Câștigătoarea Premiului Liste Goncourt – Le Choix roumain 2016, scriitoarea franceză Catherine Cusset vine la București pentru lansarea ediției în limba română a romanului Celălalt pe care-l adoram, recent publicat în colecția Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction.
Programul evenimentelor:
Miercuri, 27 septembrie, ora 19.30 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) va avea loc loc lansarea romanului Celălalt pe care-l adoram, considerat de majoritatea criticilor francezi cel mai bun roman al anului trecut. La lansare vor participa, alături de Catherine Cusset, Ioana Pârvulescu, scriitoare și critic literar, Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural, Adina Dinițoiu, critic literar și Despina Jderu, membră a echipei Proiectului Liste Gouncourt – Le Choix roumain. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.
Joi, 28 septembrie, ora 18.30 în sala Evira Popescu a Institutului Francez (Bd. Dacia nr.77) va avea loc o dezbatere literară cu scriitoarele Catherine Cusset, Luisa Etxenike și Simona Sora pornind de la romanul Celălalt pe care-l adoram de Catherine Cusset.
Evenimente se desfășoară în parteneriat cu Institutul Francez din București.
Celălalt pe care-l adoram de Catherine Cusset a obținut premiile Liste Goncourt —Le Choix roumain, Liste Goncourt —Le Choix belge, Liste Goncourt —Le Choix suisse și a fost nominalizat la premiile Goncourt, Renaudot, Fémina, Interallié, Décembre și France Culture-Télérama, ajungând în selecția finală pentru Goncourt. Ediția în limba română a apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducerea fiind semnată de Doru Mareș.
În Celălalt pe care-l adoram, Catherine Cusset urmărește, cu o lupă halucinantă, parcursul lui Thomas Bulot —fost iubit, devenit prieten apropiat al naratoarei-autoare —, un francez născut la Paris care pleacă să studieze în Statele Unite. Este povestea unui tânăr exuberant, extrem de inteligent, uneori de o sensibilitate maladivă, amuzant, înconjurat de prieteni, care iubește viața, femeile, literatura —cu precădere pe Proust —, filozofia, filmul, muzica, jazzul —mai ales pe Nina Simone și Léo Ferré —, dar care ajunge, la 39 de ani, să-și pună capăt zilelor într-un orășel din Virginia. Un roman electrizant, scris la persoana a doua singular, care vorbește despre fericire, dragoste, prietenia dintre un bărbat și o femeie, dar și despre eșec, impas, neputința adaptării și depresie, având în plan secund fascinația intelighenției franceze a anilor ’80 pentru New York.
„Un roman care se parcurge dintr-o suflare, captând de la bun început atenția cititorului, atras în vârtejul existențial al lui Thomas Bulot. Odată ce închizi cartea, nu ai cum să-l uiți.“ Françoise Dargent, Le Figaro Littéraire
Catherine Cusset s-a născut la Paris în 1963. A absolvit École normale supérieure și a deve¬¬nit profesor agregat de filologie clasică. ªi-a obținut doctoratul cu o teză despre Sade. Între 1991 și 2002 a predat literatura franceză a secolului al XVIII-lea la Yale University, apoi s-a mutat la New York, dedicându-se scrisului. A publicat 12 romane, apărute la Editura Gallimard: La blouse roumaine (1990), En toute innocence (1995), À vous (1996), Jouir (1997), Le problème avec Jane (1999), La haine de la famille (2001), Confessions d’une radine (2003), Amours transversales (2004), Un brillant avenir (2008), Indigo (2013), Une éducation catholique (2014). A obținut Grand Prix des lectrices ELLE în 2000 pentru Le problème avec Jane și Prix Goncourt des lycéens în 2008 pentru Un brillant avenir. Romanul Celălalt pe care-l adoram (L’autre qu’on adorait, 2016; Humanitas Fiction, 2017) a fost selectat pentru premiile Goncourt, Renaudot, Fémina, Interallié, Décembre și France Culture-Télérama, ajungând pe lista scurtă la Prix Goncourt. Romanului i s-au acordat premiile Liste Goncourt —Le Choix roumain, Liste Goncourt —Le Choix belge și Liste Goncourt —Le Choix suisse, bucurându-se de prețuirea studenților din aceste țări și din Italia, Polonia, Serbia și Tunisia, în care a fost nominalizat. În 2007, Catherine Cusset a primit distincția Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres. Cărțile sale au fost traduse în peste 15 limbi.
Romanul Celălalt pe care-l adoram este recomandat de RFI România și de Literomania.