„Am vrut să pun firma mea de IT în slujba unui produs cultural“

Interviu cu Theo NISSIM, antreprenor cultural

  • Recomandă articolul

Una dintre noutățile celei de-a șaisprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania a fost includerea unei noi secțiuni dedicate noilor forme de storytelling  care au ca suport noile tehnologii (VR, cinema interactiv, loop cinema): InfiniTIFF. Am stat de vorbă cu Theo Nissim, inițiatorul proiectului Conceptual Lab, cu spriinul căruia a fost creată aplicația InfiniTIFF, ce oferă șansa experimentării unui tip de realitate augmentată. Theo Nissim este antreprenor cultural, directorul unei firme de IT din Sillicon Valley, trăiește în San Francisco, dar dorește să se implice cît mai mult în sprijinirea tinerilor antreprenori culturali români.

 

Cum s-a născut proiectul Conceptual Lab și cum ați ajuns cu el la TIFF?

De mai mulți ani, am fondat o companie de software, cu sediul în București. Trăiesc în San Francisco, am locuit și în Israel, dar m-am născut în România și am zis să facem ceva interesant aici cu partea de IT. Sînt foarte atras de tot ceea ce înseamnă artă vizuală, teatru, arhitectură, design, cinema, muzică, sînt un mare consumator de artă, așa că ne-am gîndit să creăm o platformă prin care să ajutăm fenomenul cultural să facă un pas în față. Astfe a apărut această platformă. La început aveam un spațiu în care organizam evenimente, era un spațiu închiriat (pe lîngă Grădina Icoanei, în București, într-un penthouse), acum căutăm un spațiu care să fie al nostru, multifuncțional, care să găzduiască și teatru, și expoziții de artă contemporană, party-uri etc. Vreau să fie în stilul The Loft, cum este în San Francisco și Londra, și deși textura orașului nu permite așa ceva, vom căuta și pînă la urmă vom găsi.

Ne-am întîlnit cu Tudor în urmă cu aproximativ un an și jumătate, anul trecut la TIFF, unde m-am simțit fantastic, ambianța este extraordinară, Clujul este superb. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am propus ca anul acesta să fac ceva și mai serios. Așadar, am creat o aplicație – am vrut să pun firma mea de IT în slujba unui produs cultural –, care a fost foarte bine primită. Am vrut să fim și mai implicați, astfel că am oferit și un premiu Conceptal Lab pentru debut, pentru ceva nou [premiul a mers către Ia Shugliashvili din Familia mea fericită/ My Happy Family]. Dacă anul trecut a fost fantastic, anul acesta este fantastic plus. Anul viitor ne dorim să fim  și mai implicați.

 

În afară de implicarea în TIFF, înspre ce zone vreți să îndreptați această platformă?

Conceptual Lab nu înseamnă doar TIFF, vrem să folosim Conceptual Lab ca pe o platformă de semiproducător, să ne axăm pe tînărul antreprenor cultural român care debutează și să îl ajutăm să se dezvolte. Dacă ceva ne place foarte mult, vrem să îi oferim o șansă în plus să își ia avînt.

 

Vreți să vă axați doar pe România?

Da. Eu stau în San Francisco, am stat în Israel, sînt din România, la ora actuală toată povestea se întîmplă numai în România. Vrem să ne axăm pe România, este un spațiu creativ, cu multă energie, cu foarte mulți oameni talentați. Pînă cînd să plecăm în altă parte, mai avem multe de realizat aici.

 

Care sînt cele mai mari provocări pe care le întîmpinați în implementarea proiectului? Vă confruntați cu birocrația?

Nu, noi avem o abordare foarte… „Sillicon Valley“, adică foarte concretă. Pentru noi produsul este important. Sîntem foarte direcți, spunem de la început ce vrem să facem și, de regulă, oamenii reacționează pozitiv. Nu avem timp de discuții infinite despre cum să încălzim apa caldă. La nivel de socializare, e plăcut să porți discuții, dar mai întîi rezolvăm ce avem de făcut și apoi stăm la un pahar de vin.

 

Cum îmbogățește acest program TIFF-ul?

Este un festival pe care îl admir enorm, sîntem onorați că facem parte din el, că putem să organizăm întîlniri ca aceasta dedicată Conceptual Lab, la care participă oameni din zona creativă și din cea de business. Sîntem foarte fericiți că dăm și un premiu, că putem ajuta un debutant. La nivel de aplicație, ne place să creăm tot felul de jocuri, este o provocare tehnologică, inginerii noștri s-au distrat foarte mult cu povestea aceasta. Noi, în general, avem clienți simandicoși, care au tot felul de cerințe, aici am avut ocazia să fim nebuni,  să ne jucăm. Mă bucur să aud de la Tudor Giurgiu că feedbackul de la spectatori a fost extraordinar.  Avem multe idei despre cum să tehnologizăm și mai mult TIFF-ul anul viitor, tot într-un mod amuzant și plăcut. Ideea este „let’s play together!“.

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13239 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }