Geta Brătescu, celebrată într-unul dintre marile spații expoziționale londoneze

  • Recomandă articolul

În prestigiosul și influentul Camden Arts Centre din capitala britanică se deschide, în 6 aprilie, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o adevărată retrospectivă consacrată Getei Brătescu, considerată deja, în România dar și în străinătate, drept una dintre cele mai importante artiste contemporane. Intitulată “Geta Brătescu. The Studio: A Tireless, Ongoing Space”, expoziția celebrează o creativitate pe cât de remarcabilă, pe atât de diversă, care s-a exercitat, timp de decenii, în medii precum tapiseria, litografia, fotomontajul, colajul, instalaţia şi performance-ul.

Deschisă până în 18 iunie 2017, “Geta Brătescu. The Studio: A Tireless, Ongoing Space” este prima expoziție majoră a unui artist român găzduită de celebrul spațiu expozițional londonez. După cum îi spune și numele, proiectul plasează în centrul său ideea atelierului, văzut ca spațiu de meditație, de reflecție critică și de practică performativă, ca loc privilegiat prin intermediul căruia artista se raportează la lumea exterioară. Expoziţia cuprinde o selecţie de peste 40 de lucrări, selectate împreună cu Geta Brătescu şi cu galeristul acesteia, Marian Ivan.

Proiectul Camden Arts Centre, una dintre cele mai importante galerii publice londoneze, cu un program internaţional de expoziţii, dezbateri şi rezidenţe recunoscut în mediul artistic, este curatoriat de Sophie Williamson şi realizat în parteneriat cu Muzeul de Arte Frumoase din Gent şi cu sprijinul asociaţiei Geta Brătescu Exhibition Circle.

Născută în 1926 și supranumită marea doamnă a artei conceptuale românești, Geta Brătescu este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuție artistică foarte complexă este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă. Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui „Faust” semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei „Secolul 20”, Geta Brătescu s-a remarcat în cele mai diverse medii expresive, printre care grafica, gravura, ilustraţia de carte, desenul şi colajul textil, tapiseria, obiectul, performance-ul, fotografia, foto-instalația şi filmul. În 2008, a fost distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti. În 2016, Hamburger Kunsthalle i-a dedicat o amplă retrospectivă. Printre proiectele sale recente, trebuie menționate expozițiile de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, participările la Bienala de la Istanbul, 2011, Trienala de la Paris, 2012, și Bienala de la Veneția, 2013, precum și expoziția personală de la Tate Liverpool, din 2015. În acest an, expoziția românească de la Bienala de la Veneția este centrată pe opera sa. Lucrările Getei Brătescu se regăsesc în colecţii importante precum cele ale MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varşovia; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana si FRAC Lorraine, Franţa.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk
Comunicat de presă ICR Londra

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }