu justifica folosirea unor termeni abjecti ca TELENUVELA, mit (ca si cum nu ar fi facut nimic pentru comunitatea in pericol ci e o inventie) sau comparatie lipsita de orice Dumnezeu si bun simt ca ar fi prezentat ca un Sfant Gheorghe in lupta cu balaurul.
Slava Domnului ca mai exista oameni de stiinta ca Domnul Rotman care sa salveze istoria de inec. Combate bine! hartia suporta orice! Dar este hartia inteligenta?
Ma leaga o prietenie veche atat de recenzent cat si de autorul recenzat. Amicus Platon…… recenzia lui Liviu Rotman este severa, dar corecta, si se cuvine remarcata. O singura \\\”distantsare\\\” de ordin profesional. Formula corecta ar trebui sa fie \\\”regim totalitar\\\” si nu \\\”totalitarist\\\”.
Cata dreptate are dl. Liviu Rotman cand scrie despre „consemnarile politicoase, din obligatie sau din dorinta alinierii la o anume culturala”! As spune ca este vorba de o pacoste a publicisticii romane de astazi, semnalata de Domnia Sa. Inainte de 1989, erau recenzii comandate de Partid. Astazi, conformismul oamenilor nostri de cultura ii determina sa procedeze ca si cum o autoritate nevazuta i-ar directiona. Fara sa impartasesc intru totul severitatea judecatilor d-lui Liviu Rotman la adresa cartii d-lui Carol Iancu, cred ca Domnia Sa a facut un gest salutar atragandu-ne atentia ca nu tot ceea ce credem noi ca este „pe linie” trebuie imediat imbratisat cu caldura.