Ediția a V-a a Mogoșoaia ClasicFest, manifestare găzduită de Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia și organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores se încheie cu două recitaluri eveniment.
Sâmbătă 11 iunie, în Sala Scoarțelor, de la ora 12, vibrafonistul Alexandru Anastasiu, vă propune abordări personale suprinzătoare ale unor teme casicizate. Recitalul va fi urmat de prezentarea unor noutăți discografice care-l au protagonist pe artistul invitat.
Alexandru Anastasiu este doctor al Universității Naționale de Muzică din București, percuționist în Orchestra Națională Radio și solist vibrafonist. A fost invitat în juriul unor importante competiții – Concursul „Mihail Jora” București, 2001, Concursul Național de Percuție 2003 etc. Colaborează și cu ansambluri camerale (Ansamblul de Percuție GAME, Percussion Studio Group), dar şi cu formații cunoscute de jazz – „Marius Popp” Band, „Nicolas Simion and The Wild Dogs”, „Pedro Negrescu” Band. Până în prezent a înregistrat mai multe compact discuri, cel mai recent intitulându-se „AZUL – Power vibes. A fost invitat în juriul unor importante competiții – Concursul „Mihail Jora” București – 2001, Concursul Național de Percuție 2003 etc. În paralel cu activitatea artistică orchestrală și-a construit o cariera solo, susținând numeroase recitaluri și concerte, totul având drept scop preocuparea pentru promovarea vibrafonului – un instrument puțin cunoscut și atribuirea unui binemeritat loc de instrument solist. A organizat primul festival de vibrafon și un foarte interesant festival internațional de percuție.
Duminică 12 iunie, tot de la ora 12, una dintre cele mai apreciate soprane ale României – Irina Baianț, după ce a obișnuit publicul cu succese în musical, operă și pop-opera, vine în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia propunând un regal al intimității și al rafinamentului vocal – cameral. Împreună cu pianista Andreiana Roșca, va interpreta miniaturi romantice și impresioniste din spațiul francez și rusesc, semnate de compozitori precum: Modest Moussorgsky, Serghei Rachmaninov, Piotr Ilici Ceaikovski, Nicolai Rimski Korsakov, Claude Debussy , Gabriel Faure, Ernest Chausson, Francis Poulenc, Leo Delibes.
Soprana Irina Baianț a absolvit Universitatea Națională de Muzică la clasa Prof. Dr. Ionel Voineag. A debutat ca soprană în data de 4 Noiembrie 2010 pe scena Teatrului de Operetă din București în rolul Adelei din „Die Fledermaus” de Johann Strauss. A urmat apoi rolul Stasi din opereta „Silvia” de Emerich Kalamann. Soprana Irina Ioana Baianț a susținut numeroase concerte atât în țară cât și în străinătate pe unele din cele mai cunoscute scene din Franța, Belgia, Olanda, Anglia, Germania, Rusia și Turcia. În 2013 și 2014 a fost laureată a Concursului International de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”. A fost prezentatoare TV, a concurat la Eurovision, ajungând în finala națională, iar de curând a fost protagonista musical-ului My fair lady.
Pianista Andreiana Roşca a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, avându-i maeştri pe: Aurora Ienei, Constantin Ionescu-Vovu şi Maria Fotino. A desfăşurat o bogată activitate concertistică pe cele mai importante scene din ţară colaborând cu dirijori de prestigiu: Horia Andreescu, Ovidiu Bălan, Emanuel Elenescu, Mihai Brediceanu, Cristian Brâncuşi şi alţii. Din anul 1992 până în prezent colaborează, ca pianist acompaniator şi vocal coach, cu tenorul Ionel Voineag alături de care a pregătit cântăreţi ce astăzi sunt solişti importanţi. A înregistrat pentru radio şi televiziune, a susţinut numeroase recitaluri vocal-instrumentale în ţară şi în străinătate şi a fost acompaniator oficial al Concursului „G. Enescu” – secţiunea canto şi „H.Darclee”.
Taxa de vizitare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia (5 lei preţ întreg, 2 lei preţ redus), asigură şi accesul la concerte.
Programul complet pe: https://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/
Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Parteneri: Tipografia ERICOM – INTERSIGMA.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, Criterii Naţionale, JurnalMM.ro, Capital cultural, Ziare.com, Romania pozitivă, Roportal.ro.
http://asociatiaprovalores.wordpress.com