Alessandro Giachero și Vijay Iyer Trio, două concerte pentru amatorii de „delicatese” muzicale, organizate de Jazz Fan Rising

  • Recomandă articolul

 O raritate și un superlativ într-un singur week-end de jazz și cinema

– două concerte pentru amatorii de „delicatese” muzicale

 Afis Alessandro Giachero improvizează pe Zabriskie Point de Antonioni

Alessandro Giachero (pian) improvizează pe proiecția filmului Zabriskie Point” de Antonioni

  • Alessandro Giachero, unul dintre rarii muzicieni de jazz care practică “improvizația totală”, va concerta la București vineri, 13 mai, de la ora 21:30, în Sala Elvira Popescu a Institutului Francez

 

Vijay Iyer Trio, în deschidere cu proiecția filmului “Radhe Radhe: Rituri de Holi” (muzica Vijay Iyer)

  • Vijay Iyer Trio, cel mai bun grup de jazz anului 2015 în clasamentul Downbeat, va concerta la București, duminică, 15 mai, de la ora 18:30, la Teatrul Elisabeta

 Afis Vijay Iyer Trio

București, 10 mai 2016JAZZ FAN RISING propune două noi ”delicatese” muzicale pentru scena de jazz din România. De această dată, cele două concerte îmbină muzică și cinema.

 

Duminică, 15 mai, Vijay Iyer va cânta pentru a doua oară la București cu trio-ul său, desemnat de DownBeat drept „CEL MAI BUN GRUP DE JAZZ al anului 2015”.

Printr-un consens copleșitor, VIJAY IYER TRIO (Vijay Iyer, pian, Stephan Crump, bass, Marcus Gilmore, percuție) a devenit una din cele mai importante trupe de jazz ale secolului XXI. Descris ca fiind „cel mai bun trio de pian al jazz-ului contemporan” (Der Spiegel), „noul mare trio de piano jazz” (The New York Times), „cu adevărat surprinzător” (NPR) și „cea mai bună trupă de jazz” (PopMatters), trio-ul face „muzică de ultimă oră, dar întotdeauna accesibilă” (The Guardian) – rezonantă emoțional și profund interactivă, înrădăcinată în tradiție, însă cu adevărat inovatoare, ca stil și formă.

 

Concertul va cuprinde în special piese de pe albumul „Break Stuff” (2015) „al treilea şi cel mai bun album al trio-ului D-lui Iyer” (New York Times) şi al 20-lea album lansat de Vijay Iyer ca lider, a fost produs de Manfred Eicher pentru ECM. Albumul a primit de la Downbeat mult râvnitele cinci stele, iar Die Zeit a declarat cu entuziasm „Acest album este foarte, foarte, foarte bun… la fel de uimitor, precum este de ameţitor.”

 

Vijay Iyer este „ARTISTUL ANULUI 2015” și „PIANISTUL ANULUI 2014” conform Downbeat, cel mai sever clasament de jazz din lume, realizat de 63 de ani încoace pe baza votului criticilor de profil din întreaga lume. Vijay Iyer este profesor permanent la Harvard și „curator sonor” la Metropolitan Museum of Art din New York.

 

În deschiderea concertului, de la ora 18h30, va fi proiectat filmul ‘’RADHE RADHE: Rituri de Holi” (2014), având coloana sonoră semnată de Vijay Iyer. Pelicula este produsul multimedia al colaborării dintre Iyer și cineastul Prashant Bhargava. Acesta din urmă a fost inspirat de “Ritualul primăverii” al lui Stravinsky pentru a monta un ghid video spiritual despre un alt ritual al primăverii: faimosul festival hindus Holi.

 

Concertul Vijay Iyer Trio va începe la ora 20h30, după film și o pauză de ceai indian, la Teatrul Elisabeta (Bd. Elisabeta 45).

 

 

Concertul din seara de 13 mai ne propune un tânăr pianist, compozitor și improvizator din Italia, Alessandro Giachero (de la ora 21:30, în Sala Elvira Popescu a Institutului Francez – Bd. Dacia 77). El sondează, în proiectele sale solo, teritoriile improvizației totale și este cunoscut pentru talentul său pentru improvizația de durată, pe care o abordează adesea spontan, asemănător autorilor care se așează în fața foii albe de hârtie și pot scrie un roman dintr-o suflare.

 

Alessandro Giachero a câştigat locul I la „Padova Porsche Jazz Competition” şi locul III la „Genova Jazz Competition”, iar în 2005 – 2006, era considerat de revista de jazz italiană „Musica Jazz” unul dintre cei mai talentaţi interpreţi de jazz contemporan din Italia. I-a avut ca mentori pe Stefano Battaglia, Anthony Braxton sau William Parker, dar are şi curajul propriei interpretări şi propriei concepţii, pe care nu o preia mimetic de la aceştia.

 

Alessandro Giachero a răspuns invitației Jazz Fan Rising de a improviza pe un film, iar propunerea sa a fost “Zabriskie Point”, în regia lui Michelangelo Antonioni.

 

“Zabriskie Point” este al doilea dintre cele trei lungmetraje realizate de Michelangelo Antonioni în limba engleză, cu actori străini, rolurile principale fiind încredinţate unor debutanţi neprofesionişti: Mark Frechette şi Daria Halprin.

 

 
Cele două concerte sunt organizate de JAZZ FAN RISING, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România. Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștiilor pe care îi aleg prin vot democratic.

 

“JAZZ FAN RISING este formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

 

 

Concertul în premieră al lui Alessandro Giachero este organizat în parteneriat cu Festivalul Filmului European și în strânsă colaborare cu Institutul Italian “Vito Grasso”, Institutul Francez și Institutul Cultural Român.

Concertul cu Vijay Iyer Trio este organizat în partenariat cu Festivalul culturii indiene “Namaste India”, ajuns la a 8-a ediție, și va constitui seara de deschidere a festivalului.

 

„Suntem onorați să ne unim forțele cu două festivaluri de prestigiu din București, Festivalul Filmului European și Festivalul Namaste India. În cazul ambelor concerte, echipele festivalurilor ne-au răspus „da” de la bun început iar ideea de a reuni cinema și jazz într-un singur concert ne-a entuziasmat pe toți de-a lungul pregătirilor pentru acest week-end”, ne mai spune Ciprian Moga.

Biletele la concert pot fi cumpărate de pe eventbook.ro (cu opțiune print-at-home), de pe bilet.ro sau direct de la casieria sălii „Elvira Popescu”, de la librăriile “Mihai Eminescu”, “Kyralina”, “Anthony Frost”, “Hecate”, de la Teatrul Elisabeta, Palatul Copiilor, din stația de metrou Unirii 1 sau din orice agenție TUI.

 

 

Până în prezent, asociația JAZZ FAN RISING a mai organizat opt concerte. Patru dintre acestea au fost premiere pentru România: Hakon Kornstad (saxofon și tenor de operă), Christian Wallumrod Ensemble (câștigătorii Grammy-ului scandinav), Between the Times (saxofon, lăută, soprană de operă), Benedikt Jahnel Trio (cu concerte organizate la Cluj și București). Alte trei concerte au fost premiere pentru București (Helge Lien Trio și duetele Vadim Nesselovsky / Arkady Shilkloper și Vincent Peirani / Emile Parisien).

 

 

 

 

object(WP_Term)#13047 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }