Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).
Cu minimum de resurse teatrale, Vandekeybus reușește în spectacolul In Spite of Wishing and Wanting să capteze subiecte riscante în imagini superbe. Simbolurile cunoscute ale viselor și dorințelor sunt dezbrăcate de clișeele psihanalitice și transformate în vocabularul de dans spectaculos și poetic al Ultima Vez.
Puterea spectacolului derivă din simbioza organică dintre dans, teatru și film. Secvențe captivante de coregrafie, susținute de coloana sonoră senzuală a lui David Byrne se dizolvă în monologuri despre frică, dorința de securitate și magia îngrozitoare a somnului. Filmul scurt intitulat „The Last Words”, realizat de Vandekeybus însuși și bazat pe două povești de Julio Cortázar, oferă spectacolului experințe vizuale puternice ce rămân în memoria publicului mult după finalul acestuia.
In Spite of Wishing and Wanting a fost creat in anul 1999 și reprezintă un moment foarte important în opera lui Wim Vandekeybus. În ianuarie 2016, Ultima Vez a reluat această producție iconică cu o distribuție complet nouă.
„Am amintiri excepționale despre primul turneu In Spite of Wishing and Wanting, în mai mult de 50 de orașe din întreaga lume. Pentru prima dată piesa nu se referea la chimia dintre bărbați și femei, ci la un tip de dorință primară într-o lume populată doar de bărbați. Dură, sălbatică, naivă, jucăușă și copilărească, temătoare de prea multe vise.”
Wim Vandekeybus
In Spite of Wishing and Wanting / În Ciuda Dorinței și Voinței
Regie, coregrafie, scenografie: Wim Vandekeybus
Muzica originală și ambianța sonoră: David Byrne
„Fuzzy Freaky” remix: DJ Food
Performeri: Eddie Oroyan, Yassin Mrabtifi, Guilhem Chatir, Grégoire Malandain, Luke Jessop, Luke Murphy, Knut Vikström Precht, Baldo Ruiz, Giovanni Scarcella, Nuhacet Guerra Segura, Alexandros Anastasiadis
Producție: Ultima Vez
Co-producție: KVS (Bruxelles, BE)
Durata: 1h50m
Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.
Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora.
Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.
Ediţia #12 a eXplore festival se va desfăşura la Bucureşti între 24 septembrie – 8 octombrie 2017, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.
Biletele se pot achiziționa online, prin rețelele https://eventbook.ro/other/bilete-explore-festival-12-in-spite-of-wishing-and-wanting și https://www.mystage.ro/spectacole/in-spite-of-wishing-and-wanting-in-ciuda-dorintei-si-vointei-703 dar și de la casa de bilete a TNB.
Producători: Asociația 4 Culture și WASP Studios.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: ARCUB și Primaria Municipiului București, Institutul Francez București, Goethe Institut București.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Mai multe detalii: www.exploredancefestival.ro și www.waspmagazine.com