„De cîte ori va fi nevoie, voi spune: sînt scriitor român“. Interviu cu Norman MANEA
- 09-05-2008
- Nr. 422
-
Ovidiu ŞIMONCA
- EVENIMENT
- 3 Comentarii
Interviul cu Norman Manea a fost realizat vineri, 2 mai, cu doar o zi înainte de plecarea scriitorului din România. Redacţia revistei Observator cultural a devenit, pentru o oră şi jumătate, un spaţiu al literaturii care se amestecă şi se decantează, un loc unde se aflau doi mari scriitori ai lumii. Într-o încăpere, Gabriela Adameşteanu îl intervieva pe Antonio Tabucchi pentru suplimentul Bucureştiul cultural, iar într-o alta eu stăteam de vorbă cu Norman Manea. Poza din aceaste pagini surprinde dublul interviu săvîrşit în redacţia revistei Observator cultural. De fapt, Norman Manea şi Antonio Tabucchi au fost împreună în România, pentru o săptămînă. Şi, după cum veţi afla din interviu, cei doi scriu o carte despre România, avînd deja un contract cu o editură italiană. Iată cum România devine o ţară fascinantă, o ţară atractivă pentru cititorul european, o ţară „de comentat“. Să începem cu sfîrşitul vizitei dvs. în România. Aproape o săptămînă aţi fost în Bucovina, Maramureş şi Ardeal. Aţi avut şi o întîlnire cu cititorii, la Sibiu. Cum a fost acest periplu dincolo de Bucureşti? A fost o călătorie foarte obositoare şi foarte interesantă. Am făcut un drum lung, care a pornit din Bucureşti, am ajuns în Bucovina, […]
„Maestrul” Geo Serban a scris toamna trecuta un text in „Observator cultural” in care s-a facut ca ploua cu privire la relatiile Nae Ionescu-Mihail Sebastian. El zicea: „raporturile dintre ei au evoluat continuu si necesita o radiografiere amanuntita, pe un alt spatiu…”. Asadar: „maestrul” Geo Serban eludeaza aceasta relatie, o amana, o morfoleste, o baga sub pres, ne promite marea cu sarea intr-un viitor abulic. Suplimentul se intitula „Mihail Sebastian: comentarii politice din interbelic”. Oare n-ar trebui sa se culce „maestrul”? Somn usor, Geo Serban! Bravo, Marta Petreu! Bravo, Norman Manea! Abia acum ne devine drag Sebastian… dupa perioada lui ratacire… Bine ca mai exista si Marta Petreu pe lumea asta, nu numai geoserbani. Chestiunea merita discutata si problema cu Sebastian este punctul forte al interviului – altfel, un document uman emotionant.
De mare bun simt si profunzime raspunsul lui Norman Manea in cazul Martei Petreu! As fi curios daca redactia \”Observatorului cultural\” i-a batut obrazul lui Geo Serban, care in revista dumneavoastra si in alte periodice, n-a suflat un cuvintel despre povestea de la \”Cuvantul\”… A se vedea si polemica Radu Cosasu-Marta Petreu, din \”Dilema veche\”, unde Radu Cosasu a zis ca stia demult de poveste, de \”naismul\” lui Sebastian, dar n-a suflat un cuvintel… Ha, ha… Norman Manea este extraordinar cind spune ca nu trebuie sa \”blamam factorul postal care iti aduce o veste proasta\”… Mesagerul era Marta Petreu… Daca as conduce \”Observatorul cultural\”, l-as face pachet pe Ovidiu Simonca si l-as trimite maine la Cluj, sa stea doua zile pe casa, masa si sa faca un interviu cu Marta Petreu. Iar pe Geo Serban l-as m-ai tine \”pe tusa\” sa invete ca un istoric literar face cercetare, nu propaganda… Marta Petreu da un vot de blam tuturor pretinsilor istorici literari, iar Norman Manea este exceptional, o mai scriu o data… Bravo, Norman Manea, excelente si curajoase afirmatii. Felicitari \”Observatorului\” ca ati discutat textul Martei Petreu, inspirata optiune de a vorbi cu Norman Manea.
Uniunea Scriitorilor s-a facut de ras. Nicolae Manolescu s-a facut de ras. Revista „Romania literara” nu merita nici un scuipat pentru cum l-a tratat pe Norman Manea. Felicit revista „Observator cultural” pentru ca a dezvaluit comportamentul execrabil al Uniunii Scriitorilor. D’alde Manolescu, Cristea-Enache, Dimisianu, Stefanescu se numesc degeaba critici literari si scriitori. E rusinos sa se comporte in halul asta cu Norman Manea.