Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid susţine participarea spectacolului „Iulius Caesar”, în regia lui Silviu Purcărete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Almagro.
Spectacolul, jucat în limba maghiară, cu supratitrare în limba spaniolă, va avea două reprezentaţii în datele de 28 şi 29 iulie, la Antigua Universidad Renacentista şi va încheia cea de-a 40-a ediţie a festivalului. Muzica spectacolului este semnată de Vasile Șirli, scenografia îi aparție lui Dragoș Buhagiar, iar în rolurile principale îi putem vedea pe actorii Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola și Emőke Kató
Festivalul de Teatru Clasic de la Almagro a debutat în 1977 sub denumirea „Zilele Teatrului Clasic Almagro”. Începând cu anul 1979, funcţionează sub denumirea Festivalul de Teatru Clasic de la Almagro, iar din 1989 se desfăşoară în luna iulie.
Iniţial, reprezentaţiile aveau loc la Corral de Comedias şi în Piaţa centrală (Plaza Mayor), dar începând cu anul 2006, unul dintre principalele spații scenice ale festivalului este fosta mănăstire din Almagro (Antigua Universidad Renacentista).
La fiecare ediţie, aproximativ 60.000 de persoane se reunesc pentru a asista la numeroase spectacole, expoziţii, ateliere şi cursuri care se desfăşoară în luna iulie, trasformând oraşul Almagro într-o imensă scenă pe care defilează artişti din întreaga lume.
Festivalul de la Almagro este considerat ca fiind cel mai important festival de teatru care prezintă piese din Secolul de Aur. Printre companiile care au participat la edițiile anterioare ale festivalului se numără Teatrul Național German și Orchestra de stat din Weimar, Teatrul La Abadía, Parandal Theatre Company din Coreea, Compania de teatru Efes Tres din Mexic, Theater des Lachens din Germania, Compania Criolla din Argentina, Compania de Teatru La Calderona din Chile etc.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj este, începând din 2008, membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Spectacolele sale promovează un limbaj teatral progresiv, atent la tendinţele internaţionale actuale. Repertoriul teatrului cuprinde deopotrivă spectacole după texte clasice şi contemporane ale literaturii maghiare şi universale. Teatrul Maghiar este, de asemenea, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, care are loc o dată la doi ani.
Spectacolul Iulius Caesar a avut premiera în octombrie 2015, iar regizorul Silviu Purcărete a precizat că nu a venit la Cluj „cu un pachet de idei gata pregătit despre piesă, ci numai cu un set de întrebări la care a căutat răspunsurile în timpul repetițiilor, împreună cu actorii”.
“Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar. Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănțuie iadul: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial? “ (András Visky)
Institutul Cultural Român de la Madrid