În perioada 4-11 noiembrie 2017, Asociația One World Romania organizează în București o serie de evenimente și proiecții speciale dedicată documentarelor realizate de Studioul Alexandru Sahia, “fabrica de realitate” a României socialiste între anii 1950 și 1990. Anul acesta, selecția de filme propune tema „Oraș și propagandă” și cuprinde scurt-metraje care vorbesc chiar despre orașul București.
Cum arăta capitala noastră văzută de documentariștii acelor ani și cum percep bucureștenii de astăzi aceste fragmente de istorie? Vorbim după fiecare proiecție cu invitați speciali despre ce amintiri au trezit filmele Sahia și despre cum le putem folosi pentru a înțelege orașul în care trăim și pe care ne supărăm atât de des.
Săptămâna începe cu cea de-a doua ediție a atelierului „Trecutul prezent”, organizat de Asociația One World Romania cu scopul revitalizării arhivei studioului „Alexandru Sahia”, prin catalizarea unor proiecte individuale sau colaborative, inter-disciplinare, care să aibă la bază imaginea documentară de arhivă. Pe 4 și 5 noiembrie, la Oranjeria Tranzit, cineaști, artiști vizuali, curatori și cercetători din domeniile umaniste (selectați pe bază de înscriere) se vor întâlni cu tutorii Adina Brădeanu și Alexandru Solomon și alți invitați speciali din domeniul filmului documentar. Mai multe detalii despre atelier aici.
Continuăm de luni până sâmbătă cu o serie de proiecții în 6 cartiere diferite din București. În fiecare zi va avea loc câte o proiecție într-un alt cartier, după cum urmează: Cartierul Tei (luni, 6 noiembrie, ora 17 – la Școala Gimnazială numărul 31), Cartierul Floreasca (marți, 7 noiembrie, ora 19 – la Hidden Café), Cartierul Cotroceni (miercuri, 8 noiembrie, ora 19.30 – la Bistro Nouveau), Cartierul Ferentari (joi, 9 noiembrie, ora 17 – la Școala Gimnazială „Petrache Poenaru”), Cartierul Drumul Taberei (vineri, 10 noiembrie, ora 19 – la Colegiul Național „Grigore Moisil”) și Cartierul Pantelimon (sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19 – la Make a Point). Intrarea este liberă în toate cele 6 locații, în limita locurilor disponibile. Programul complet este disponibil aici.
Aceleași filme din programul „Oraș și propagandă” vor ajunge în această perioadă și în câteva licee bucureștene, în cadrul unor proiecții speciale, urmate de discuții cu elevii. Liceele care participă la program sunt: Liceul Teoretic „Dante Aligheri”, Colegiul National „Sfantul Sava”, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Colegiul National „Ion Creanga”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.
Lista filmelor Sahia din programul „Oraș și propagandă”
“Festivalul filmului pentru sate”, fără autor, 1960, 10 min.
“Casa noastră ca o floare”, Alexandru Boiangiu, 1963, 19 min.
“Săptămâna în imagini”, 22/1972, 10 min
“Pentru strănepoți, încă ceva despre București”, Paula și Doru Segall, 1980, 14 min.
“Iarna unor pierde vară”, Ion Moscu, 1974, 9 min.
“Aflați despre mine…”, Adrian Sârbu, 1982, 16 min.
“Cei mici despre lumea mare”, Gabriel Barta, 1960, 14 min.
“Adolescența”, Florica și Paul Holban, 1970, 10 min.
“După zece ani”, Eugenia Gutu, 1971, 12 min.
“Calea Văcărești”, Virgil Calotescu/ Radu Ursachi/ Nicolae Anderco, 1975, 18 min.
“Ochii orașului meu”, Virgil Calotescu, 1963, 16 min.
“București, inima țării”, Aurel Cerbu, 1978, 10 min.
“Cinema Melodia”, Ion Visu, 1978, 3 min.
“Cinema Floreasca”, Ion Visu, 1978, 3 min.
“Cinema Luceafărul”, Ion Visu, 1978, 4 min.
Atelierul „Trecutul prezent” și proiecțiile „Oraș și propagandă” sunt realizate în cadrul proiectului de recuperare și promovare a patrimoniului de film documentar românesc “Sahia Vintage IV”. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural “București Oraș Participativ” de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Uniunea Cineaștilor din România.
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei și Arhivei Naționale de Filme
Parteneri locali: Grupul de Inițiativă Civică “Lacul Tei”, Grupul de Inițiativă Floreasca, Grupul “În Cotroceni”, Policy Center for Roma and Minorities, Inițiativa Favorit, Make a Point, Școala Gimnazială nr. 31, Hidden Café, Bistro Nouveau, Școala Gimnazială “Petrache Poenaru”, Colegiul Național “Grigore Moisil”, Oranjeria Tranzit.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.