Cîştig
- 30-04-2009
- Nr. 472
-
Geo ŞERBAN
- OPINII
- 5 Comentarii
E posibil, oare, să vorbim despre cîştig în vreme ce, în jurul nostru, criza economiei de piaţă se acutizează? E posibil! Fiindcă se mai întîmplă să nu aibă prioritate înţelesul mercantil al vorbei. Din noianul grijilor cotidiene neguroase mijesc germeni, promisiuni de înseninare lăuntrică, dincolo de traumatizanta încrîncenare a beneficiului stors cu orice preţ. Deşi presupune investiţii, efectul încurajator scapă obsesivului bilanţ conceput la bani mărunţi. Apar gesturi, se conturează comportamente, mai dificil de estimat de la nivelul opticii contabile. Uneori un strop de sfidare a panicii „finanţiste“ contagioase, puţină detaşare transferă un plus de înţeles noţiunii de cîştig, lasă deschisă zarea către echilibrul superior, imaculat, din ordinea spiritualului. Argumentele pragmatice favorizează nuanţarea reflecţiei, adesea, în împrejurări anodine. Circulăm, de pildă, cu mijloacele transportului în comun. se remarcă tot mai multe persoane cufundate în lectură, ca la Paris, în metrou. Uneori nici nu au găsit loc pe banchetă şi citesc de-a-n picioarelea. Şi nu ziare, ci cărţi. Sînt volume uşor de identificat, după coperţile cartonate, după hîrtia de calitate, din seriile iniţiate de cotidiene dornice a-şi spori creditul în ochii opiniei publice. Probabil, exemplarul a fost cumpărat chiar în dimineaţa respectivă de la chioşc, odată cu ziarul preferat: Cotidianul […]
Oare chiar nu mai citeste nimeni revista „Observator Cultural”?
Atat de sarace sa fie comentariile?
Sau este „doar” cenzura redactiei?
Am pierdut pariul…
Voi reveni, asadar, peste ceva timp, cu un articol despre adevarata „Biblioteca pentru toti”.
Si despre cum drumul spre Rai poate fi pavat cu cele mai rele (id est putin onorabile) intentii.
PS: Caut revista.
Stimate domnule Geo Serban,
poate ca ar trebui sa publicati altundeva versiunea originala a articolului Dumneavoastra, ca sa vedem exact ce, anume, a fost cenzurat de revista „Observator Cultural” si de ce articolul nu a putut aparea in forma lui initiala.
PS: Pariez (pe un articol legat de subiect) ca acest mesaj nu va trece…
O mare pierdere, de fapt, Stimate Domnule Geo Serban.
Ati pierdut din vedere exact lucrul cel mai important, anume:
ceea ce evacuati intr-o paranteza mica – va citez: „(conceput de Mihai Şora şi secundantul său operativ, Tiberiu Avramescu)” – a insemnat mult mai mult pentru cultura romana.
Acesti doi oameni reprezinta ALTCEVA si MAI MULT decat penibila paranteza mica in care ii expediati.
Interesant articol, desi nu spune raspicat ceea ce ar fi trebuit spus: traim in epoca imposturii, a furtului intelectual.
Epoca in care un… Marius Tuca (sic!) devine proprietarul „Bibliotecii pentru toti”.
Si in care Mihai Sora – cel care s-a zbatut ca aceasta colectie sa supravietuiasca in vremuri crancene, sa intre in constiinta oamenilor – este „expediat”, de autorul articolului, intr-o simpla paranteza.
Pentru a fi pe placul redactiei.
O intrebare (si o nedumerire):
Domnule Geo Serban,
de ce n-ati trimis articolul dumneavoastra la alta revista, la care nu ati fi fost nevoit sa faceti asemenea triste reductii?