BIFURCAŢII. Cît valorează o diplomă
- 19-06-2008
- Nr. 428
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 2 Comentarii
Ca orice om cu un cont de poştă electronică, primesc zilnic spam. Printre multele oferte de îmbunătăţire a performanţelor sexuale şi de transformare radicală a anatomiei mele pe ici, pe colo, prin părţile ei ascunse şi esenţiale, sosesc în trombă şi oferte de îmbunătăţire a performanţei intelectuale prin achiziţionarea – ieftin şi bun! – unor diplome de bacalaureat sau, după caz, de licenţă sau master (cu doctoratul pare să fie deocamdată o problemă: se va rezolva, n-am nici o îndoială, cînd vor intra ai noştri în afacere). Subiectul mesajelor este de multe ori aşa: „Poziţie joasă în companie? Fă-ţi rost de o diplomă de…“. Mă-ntreb ce-i face pe nişte capitalişti serioşi, cu experienţă, să propună spre vînzare diplome de facultate? Să nu ştie ei ce ştie orice român mai răsărit, anume că „diplomele nu fac doi bani, contează ce ştii, nu ce scrie pe-un petec de hîrtie“? Sau n-o fi, Doamne păzeşte!, adevărat şi o conta ce scrie pe diplomă? Din păcate, prostia aceasta uriaşă, care aruncă în derizoriu studiul sistematic, tinde să devină o adevărată vulgata intelectuală la noi. O aud rostită cu suficientă îngîmfare de studenţi încîntaţi că s-au angajat încă din primul an de facultate, o […]
O diploma nu inseamna ca cea/cel care o are se si poate descurca in domeniul respectiv. In afara de citeva exceptii (drept, medicina) unde, intr-adevar, trebuie sa fie clar ca nu oricine se prezinta cu diploma (desi, din pacate, examenele se cumpara la greu), alte domenii sint foarte discutabile. Facultatile de Litere, ca sa dau doar un exemplu, nu mai sint de foarte multa vreme ceea ce au fost cindva. Absolventii abia se descurca in limbile straine studiate, haosul acesta datorindu-se, in primul rind, politicii dezastruoase de acceptare a unui numar cit mai mare de candidati, care platesc bani, in detrimentul calitatii. Situatia generala din invatamint este catastrofala si este necesara eliminarea tuturor celor care submineaza educatia.
dar pentru ca sa conteze ce scrie pe diploma ar trebui sa existe si criterii (valabile) de ierarhizare a universitatilor, care sa includa si performantele studentilor si calitatea profesorilor. Iar noi stam destul de prost cu calitatea profesorilor in multe domenii (drept, economie), iar performantele studentilor depind mult de relatiile familiei lor…