Bacalaureatul la romana: un subiect greu si ciudat
- 05-07-2007
- Nr. 379
-
Dumitrita STOICA
- ÎNVĂŢĂMÎNT
- 6 Comentarii
Ca-n fiecare an aproape, bacalaureatul la romana stirneste nemultumiri. Al treilea subiect de la proba scrisa, un eseu argumentativ despre modernismul poetilor traditionalisti (pornind de la un citat din Metamorfozele poeziei, cartea lui Nicolae Manolescu) a pus pe jar comunitatea convorbitorilor pe net, intrucit nu este de nivel mediu, adica nu permite reproducerea/copierea unor comentarii de-a gata (cam asta inseamna, la noi, nivel mediu) si pare sa verifice cit s-a invatat si cit s-a inteles din fenomenul cultural si literar romanesc. Nimeni nu s-a impiedicat de el atita vreme cit a fost doar o varianta de examen, printre alte 99, dintr-un lapsus colectiv care exprima sentimentul obscur ca institutiile noastre au menirea de a controla hazardul in asa fel incit noua sa ne fie bine. Ciudat este faptul ca mai toti dintre revoltati au luat 10 la proba orala a aceleiasi discipline. Prin urmare, sint niste elevi straluciti (la nivel mediu, sa nu uitam) si ne-am astepta, totusi, ca nici unul dintre subiectele prevazute de programa sa nu le provoace atitea dureri de cap si atitea impulsuri agresive. De vina sint, in opinia lor, ministerul de resort si toti profesorii, care au avut dintotdeauna placerea diabolica de a-i „secera“ (este […]
Poate sa conteste cineva examenul de bacalaureat la romana daca subiectele au depasit programa scolara?
De ce ies atit de multi prosti din liceu,care habar n-au sa scrie o cerere? Si de ce nu se da admitere la facultate,la Universitatea din Bucuresti?
… si despre literatura sa scrie. Sint curios sa aflu parerea redactorilor revistei despre romanul „Luminare” de Ioan Lacusta. E cel mai bun roman al anului?
Subscriu: excelent text! Daca „Observator cultural” vrea sa aiba mai multi cititori,sa scrie mai mult despre capacitate, bacalaureat, admitere. Si dati-le o vacanta prelungita la plicticosii dumneavoastra comentatori politici: Renate Weber – cu interminabilul serial despre presedintele si intelectualii, Sabina Fati – cu gretoasele ei ode inchinate presedintelui, Ciprian Ciucu – care a facut o obsesie din Basescu. E prea multa politica in revista dumneavoastra si prea putin invatamint! Cel mult sa scrie despre politica Alexandru Hancu, Carmen Musat si Ovidiu Simonca, care isi gasesc si alte subiecte, nu doar Basescu.
Felicit „Observatorul cultural” pentru acest articol. Mai lasati-o cu politica, ocupati-va de invatamint. Ne-am saturat sa tot citim in revista „22” si „Dilema veche” cum se face statuie lui Basescu! Voi ocupati-va de alte lucruri: invatamintul, un film placut, o carte agreabila – de ce nu scrieti nimic de Editura Trei si colectia „Eroscop”? Ati publicat un interviu bun cu Vasile Docea despre „Jurnalul” lui Carol I. Ne intereseaza si istoria prezentata agreabil si limpede. Succes mai departe si nu-l mai criticati pe Basescu: are „curte” de intelectuali, care-l apara: va faceti prea multi nervi, Liiceanu va pieri pre limba lui, ca si Basescu!
Excelent comentariul pe marginea subiectului de bacalaureat – de fapt, pe marginea inconsecventei si lipsei de legatura intre cerintele programelor scolare si cele formulate la diverse examene. Ar trebui pus in discutie sistemul de invatamint in general.