„N-am avut o societate care sa se impotriveasca la comunism“. Interviu cu Traian UNGUREANU
- 07-12-2006
- Nr. 350
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Interviu
- 2 Comentarii
La recentul tirg de carte Gaudeamus, Traian Ungureanu a lansat volumul Despre Securitate. Romania, tara „ca si cum“ (Editura Humanitas, 2006). Problema si provocarea acestei carti se refera la comunismul romanesc: in Romania, societatea n-a existat, rezistenta a fost marginala si usor de inabusit, nici un gest de disidenta individuala n-a avut reverberatii in societate, n-a putut sa mobilizeze, sa educe, sa adune valori si energii. Am facut acest interviu la Bucuresti, la sfirsitul saptaminii trecute, inainte ca Traian Ungureanu sa se intoarca la Londra. Traian Ungureanu, la sfirsitul anului 2003 ai fost eliminat de la BBC. Ce s-a intimplat cu tine de atunci si pina astazi, decembrie 2006? Mai intii, m-am suparat foarte tare. Eram de 16 ani la BBC. M-am suparat foarte tare pentru ca am fost eliminat in mod nedrept si murdar. Acum stiu ca originile deciziei au fost politice. Adica? Au fost presiuni politice dinspre administratia Nastase. La BBC, la nivel de virf, s-au facut presiuni pentru eliminarea mea. Bineinteles, n-am sa pot dovedi scriptic niciodata, nimeni nu va recunoaste. Dar, eu stiu ce stiu si spun asta. A fost un spectacol jenant, orchestrat dupa toate regulile mizere ale inscenarilor; s-a folosit pretextul unei reorganizari si […]
Felicitari petru ceea ce scrieti, pentru claritatea demonstratiei opiniilor, pentru curajul de a aborda in eseuri probleme delicate, pe care multi prefera sa le ocoleasca.
E reconfortant, ca roman traitor in strainatate, dar cu sufletul impartit intre doua lumi si cu legaturi puternice in tara, sa te simti sincronizat in ceea ce simti si gindesti cu cineva care traieste aceeasi „detasare geografica”.
exceptii: Darea lui afara de la BBC este o pata neagra pentru aceasta intitutie si arata masura in care nastase i-a corupt pe liderii europeni. Totusi, a acuza BBC-ul ca e anti-Bush e ca si cum ai fi ramas pro-Bush dupa raportul comisiei baker despre Irak, dupa pierderile Republicanilor in alegeri, dupa dovezile prezentate in Marea Britanie despre „inteligenta” siluita care i-a condus pe americani in Irak.
Celalalt punct de divergenta este omisiunea unui motiv pentru care romanii s-au dus in munti. Este vorba de promisiunile americanilor…
Altfel, Traian poate spera la ce-i mai bun de la Comisia Tismaneanu.
Dinica de la peromaneste