Un proiect de ţară numit România!
- 08-07-2016
- Nr. 830
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 1 Comentarii
Pînă să comentăm şi să punem pe tapetul actualităţii intenţia prezidenţială românească de a oferi României un proiect de ţară – mult clamat în ultimii ani, altminteri –, să ne oprim puţin asupra situaţiei internaţionale. În care se va insera şi la care se va raporta acest încă necunoscut proiect de ţară pentru România. Două ar fi, după opinia noastră, cele mai importante evenimente externe. Mai întîi acel Brexit, ieşirea (intenţia de ieşire) din Uniunea Europeană a Marii Britanii. Şi apoi suita de atentate criminale consumate într‑o halucinantă recrudescenţă a terorismului din aceste ultime luni. După crimele comise la Orlando, au urmat atentatul de pe aeroportul Atatürk, din Istanbul, atacul dintr-un local din Dacca, Bangladesh, urmat imediat de atentatul sinucigaş, cu peste 200 de morţi, de la Bagdad. De ultimă oră, atentate la Medina şi Riad, în Arabia Saudită. Principalii suspecţi – militanţii Statului Islamic şi cei ai grupării djihadiste Al Qaida. Dacă, la Istanbul, atacatorii erau cetăţeni ce aparţineau unor state străine – Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan –, la Dacca şi Bagdad au fost elemente locale. De remarcat că aceste ultime atentate au avut loc pe trei continente. America, Europa şi Asia, al patrulea continent unde se petrec în mod […]
Norme europene, STAS romănesc, british standards, american standards
……”.. Da, este nevoie imperioasă de un proiect de ţară.
Ce va să însemne noua iniţiativă a lui Klaus Iohannis? Să avem un plan, un proiect, o ţintă, un target, un obiectiv pentru următorii ani. Pe termen scurt, mediu şi lung. Nu mai sîntem o economie planificată şi centralizată, dar fiecare stat/naţiune ar trebui să aibă un proiect de viitor şi o proiecţie în viitor asupra a ceea ce ne dorim de la propriul popor. Totul pare OK
…”….
Era digitală oferă UP TO DATE acces la normele tehnice mondiale, normele ştiinţifice universale, la proiectele în cercetare în foarte multe discipline şi domenii.
Its time to say good by.
…………….”………… Eu refuz să consider cultura naţională ca aparţinînd unui anumit „raft de exponate“ care merită studiate în sine şi care reprezintă lumi în sine. În lumea globală a secolului al XXI-lea,… Şi mă comport, deci, ca un muzeograf al acestui muzeu imaginar mondial………….. Din Interviu realizat de Ovidiu ŞIMONCA cu Christian MORARU
”…………….
Traducerea pentru utilizarea ultimelor variante şi invenţii în SOFTWARE pentru LAPTOP şi SMARTFONE întîrzie cu luni sau ani de zile. USERII folosesc originalul în limba engleză, nu aşteaptă pasiv apariţia unei traduceri în limba natională.
Care importaţă se mai poate acorda STASurilor standardelor naţionale în industria, în universităţile tehnice, în cercetarea ştiinţifică, în producţia naţională de export?
Unde este organizată UP TO DATE actualizarea şi publicarea în limba romănă tot cea ce apare zi de zi nou în lume… pentru cei î mplicaţi în Romania europeană 2016 în industria care mai e în ţară, în învăţămint – universităţi de rang, sau în cercetarea de vîrf? Cum e conectarea, practicare şi preluarea cu tot ce este azi nou şi uzual în industria europeană şi mondială ( .. sunt traduse sau acesibile British standards, American standars… NE normele europene… SI sistemul international….)?
Cum este reglementată după 1989/2007 întroducerea, conectarea, aplicarea şi reglementarea normelor tehnice- ştiinţifice în Romania europenă? Cine traduce UP TO DATE şi JUST IN TIME din lumea întreagă în limba romănă cele mai noi inovaţii ( ,… software, internet, telecomunicatii, electrotehnica, roboţi, în medicină, tehnica genetică etc….)? Traducătorii în limba romănă sunt conectaţi 2016 sau sunt izolaţi…… se redescoperă roata din nou…?
Unde sunt traducerile, unde sunt documentate, unde sunt înregistrate şi puse la dispoziţie în limba romănă pentru toţi cei implicaţi sau interesaţi… de aceste informaţii, cunoştiinţe, norme, reguli, standarde, brevete ?
Cum e organizat cel putin pe ramuri, discipline, specializări în limba romănă accesul la patrimoniul universal ştiinţific, tehnic.. în ramurile de virf?
……”…. Ceea ce se vede în ultimii 20 de ani este o anumită închistare a oamenilor, altminteri interesanţi, cultivaţi şi talentaţi, în microlumile lor, care nu comunică. Aceşti oameni – adevărate personalităţi, în majoritatea lor – au produs şi funcţionează în interiorul unor structuri culturale de nişă, care nu se intersectează, care se percep ca fiind autosuficiente, neinteresate de alte structuri, de alţii, de părerile şi situaţia celuilalt…….. A transforma dialogul în valoarea fundamentală a unei culturi cere o muncă insistentă, îndelungată.
…… Din Interviu realizat de Ovidiu ŞIMONCA cu Christian MORARU
”……..
In limba engleză sau în alte limbi cu documentaţie utilă ( ..limba franceză, germana…) şi acesibilă în internet, se găsesc pentru studenţi, profesori, ingineri în intreprinderi resursele de azi…..cunoştiinţe, practici, tehnologii, metode, parametrii.
In Romania europeană 2016 sunt posibilităţi de conectare la patrimoniul universal. Se văd rezultatele din această şansă?
Mai are sens practicarea de STASuri naţionale… au vreun sens standarde de stat „autarce” 2016?
Casta politică romănă postdecembrista şi de azi pluteşte deasupra problemelor reale (… cum să descifreze ceva util plagiatorii, restanţierii, semidocţii, sfertodocţii..), nu are contact real cu cea ce se întîmplă zi de zi în cercertare, ştiinţă, industria de vîrf.
Care vocabular, ce limbaj e folisit de membrii de partid 2016 în sfera publica, în mediile romănesti?
La Sînnicolaul Mare ( Bela Bartok,.. G. Funar…) un oraş la margine sunt jobs… jobs. Sînnicolaul Mare se află din nou în centrul unei regiuni europene cu acces la autostrăzi şi căi ferate. In UE 28-1 marginea nu mai e zonă de frontieră. Unii din casta politică vizeaza, propagă ca în epoca de piatră.. ..ROMEXIT… deci un altfel de …proiect de tără?!.. altfelitatea /Lucian Boia….??
Incotro Romania europeană 2016?
………………”…. Din Interviu realizat de Ovidiu ŞIMONCA cu Christian MORARU
…. În România, trăim într-o structură mai puţin colocvială. Dialogul asigură, de fapt, funcţionarea societăţii: într-un plan mai larg, acolo unde părerile noastre rămîn diferite, îţi comunic dezacordul meu, dar asta nu blochează o viitoare întîlnire într-un alt plan, în alte proiecte. Asta este baza conversaţională, convivialitatea pe care se sprijină ceea ce numim pluralism…….., presupune să stărui cu adevărat asupra ideilor celuilalt, să dai atenţie alterităţii tocmai pentru a produce contraargumente.
………”……………..
Fără intervenţia statului ( …”.. În Statele Unite nu există un Minister al Educaţiei în sens european, nici la nivel federal, nici la nivel statal. Acolo nimeni nu foloseşte – şi nici nu scrie – cursuri aprobate de Ministerul Educaţiei. De asta cercetarea evoluează spectaculos şi neinhibat, pentru că independenţa, descentralizarea şi autonomia învăţămîntului sînt reale. Împreună, fireşte, cu responsabilitatea ta individuală, ca profesor. Ai o răspundere la fel de mare ca libertatea de care te bucuri în ceea ce lucrezi, scrii, predai….”… ) american în cultură, învăţămînt, responsabilităţile sunt excepţionale la toţi participanţi, profesori, studenţi etc.
Cum e în Romania europeană 2016?
De mai mult de 35 de ani ….(S. Jobs-Apple, Bill Gates-Microsoft, Zuckerberg Facebook…..) Menschenkinder din toată lumea folosesc şi profită de faptul că DOS, windows, WORD, Excel, explorer internet, sunt standarde globale care funcţionează global fără să fie inventate de o instituţie publică sau aprobate de vreun stat. Conectivitatea s-a produs în practica milioanelor… miliardelor de USERI.
Care succes european UE 28-1 se poate constata în UE 28-1 în aceste ramuri de vîrf?
Born in USA…. green green grace of home… california…..generatia WOODSTOK şi generaţia miliardarilor din ramura software / internet sunt brandul unei generaţii de tineri americani. C.M s-a antrenat după 1990 în aventura americană cu curaj, inima şi mintea deschisă…. şi are succes. Admirabil!
Deconectarea 1939-1989 ( cinzeci de ani de dictatură autohtonă) se dovedeşte a fi un preţ mare…. decalajul din Regatul Romania 1869-1918 cu occidentul s-a mărit încă o data 1939-1989 considerabil. Modelul francez de stat naţional UNITAR centralizat copiat la Bucureşti şi fixat pe coliziune şi eliminare (..NUIT DEBOUT Paris 2016…) supune tînăra generaţie din Romania europeană 2016 aceloraşi riscuri şi dezamăgiri ca în zona UE 28-1 sud-est /mediteraneană- balcani…. de mult timp… lipsesc jobs… jobs.
Datorille publice de stat la Roma & Paris & Atena (… Schuldenunion.. Bankenunion.. … contrarul tratatului de la Maastricht….) decid asupra evolutiei în UE 28-1 poate mai curînd decît ne asteptăm. BREXIT înseamnă şi un NU britanic definitiv la Schuldenunion… modelul francez.
Incotro generaţia Google Smartfone Facebook în Romania europeană 2016 ?
Eu cu cine votez?