Săptămîna pianiştilor, de la Dan Grigore la Chick Corea
- 30-10-2008
- Nr. 447
-
Florian BAICULESCU
- Arte
- 1 Comentarii
Un concert nu e doar muzică şi atît. Intervin atîţia factori aleatorii, încît fiecare dintre noi poate percepe aceleaşi sunete în modul cel mai diferit. Ne trebuie o experienţă de profesoară de pian şi răbdare de medic chirurg ca să decupăm frumuseţea reală a muzicii. Aşa, în sine, cum ea nu prea există la modul natural. Cîteva concerte din ultima saptămînă, care au adus în prim-plan cîţiva pianişti, ne-au atras în mod deosebit atenţia. Mai întîi, spectaculoasa revenire a lui Dan Grigore. A fost pe 25 octombrie recitalul de pian susţinut de Dan Grigore la Ateneul Român, cu prilejul zilei de naştere a MS Regele Mihai, transmis şi de TVR Cultural, spre bucuria multor melomani care nu au mai văzut-ascultat de multă vreme un concert transmis în direct. În program, lucrări cunoscute din marele repertoriu, cu piese faimoase şi populare, de J.S. Bach, Scarlati şi Mozart (cui nu-i place Alla Turca?), Schubert şi Schumann, Brahms şi Rachmaninov, dar şi minunate miniaturi de Chopin şi Scriabin. În sală erau prezenţi Principesa Margareta şi Prinţul consort Radu Duda – clientul permanent al lui Mircea Dinescu la glume piperate –, alături de prim-ministrul în exerciţiu, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi de un […]
Stimati ObservatoriCulturali,
Salutara aparitia acestui site, cu posibilitatea de postare de comentarii, mai mult sau mai putin avizate.
Dar cum trebuie sa existe si un \”dar\”:
Descrierea lui Vinnie Colaiuta ca si \”un bun meserias, dar atat\” este mai mult decat surprinzatoare.
Stimati Domni, va atentionez ca sunteti formatori de opinii pe o piata si-asa restransa (ne face placere sau nu, presa si audio-vizualul ofera poporului roman ceea ce se cere). Mai sunt si oameni satui de ceea se revarsa din ecranele tv-urilor : grobianism vulgar, jenant, cu exponenti pestriti si dubiosi, cu vanghelisme de sectoru’ 5, telenovele de Bolintin, ‘boudoir’-isme cu ‘Adonis’ Columbeanu &fresca de Balasa, maritisuri ‘live’, Vijelie, Gutzisme, bahmutzenisme, becalisme, si starlete care maimutaresc ‘play-back’-uri pe gustul coafezelor, pe la nunti cu dar.
O documentare aprofundata, inainte de a eticheta unul dintre cei mai mari bateristi contemporani, ar fi fost benefica. \”Un bun meserias si atat\” n-ar fi cantat vreodata alaturi de Frank Zappa, Steve Vai, Sting sau Chick Corea. Cel despre care Dominic Miller spune ca este cel mai prolific, versatil, complicat, complex si acrobatic tobosar contemporan: un bun meserias si-atat?
Perceptia autorului articolului de mai sus asupra prestatiei lui Vinnie Colaiuta ii apartine. Conform libertatii de opinie si exprimare, va sugerez o mai buna documentare pe viitor. Poate nu multi cititori care stiu mai multe despre Colaiuta vor si scrie comentarii, dar cu siguranta nu vor mai accesa site-ul Dvs. dupa astfel de \”recenzii\”.