La ce se pricepe Silviu Prigoană?
- 20-11-2008
- Nr. 450
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 6 Comentarii
La absolut orice, desigur, şi, la fel de adevărat, la absolut nimic. Din nefericire, nu este singurul personaj carnavalesc omniprezent pe ecranele televizoarelor din patria mumă. Indiferent care este tema unei dezbateri, indiferent de domeniul abordat de un moderator sau altul, aceleaşi figuri se perindă prin faţa ochilor noştri, la orice oră din zi sau din noapte: Adrian Păunescu, Valentin Stan, Tudor Octavian, Silviu Prigoană, Mugur Ciuvică, Ion Cristoiu, o cohortă întreagă de „competenţi“, impostori atoateştiutori, oameni care nu au nici un scrupul în a-şi livra impresiile pe post de „comentarii politice“ sau „analize obiective“. Datul cu părerea a devenit, prin intermediul televiziunilor comerciale, un sport naţional. S-ar putea spune că, pentru a apărea la televizor (şi, în cele mai multe cazuri, pentru a intra în politică), cele mai importante criterii de selecţie sînt spiritul gregar, capacitatea de a vorbi fără a avea nimic de spus, lipsa de măsură, încrîncenarea isteroidă, comportamentul obsesional şi, ca un corolar, diletantismul neţărmurit. Sigur, s-ar putea replica, la aşa politicieni – indiferent de culoarea lor politică, de vreme ce traseismul e regulă generală şi are ca efect anularea diferenţelor doctrinare între partide –, aşa comentatori. „Marea trăncăneală“, formulă prin care Mircea Iorgulescu rezuma, […]
prigoana face parte din noua gasca a obraznicilor, tupeistilor, semidoctilor cu gura mare; la lista dv adaugati neaparat cvt, ddd, jiji, mitica, dinu, m.badea, mihaela…doamne,citi sint. mi frica si sa trag apa la wc, ca iese vreunul de acolo.
am invatat in scoala despre timpuri demult apuse cand „tinerimea” era calauzita si insufletita de anumite percepte si idealuri, se organiza in curente si scoli formatoare si lupta la propriu pentru convingerile sale in materie de politica, literatura, viata… acum se pare ca toata lumea e lipsita de orice ideal… nu facem decat sa constatam. hai sa initiem un curent! sa facem ceva!
… ce se (mai) poate face?
Din 1990 încoace, mass-media au fost inundate de veleitari, în fruntea ziariştilor fiind ales, pînă nu de mult, un… inginer autodidact, ce-şi permitea, la un moment dat, etalarea idiosincrasiilor faţă de Nichita Stănescu în tăcerea quasigenerală a intelectualilor, a profesorimii în special…
Televiziunile comerciale, cu ratingul lor cu tot, sînt conduse de „profesionişti” ai… faptului divers, vulgaritatea fiind a doua lor natură. La astfel de realizatori, astfel de colaboratori!
Învăţămîntul (îndeosebi la nivel gimnazial şi liceal) este în cădere liberă din pricina salariilor submediocre, iar inspectoratele şi ministerul de resort apasă aiurea pedala birocratică, permiţîndu-şi plata substanţială a membrilor unei supercomisii ARACIP, în loc de a revigora domeniul, de la nivelul de jos, al catedrei, cu specialiştii de care e nevoie ca de aer…
Or, aici, la acest nivel de bază trebuie operat radical şi urgent, unde nevoia de MODELE este acută, unde trebuie asumată educaţia elementară care stă la temelia oricărei societăţi.
L-ati uitat pe Radu Tudor
Sigur, avetzi mare dreptate ,la articolul dv. as mai adauga, daca nu-i cu suparare, faptul ca in comentariile care se tin la mese de trei-patru ,,formatori de opinie,, trebuieste neaparat sa fie: o tabara care il pupa pe presedintele Basescu, una care-l face vinovat ca e ceata pe autostrada (nu e vorba de nistorescu sau fratele comisarului european pentru limbi sau de seful nu stiu carui grup parlamentar) si discutia latrata de o jumatate de ora este de fapt un mare FAS de te intrebi dece naiba n-ai inchis tv-ul sa te uiti la desene ca tot cu aia te alegeai. Specialistii in toate si nimic , pseudo politicienii impostori si mincinosi care vor da in toate partile si de toate sunt produsul istoriei de 50 de ani, a inculturii si tolerantei imbecile uneori, peste care s-a suprapus o lehamite si indiferenta paguboasa. Peste o saptamana o sa votam ce nu stim si o sa avem ce meritam, dar mai bine stam acasa sa nu ne injure urmasii. !+
Intrebare pentru mirare: morala dualista este pseudo-etica,sau etica manicheista este imorala?