Biblioteca de vară
- 16-07-2009
- Nr. 483
-
Andreea RĂSUCEANU
- Actualitate
- 2 Comentarii
Vara e vreme de citit, recitit şi aprofundat pe îndelete tot ce-n restul anului am scăpat, ratat, uitat sau pur şi simplu am stivuit pe raftul cu „restanţe“ al bibliotecii. Dar şi vremea cărţilor nu neapărat mai „uşoare“, cît mai antrenante, mai vii, pline de un umor mai puţin negru decît de obicei şi de o gravitate mai estompată. Cu siguranţă nu vă recomandăm Greaţa lui Sartre ori romanele lui Céline. Se găsesc, în schimb, pe piaţa de carte românească, titluri care vor asigura nevoia de adrenalină a unora, ostoind dorul după locuri exotice al altora sau oferindu-le celor care pe parcursul anului şi-au mai pierdut din simţul umorului o porţie bună de rîs. Vara e şi prilej, pretutindeni pe la revistele culturale din lume, de tras linie – ierarhizări şi topuri, sinteze, dar mai ales recomandări… de vară pentru cititorii lor. Vă propunem şi noi, în cele ce urmează, cîteva titluri de care sperăm să vă bucuraţi în vacanţă. Despre nimic şi alţi demoni Daniel Kehlmann Eu şi Kaminski Traducere de Corina Bernic Editura Humanitas Fiction, Colecţia „Raftul Denisei“, Bucureşti, 2009, 186 p. Kaminski e un pictor ratat, fost discipol al lui Matisse. „Eu“ (Sebastian Zollner) […]
Un roman superb, a cărui atmosferă te duce cu gândul la o pictură suprarealistă: cadrele sunt aproape geometric trasate, nemilos de accentuate uneori; personajele sunt de asemeni create din tuşe groase, dure (caractere dificile, sincerităţi greu de suportat, fără înfrumuseţări).
Un roman plin de culoare, dar fără idealizări: viaţa pictorului nu e alcătuită decât din frânturi (secvenţe de tablou) aduse în prim-plan de diverse personaje secundare, fără însă a revela ceva esenţial. Tabloul te lasă să te gândeşti, să-ţi creezi tu, cititorul, propriile descifrări de simboluri, propriile poveşti în povestea romanului.
O carte minunată!
Cu multi ani in urma am citit o carte care m-a fascinat.
THOREZ DE TOREQUEMADA.Ma mir ca editurile in
goana lor dupa prifit nu editeaza aceasta carte extraor
dinara.Titulatura parca mai avea si o continuare SI
TAINELE MORMINTELOR DIN BARCELONA.
Cu ceva timp in urma am cumparat si citit cartea ,,ART
E SI IDEI” de William Fleming.Aceasta carte ar trebui inpartita in patru si predata in anii de liceu in cadru unei
materii intitulate ISTTORIA ARTEI.
Va multumesc