„Traiesc atita vreme cit ma indignez“ (II). Interviu cu Gabriel LIICEANU
- 19-01-2006
- Nr. 304
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Interviu
- 4 Comentarii
Asa cum am anuntat in numarul trecut, publicam partea a doua din interviul realizat cu Gabriel Liiceanu, la inceputul acestui an. – Sint momente cind trebuie sa-ti aperi prietenii atacati fara motiv Domnule Liiceanu, as vrea sa va reamintesc inca un moment cind ati fost irascibil: anul 2004, „cazul Marino“ si reactia dvs. fata de Ion Bogdan Lefter, Luminita Marcu si Costi Rogozanu. Va marturisesc ca am fost nedumerit si socat de vehementa dvs. de atunci exprimata in Dilema veche. Andrei Plesu a raspuns in Observator cultural, motivind de ce inapoiaza Premiul ASPRO, unde presedinte al juriului era Adrian Marino. Chestiunea se putea incheia in acel moment, cu textul lui Andrei Plesu. De ce ati simtit nevoia sa interveniti? Pentru ca sint momente cind trebuie sa-ti aperi prietenii atacati fara motiv. E ciudat cit se aseamana tonul si ranchiuna acuzelor ideologice de azi cu cele proletcultiste de ieri. Apoi, si pentru ca, independent de Plesu, am avut propria mea reactie. Marino ii reprosa lui Plesu ca sufera influenta lui Noica, un autor „totalitarist“, „irationalist“, „etnicist“ si alte bla-bla-uri de genul asta cu care astazi ti se inchide gura in prelungirea stilisticii etichetelor ideologic-infamante din epoca activistilor de partid. Or, stiam […]
Nu ma pot abtine de la inca un comentariu.
Cum anume si-a „ajutat” studentii sa obtina burse in strainatate, caci din cate stiu eu pana si recomandarile si le scriu singuri, iar domnia sa doar le semneaza??!
Mai mult decat atat, de ani de zile domnul Gabriel Liiceanu nu mai citeste nici macar lucrarile de diploma pe care accepta (de ce oare?) sa le „coordoneze”. Pe langa faptul ca nu participa nici macar cu un deget la coordonarea lucrarilor, acestea sunt finalmente citite si notate de Sorin Lavric, adica – a se nota – acel protejat al domnului Liiceanu care publica articole in revista legionara „Permanente” (o simpla cautare „Sorin Lavric Miscarea Legionara” pe google va lamuri pe oricine).Alegerea „elitei” trece asadar prin evaluarea unui domn cu optiuni pro-legionare.
Prin urmare domnul Liiceanu nici macar nu se achita de obligatiile sale profesorale pentru care Universitatea il plateste! Asadar cum a adus dumnealui „un suflu nou” in Facultatea de Filozofie?
Inca ceva: spunand ca a „selectat” o „elita” de doctoranzi pe care i-a publicat la Humanitas, dl Liiceanu subintelege oare ca doctoranzii celorlalti profesori activi in Facultatea de Filozofie sunt mai putin „de elita”? Ar dori un raspuns la aceasta intrebare, cred eu, toti ceilalti profesori, colegi ai domniei sale, precum si alti doctoranzi ai facultatii.
Gabriel Liiceanu are cea mai frumoasa si bine formulata fraza in limba romana.Fraza lui iese sculptata si cizelata, izvorata dintr-o gandire
dreapta directa si transparenta.Inteligenta
sa da sclipire de argint ideii exprimate.
Este un adevarat boier al mintii.Tine-L Doamne !
profesorului de scriiturä filosoficä pentru tot ceea ce face admirabil în speranta renasterii spiritului tulburat al natiei noastre.
Cu deosebitä apreciere,
dr. dan gogleazä, germania
profesorului de scriiturä filosoficä pentru tot ceea ce face admirabil în speranta renasterii spiritului tulburat al natiei noastre.
Cu deosebitä apreciere,
dr. dan gogleaä, germania