Raţa şi Platon
- 18-06-2009
- Nr. 479
-
Liviu ORNEA
- Editorial
- 5 Comentarii
În stilul său frust, hăhăit, de şmecheraş şpriţar de cartier, băiat de băiat, preşedintele Băsescu ne-a adus aminte, într-un moment de iluminare, de bancul cu raţa: „Raţ-ai dracu’ de ’telectuali!“. Mai precis, excelenţa sa a opinat că şcoala românească pregăteşte prea mulţi „filozofi“ (sau o fi folosit forma cu „s“?) şi prea puţini meseriaşi cinstiţi, frizeri, tinichigii şi, of course, ospătari. Mulţi s-au grăbit să-l critice nemilos, punîndu-i ieşirea pe seama năravului de activist de care, spre deosebire de păr, nu pare, iată, să scape. Acum, eu n-am toate datele ca să ştiu dacă, într-adevăr, de la sechelele din vremea comunismului i se trage, aşa că nu mă pronunţ – manii de intelectual, scuzaţi, excelenţă: nu fac afirmaţii şi nu cred în ale altora în lipsa argumentelor. Dar că e lipsă de meseriaşi, asta cred, pentru că o simt de cîte ori am nevoie de ceva reparaţii prin casă. Iar de ospătari buni, ce să mai vorbim – plîng crîşmele după cîte unul care să deosebească un vin sec de unul dulce. Ce nu ştiu e dacă şcoala, liceul sau vreo altă formă de studii e în măsură să-i formeze. Pînă una alta, se pare că tinerii nu vor […]
Raspunsul la unele intrebari, saptamina viitoare.
L.O.
@Costache Ariton Convins fiind ca intrebarea dumneavoastra este cit se poate de inocenta, va spun ca am citit doar fragmente din Euclid, in engleza, de exemplu in editia de la adresa file:///G:/Geometry/Euclid%27s%20Elements/elements/toc.html si in textele comentate ale lui Hartshorne din Geometry. Euclid and beyond.
L.O.
Dle Ornea,
L-aţi citit pe Euclid??? Dacă da,în ce limbă ,ediţie etc.etc.
Mulţumesc anticipat pentru răspuns..
N.B.
Cunosc foarte mulţi doctori în matematici care nici măcar nu au văzut cum arată „Elementele lui „lui Euclid
M-ar bucura un raspuns sincer..
Cu ctreştinească iubire,
Costache Ariton
Domnule Liviu Ornea,
In urma lecturii articolului Dvs., bagand de seama ca faceti parte din tagma presupus onorabila a profesorilor, am si eu cateva mirari, pe care Dvs., mai aproape decat mine de invatamant, mi le-ati putea lamuri, bineinteles, daca doriti.
Vorbiti de liceele teoretice care surclaseaza scolile profesionale, vocationale, de meserii sau ce denumire mai au acestea astazi, ca de o moda recenta. Aveti dreptate, dar nu cumva de fapt nu liceenii tinichigii si ospatari „trag la mate-info”, ca sa va parafrazez, ci poate profesorii lor au tras sfori pe la minister pentru a putea transforma un liceu de bucatari intr-unul teoretic, care se finalizeaza cu proba de bacalaureat? In cazul acesta, oare de unde vin valurile de tineri absolventi de liceu, care au pretentii de facultate si cunostinte de ospatari, metaforic vorbind? De ce sunt pline (mai bine zis, goale) salile la Facultatea de Matematica, unde predati Dvs,, de studenti care va ridica probleme mari pentru ca ei binevoiesc sa aiba probleme la matematica cam de clasa 9-10? Nu de ospatari cu diploma de bacalaureat? Nu din bunavointa un pic arivista a directorilor de scoli profesionale care „trag” din greu pe coridoarele MEC-ului sa isi transforme unitatile de invatamant in unele teoretice? Fie-mi cu iertare daca gresesc, dar dupa mintea mea nu vad alta explicatie.
A doua mirare a mea tine de ironia pe care o aratati fata de „planificarea judicioasa” a invatamantului romanesc inainte de 1989. Eu nu am prins acele vremuri, deoarece sunt nascut mai incoace, dar trebuie sa va spun ca, in spoiala mea de cultura civic-democratica, nu vad de ce intr-un stat liber din lumea asta Ministerul Educatiei si Cercetarii nu ar putea sa colaboreaza in stabiliarea cifrei de scolarizare la nivel academic cu Ministerul Muncii, doar-doar sa stim si noi daca piata muncii ne poate integra in termeni reali si nu doar potentiali. Nu vad nimic totalitar in aceasta procedura strict birocratica. Dimpotriva, i-ar scoate pe unii, care nu fac facultatea din placere sau „pasiune”, din marea deruta in care traiesc. Sau poate daca s-ar face un raport care sa precizeze de cati ingineri sau economisti are nevoie patria – asa, avem prea multi tinichigii cu diploma, iertati-mi parerea -, s-ar ajunge la concluzia ca in unele facultati cifra de scolarizare ar trebui sa fie redusa, situatie in care anumite somitati ar fi evacuate impreuna cu minunatele lor catedre? Nu cumva asta e temerea ascunsa a celor din Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca anumite facultati s-ar reduce la niste cote realiste in dauna unor catedre stufoase? Nu si-ar pierde unii secretari de stat sinecurile de cadre didactice din anumite facultati cu titlu obscur?
Nu in ultimul rand, voiam sa va spun ca nu cred ca tara duce lipsa de tinichigii si ospatari. Dimpotriva, sunt multi mecanici, chelneri, soferi in Romania, doar ca, din nefericire, ei lucreaza ba la banca, ba intr-o multinationala, ba chiar in invatamant si nu acolo unde e locul. Si stiti de ce? Deoarece au fost lasati sa termine o facultate.
Fiecare domeniu îşi posedă elita, teza îndeletnicirilor de elită fiind soră cu cea a etniilor.
Ferească-ne bisturiul chirurgului care a studiat medicina doar pentru nobletea profesiei! Filosofia fruntaşului în „sat”, cea a tinichigiului e preferabilă doctorandului de niciunde; cândva, chelnerii de la Capşa erau prinţi şi academii pe tavă, mecanicul auto sau tâmplarul după care neamţul vine şi scotoceşte un întreg oraş sunt chiar mândri de specificitatea limbii române.
Nu-i mare fală să fii activist!