Cine ne pastoreste pe drumul spre Europa (I)
- 08-02-2007
- Nr. 358
-
Adrian-Paul ILIESCU
- OPINII
- 3 Comentarii
Una dintre legendele ce hranesc iluziile autohtone pretinde ca elitele noastre influente, profund occidentalizate sau, cel putin, hotarit pro-occidentale, sint (de mult) pregatite pentru Europa, ca ele reprezinta o consecventa optiune pro-europeana de natura sa sustina apropierea Romaniei de Occident. Acestea (ni se spune) sint vestile bune, incurajatoare: in ciuda eventualelor ezitari sau reactii inadecvate ale populatiei obisnuite, prea putin occidentalizate si prea putin pregatite sa reziste socurilor integrarii, adeziunile sigure ale elitelor romanesti pot servi drept garantie pentru stabilitatea cursului nostru de viitor. Asadar, are cine sa ne indrume pe drumul spre Europa. Ca si multe altele, aceasta legenda se afla intr-un contrast dramatic cu realitatea – contrast atestat de mass-media in general si, mai ales, de multe dintre principalele reviste culturale. De fapt, tonul dominant in aceste reviste este deseori nu „eurosceptic“, ci de-a dreptul „euronihilist“: nenumarate luari de pozitie influente sint virulent anti-europene, senzatia pe care o poate avea cititorul atent fiind aceea ca, daca exista un cor dominant al liderilor de opinie autohtoni, acesta cinta pur si simplu prohodul Europei. Formularea vi se pare exagerata? Cele ce urmeaza va vor convinge ca nu este deloc asa. inainte de a intra insa in substanta discutiei, trebuie fixat […]
Tipul asta de critica imi statea de mult pe limba, asa ca am sorbit cu mare placere demonstratia lui A.-P. Iliescu.
O mica rezerva : a denunta extremismul de dreapta si de stanga in numele, printre altele, al unui fel de profesionalism al intelectualului serios si neutru mi se pare a fi un procedeu cam retoric si pana la urma nu prea convingator.
In ceea ce ma priveste, consider ca teribilismul profetic antioccidental practicat de autorii citati este mai ales un semnal al provincialismului unor scriitori si analisti nu lipsiti de talent, uneori dotati cu o cultura solida, care insa sunt suficient de perspicaci ca sa realizeze ca au putine sanse de a fi recunoscuti pe piata de idei occidentala. Cel putin asa vad eu lucrurile din Occident unde traiesc de mult.
In tot cazul, astept cu nerabdare urmarea articolului.
Nicolas
Multumesc autorului mult pentru acest articol! Occidentul si UE sunt mult mai diversificate si mai complicate si, prin urmare, mult mai stabile decat isi inchipuie din pacate multi intelectuali romani care prezic si, parca, chiar „propaga” prabusirea apropiata a „Vechi Europe”. Ich habe das Lesen des Artikels wie eine Wohltat und eine Befreiung erlebt! Vielen Dank!
In sfarsit! Un articol ca asta se astepta de mult.Sper ca va avea nu doar o partea a 2 a ci mai multe.