Premiile observator cultural

  • Recomandă pagina

Excelenţă şi valoare în cultură

Cu ocazia aniversării a şapte ani de la lansare, în 29 februarie 2000, într-un moment, desigur, de bilanţ, Observator cultural şi-a dorit să instituie o noua „marcă“ a revistei – Premiile pentru literatură, pe care ne-am propus să le acordăm anual, la început de primavară. Conştienţi că vitalitatea unei culturi depinde în mare măsură de capacitatea celor implicaţi de a lansa şi de a promova dezbateri consistente, precum şi de disponibilitatea de a-şi recunoaşte şi susţine valorile, ne-am propus să contribuim şi în acest fel la configurarea axiologică a peisajului cultural autohton.

Ştim cu toţii că, în materie de artă, orice consacrare este ambivalentă şi relativă. În condiţiile în care numărul premiilor – şi al nominalizărilor, în egală măsură – este limitat, există întotdeauna riscul ca nu toate volumele remarcabile apărute într-un an să se regăsească pe „lista scurtă“. O listă de nominalizări, restrînsă prin excelenţă, nu se substituie însă unui bilanţ literar, iar incompletitudinea ei este prezumată şi asumată de la bun început.

Nici o ierarhie nu este perfectă, nici o listă de nominalizari nu este completă, şi a porni de la ideea că trebuie să oferi un număr foarte mare de premii pentru a mulţumi pe toată lumea mi se pare total greşit. În materie de premii, cantitatea omoară calitatea, iar noi am pornit de la ideea că e preferabil să optezi pentru doze mici, dar cu efect puternic, decît să alegi varianta „mult şi diluat“. Ideea că un premiu literar „face dreptate“ nu este una realistă, cîtă vreme în materie de arta nu există „dreptate“ la modul absolut, ci doar competenţă subiectivă. Obiectivitatea unei selecţii este dată de însumarea unor opinii critice inevitabil subiective, întemeiate însă pe profesionalism şi onestitate, singurele criterii valabile fiind cele axiologice.

Dacă privim instituţia premiilor literare ca instrument principal în stabilirea ierarhiilor, cu efecte semnificative asupra configuraţiei canonului literar, cred că riscăm să greşim fundamental. Un premiu, orice premiu, se caracterizează printr-o ambivalenţă esenţială: recunoaşterea valorii implică o confirmare ulterioară a acesteia. Tocmai de aceea, premiile literare consacră, atrag atenţia, provoacă dezbateri, dar nu determină, automat, canonizarea unei opere sau a unui autor. „Experienţa premiilor literare este exemplară prin aceea că determină o schimbare spectaculoasă, instantanee şi durabilă, în privinţa profilului unei personalităţi, în ceea ce priveşte recunoaşterea talentului, notorietatea sau bogăţia“ scrie Nathalie Heinich în L’épreuve de la grandeur: prix littéraires et reconnaissance (1999).

Recunoaşterea publică a valorii unei opere implică sporirea capitalului simbolic de care beneficiază toţi actorii implicaţi: opera premiată, scriitorul, editura, criticii care au scris despre cartea premiată, membrii juriului şi, nu în ultimul rînd, instituţia care conferă premiile. De bună seamă însă, prestigiul unui premiu nu este dat doar de instituţia care îl acordă şi de juriul care îl validează, ci şi de lista laureaţilor şi a nominalizaţilor deopotrivă. Acesta este, poate, şi motivul pentru care premiile literare sînt dorite, aşteptate cu febrilitate, bombănite, contestate sau aclamate, dar aproape niciodată ignorate.

În ceea ce ne priveşte, ne-am propus ca „Premiile pentru literatură ale revistei Observator cultural“ (decernate în fiecare an la sfîrşitul lunii martie) să devină – prin palmaresul ediţiilor precedente şi prin prestigiul juriului care le acordă – un punct de reper pe scena culturală contemporană.

Carmen Muşat

Laureaţii Premiilor Observator cultural 2015

Nominalizările la Premiile Observator cultural 2015

Laureaţii Premiilor Observator cultural 2014

Nominalizările la Premiile Observator cultural 2014

Laureaţii Premiilor „Observator cultural“ 2013

Nominalizări la Premiile Observator cultural 2013

Laureaţii Premiilor Observator cultural 2012

Gala Premiilor Observator cultural 2012

Nominalizări la Premiile Observator cultural 2012

Premiile Observator cultural 2011 (Galerie foto)

Nominalizări pentru „Premiile Observator cultural 2011“

Laureaţii Galei Observator cultural 2011

Laureaţii Galei Observator cultural, 2010 (Galerie foto)

Gala Premiilor revistei Observator cultural (VIDEO)

Gala Premiilor revistei Observator cultural

Nominalizari la Premiile revistei Observator cultural

Cea de-a III-a ediţie a Premiilor Observatorului cultural

Premiile pentru literatura ale Observatorului cultural – Editia a II-a

PREMIILE PENTRU LITERATURA ALE REVISTEI OBSERVATOR CULTURAL

object(WP_Term)#13232 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }