Vînt, tutun şi alcool
- 02-04-2009
- Nr. 468
-
Mihai ENE
- Literatură
- 3 Comentarii
Nicolae Coande, Vînt, tutun şi alcool, Editura Brumar, Timişoara, 2008, 84 p. Marginalitatea, asumată sau doar enunţată, este una dintre temele predilecte ale discursului poetic contemporan. Ea ocupă un loc foarte important şi în poezia lui Nicolae Coande, prezentă încă din volumul de debut, intitulat chiar În margine (1995). Însă, toată poezia sa este un manifest împotriva marginalităţii, prin efortul de a-i conferi un sens şi de a o converti în ocazie favorabilă introspecţiei. Căci, departe de lumea dezlănţuită, poetul avea posibilitatea de a se adînci, cu răbdare, în sine, de a fora atent, pentru a scoate la suprafaţă autenticitatea cea mai profundă a fiinţei. Ceea ce nu însemna un refuz al lumii, ci o încorporare a ei. Şi acest fapt se manifestă progresiv, în următoarele volume, în Fincler (1997) şi Fundătura Homer (2002), dar mai ales în Folfa (2003), cînd discursul, uneori prolix şi aluvionar, forţează limitele coerenţei spre a lăsa loc exprimării sinelui, după cum anunţă autorul prin intermediul unui motto aparţinîndu-i lui Pier Paolo Pasolini: „Ori să te exprimi şi să mori, ori să rămîi neexprimat şi nemuritor“. O urmare mult mai evidentă a alegerii sale este cel mai recent volum, intitulat Vînt, tutun şi […]
Ti-aş recomanda „Sfoara” daca nu prizezi ironia din celelalte poeme. „Provincialismul” (pe care nu-l poţi vedea decât peiorativ se pare) este asumat cu o ironie denotativă si/sau destructurantă care devine de multe ori un paradox. „Marginalitatea” pe care o aduce in discuţie Mihai Ene (sau direcţia în care trimite aceasta discuţie) se impune tocmai din cauza comentariilor ca acesta. Este oportun de semnalat provincialismul unor opinii.
de ce sa nu fie corelat si cu articolul lui Daniel Cristea Enache din Rom lit?! poate pt ca acela era obiectiv, si nu scris de un prieten….Articolul e foarte slab, consideratiile estetico-teoretice sunt din categoria celor bune peste tot, ar da bine indiferent de versurile pe care le-ar insoti:”cartografierea arealului ontologic”, „explorarea interioritatii”, „aporie ontologica”….De fapt cuvintele areal, cartografiere si ontologic apar suparator de des in text. iar volumul nu e decat o aglomerare a obsesiilor, invidiilor si frustrarilor de provincial ale lui Coande.
cu cronica lui Mircea A. Diaconu din „Convorbiri literare”, nr 2/2009 si cea a Xeniei Karo din „Timpul”, nr. 12/2008