Zilele Filmului Românesc la Madrid, ediția a VI-a

  • Recomandă articolul

Zilele Filmului Românesc debutează joi, 10 decembrie, la Madrid, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Cinematecii Spaniole. Aflat la cea de-a VI-a ediție, festivalul este cea mai importantă întâlnire anuală a publicului madrilen cu diversitatea și efervescența creației cinematografice românești. Anul acesta, filmele vor fi difuzate, ca și în anii anteriori, la Cine Doré, cinematograful Cinematecii Spaniole din Madrid, dar și în alte două prestigioase cinematografe, respectiv cel al Cinetecii din Madrid, specializat în proiecția de documentare, și al Academiei de Arte și Științe Cinematografice.

Festivalul va fi inaugurat cu pelicula Aferim! (Radu Jude, 2015), câștigătoare a Ursului de Argint la ediția din acest an a Berlinalei, candidată la Premiile Oscar 2016 din partea României și nominalizată la Premiul pentru cel mai bun film european al Academiei Europene de Film. Filmul va fi prezentat de criticul Roberto Cueto, un excelent cunoscător al filmului românesc, selecționer la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, programator al Cinetecii din Madrid și membru în numeroase jurii la festivaluri internaționale.

În fiecare zi a festivalului va fi prezentat câte un lungmetraj, 6 de ficțiune și 2 documentare, după cum urmează: Aferim!Un etaj mai jos (Radu Muntean, 2015),Lumea e a mea (Nicolae Constantin Tănase, 2015), Carmen (Doru Nițescu, 2013), Chuck Norris vs. Communism (Ilinca Călugăreanu, 2015), Autoportretul unei fete cuminți (Ana Lungu, 2015), De ce eu? (Tudor Giurgiu) și Aliyah Dada (Oana Giurgiu, 2015).

Proiecții speciale pentru jumătate din filmele programate

Festivalul de film, așa cum a fost conceput încă de la prima ediție, vizează suscitarea unei dezbateri în jurul cinematografiei românești între regizorii, producătorii și actorii români și criticii și publicul din Spania pentru o mai bună cunoaștere a contextului acestor producții.

În acest sens, proiecția filmului De ce eu? va fi urmată de o discuție cu regizorul Tudor Giurgiu și publicul prezent moderată de Javier Tolentino, realizatorul unuia dintre cele mai populare programe radiofonice de film din Spania, „El séptimo vicioˮ. Documentarul Oanei Giurgiu, Aliyah Dada, care se centrează pe dinamica relațiilor dintre evrei și populația majoritară românească, va fi însoțit de o discuție cu regizorea și Antonio Weinrichter, profesor universitar și autor a numeroase rubrici permanente dedicate filmelor documentare în presa națională precum ABC Cultural ori Caimán Cuadernos de cine. Publicul va avea ocazia să discute cu Irina Margareta Nistor, protagonista documentarului Chuck Norris vs. Communism, despre fenomenul casetelor video de contrabandă și dublarea filmelor în ultimii ani ai regimului comunist. Lumea e a mea, primul lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, recompensat cu premii pentru debut la festivalurile din Karlovy Vary și Cottbus, va fi prezentat de criticul Carlos Reviriego, autorul unor rubrici permanente în El Cultural, suplimentul codianului El Mundo, și revista de specialitate Caimán. Cuadernos de Cine, echivalentul spaniol al celebrei reviste franceze Cahiers du cinéma

Starea de grație a cinematografiei românești în Spania

Cinematografia românească, „aflată într-o stare de grațieˮ, în optica criticului Luiz Martinéz, de la cotidianul El Mundo, suscită interesul celor mai prestigioase festivaluri internaționale de film din Peninsula Iberică. Seria de participări la festivalurile din toamna acestui an a fost deschisă de filmele Comoara (Corneliu Porumboiu, 2015) și Muntele Magic (Anca Damian, 2015) la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, urmate de De ce eu?, selectat în competiția oficială a Săptămânii Internaționale de Film (SEMINCI) de la Valladolid, Aferim!, selectat în competiția de lungmetraje a Festivalului Internațional din Gijón șiRamona, regizat de Andrei Crețulescu, selectat în competiția festivalurilor de scurtmetraje din Bilbao și Tenerife. Un etaj mai jos a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun scenariu și Premiul pentru cel mai bun actor (Teodor Corban) la Festivalul de Film European din Sevilla, desfășurat între 6 și 14 noiembrie, în vreme ce Muntele Magic a primit premiul secțiunii AnimaFICX a festivalului din Gijón.

Recent, Institutul Cultural Român de la Madrid a susținut organizarea unei retrospective a creației filmice a lui Corneliu Porumboiu în cadrul Festivalului de Film de la Madrid – Platforma Noilor Realizatori (16-19 octombrie), proiecția filmului Occident (Cristian Mungiu, 2002) la SEMINCI Valladolid, un ciclu de film despre obsesiile și paradoxurile filmografiei românești din anii tranziției la Alicante, dar și proiecția filmului de arhivă Falansterul (Savel Știopul, 1979) la Granada.

 


Institutul Cultural Român de la Madrid

 

object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }