Universitatea din Bucureşti organizează a 57-a ediţie a Cursurilor de Vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească între 24 iulie – 6 august 2017.
Iniţiate în anii ’60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al marelui lingvist Alexandru Rosetti şi conduse vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu, Cursurile de Vară reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova limba şi cultura română în lume. De-a lungul a șase decenii, Cursurile de Vară ale Universităţii din Bucureşti şi-au cîştigat un binemeritat prestigiu, prin participarea a peste 5200 de cursanţi, a numeroase cadre didactice universitare din ţară şi străinătate, precum şi a unor distinşi academicieni, oameni de cultură, artişti.
În acest an s-au înscris 30 de participanţi din 18 ţări: Arabia Saudită, Belgia, Brazilia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Germania, Italia, Irlanda, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Venezuela, pentru care este pregătit un program complex. Cursurile intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicaţională, atelierele de lucru și conferinţele pe teme de cultură şi civilizaţie românescă, precum și vizitele la muzee sau participările la evenimente culturale vor contribui la îmbogățirea cunoștințelor de limba română ale participanților și la familiarizarea acestora cu aspecte importante de civilizație românească.
Cursurile de limba română și conferințele sînt susținute de profesori ai Facultății de Litere a Universității din București, specialiști în lingvistică, literatură și comunicare, cu o bogată experiență în predarea și testarea limbii române ca limbă străină, atît în țară, cît și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități europene.
La finalul acestor cursuri, participanții pot susține un examen de atestare a cunoștințelor de limba română, în conformitate cu standardele Paşaportului Lingvistic European.
A 57-a ediție a Școlii de Vară a Universității din București este dedicată comemorării personalității prestigioase a savantului român Mircea Eliade, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani. Istoric al religiilor, filozof și autor de beletristică, figura lui Mircea Eliade ne-a inspirat să imprimăm ediției o amprentă spirituală mai pronunțată. Astfel, evenimentele cultural-turistice și cele sociale ale programului pregătit pentru acest an vor constitui un veritabil parcurs inițiatic, la capătul căruia participanții vor putea explica numeroase mituri, legende si simboluri, cu care se vor fi familiarizat în spațiul românesc: Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Bistrița, Satul Olari-Horezu, Castelul Peleș, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” sau Ateneul Român.
Deschise către cooperare și dialog intercultural, Cursurile de Vară ale Universității din București contribuie, prin prestanță academică și vizibilitate internațională, la conturarea imaginii unei Românii moderne, competitive, dinamice.