Pe ce se bazează Ministerul Culturii în demiterea Andreei Grecu de la AFCN?
Protocolul PSD-PDL, versiunea culturală
- 16-07-2009
- Nr. 483
-
Iulia POPOVICI
- Actualitate
- 9 Comentarii
Miercuri, 8 iulie, mai pe după-amiază, directoarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), Andreea Grecu, a primit un fax. Documentul, datat luni, 6 iulie, era un ordin de ministru şi preciza că, începînd de a doua zi, era eliberată din funcţie, iar în locul ei urma să vină interimar dl Cristian Vasile Petcu (ignorarea legii începe cu faptul că, procedural, astfel de ordine nu se trimit prin fax, ele necesitînd confirmarea luării la cunoştinţă de către împricinat). După plecarea rapidă a Andreei Grecu, a început nu doar iniţierea noului director în tainele AFCN, ci şi mutarea instituţiei într-un alt sediu. Iţele sînt încurcate, iar modul intempestiv în care a procedat Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, atentînd la cîteva prevederi legale în vigoare, chiar şi la contestabila OUG 189/2008, despre care vom mai vorbi, sugerează – aşa cum o fac şi iniţiatorii unei petiţii on-line (http://www.petitieonline.ro/petitie/protest_pentru_cultura_libera-p56593054.html) în contra demiterii Andreei Grecu – executarea, din nou, a protocolului PSD-PDL de împărţire a posturilor de conducere. În plus, trebuie spus că numirea unui director interimar are loc în plină sesiune de jurizare a proiectelor editoriale, contractele cu aplicanţii cîştigători urmînd să fie semnate în jurul datei de 2 august (fiecare zi de întîrziere […]
regret, era omul D-lui Adrian Iorgulescu, prin sotia dumnealui. D-l ministru si-a numit un om si cu asta basta. Numai plingeti de mila cui nu merita.
NU A FOST NUMIT UN OM ENTUZIAST, DESCHIS UN OM DE CULTURA. (pentru ca D-na Grecu a dar poate de forma, cum prea bine stim, un concurs). Iar in afara de Teatrul ACT, a fi lucrat la uniter nu e o recomandare cind aceasta organizatie e cum e si a cui e. SALVE!
Incep prin a spune ca lipsa de reactie la incalcarea legilor de catre autoritatile care sunt chemate sa le respecte si sa le protejeze, pentru a da exemplu si celorlalti, si „bucuria” fatisa fata de ce i se intampla unei persoane neevaluate oficial, tot potrivit legii, nu aduc nimic bun pentru o viata publica cu destule probleme, cum e a noastra. Termin prin a semnala autoarei articolului, dar si redactorului-sef al revistei, faptul ca, in lipsa unei culturi a dialogului in societatea romaneasca, ar fi poate potrivit sa se modereze/ urmareasca sectiunea de comentarii (vezi „aprecierile” formulate de unii comentatorii la adresa inteligentei si starii de sanatate ale altora, numai pentru ca nu sunt de acord cu aspectele pe care le aduc ele in discutie). Multumesc.
@ Codruta Iancu: trebuie sa fiti schizofrenica sau lipsita complet de finete psihologica sa separati comportamentul deplasat al lui A. Grecu la catedra de cel complet neprofesionist de la AFCN. Si atunci de ce va mai bagati in seama comentand lucruri pe care nu le pricepeti? Partea „studenteasca” a postingului meu n-a exclus-o pe cea direct legata de AFCN. Daca aveati rabdare sa cititi pana la capat poate ati fi priceput, poate, mai mult. Cel mai sigur sunteti o aparatoare platita (dar sub-mediocra ca si comanditara) a.. mazilitei. Oricum, jalnica aparare pentru o incompetenta dovedita care — doar daca ar fi sa retinem ce spune Marius Ianus — a facut destul rau culturii romane.
Singura circumstanta atenuanta care i s-ar putea gasi Andreei Grecu, in cele ce tin de comisiile de experti si activitatea acestora, iar nu in cele ce tin de intirzierile nejustificate cu care se proceseaza cererile de finantare, ar fi ca, de fapt, cei care au gresit in alcatuirea acestor comisii sa fie deasupra ei:
Consiliul AFCN este organismul decident al Administraţiei. El este numit pe o perioadă de doi ani de către ministrul Culturii şi Cultelor.
Principalele misiuni ale Consiliului sunt: stabilirea priorităţilor de finanţare ale AFCN şi respectiv desemnarea comisiilor de evaluare şi selecţie, formate din experţi independenţi.
Consiliul actual a fost numit în octombrie 2007 şi are următoarea componenţă:
Ioana Beldiman membru
Mihai Şora membru
Alexandru Barnea membru
Maria Ana Munteanu membru
Victor Neumann membru
Zeno Fodor membru
Cornel Ţăranu membru
Virgil Niţulescu reprezentant al Ministerului Culturii şi Cultelor
Attila Klarik reprezentant al Departamentului pentru Relaţii Interetnice – Guvernul României
Marcela Stoica reprezentantă a Ministerului Culturii şi Cultelor
Horia-Roman Patapievici reprezentant al Institutului Cultural Român
In masura in care ea ar fi facut sesizari acestui consiliu in privinta activitatii acestor comisii, ar putea fi absolvita de orice vina.
Totusi, eu unul nu cred ca a facut-o. Ar fi iesit in presa pina acum cu povestea asta sau asa ar fi fost normal sa faca. Ea era administratorul finantarilor date de FCN, in consecinta ea poarta intreaga responsabilitate asupra felului in care s-au efectuat acestea.
@ Stefania Popa: Stimata doamna, profetiile dumneavoastra sumbre m-au amuzat. Daca nu sunteti cumva vreun Nostradamus, imi voi permite sa nu le acord atentie. Eu unul sint convins ca voi obtine datele despre care vorbiti oricind. Am facut-o, de altfel, si prin 2001-2002, in Guvernul Nastase, cind legea privind transparenta institutiilor publice era tocmai scoasa de la cuptor.
@ Geo Scripcariu & codruta iancu: Discutia mi se pare ca ar trebui asezata – calitatea umana a functionarilor publici e foarte importanta, atunci cind are loc alegerea lor. Pe de alta parte, cred ca sint destule date care o incrimineaza pe Andreea Grecu ca directoare AFCN ca sa nu fie nevoie de intrat in amanunte in privinta apucaturilor dominatoare pe care le-ar fi manifestat ca profesoara.
Andreea Grecu:
1. A gestionat un circ al fondurilor publice, an dupa an, fara sa schimbe nimic, in care acestea erau distribuite nu dupa vointa unor comisii de experti, ci, cum o arata datele obtinute de mine, de niste pretinsi experti nesimtiti, strecurati printre cei de buna credinta si cel mai probabil montati in directia asta. Daca s-ar fi intimplat asta un singur an, se putea vorbi de un focar de coruptie in alta parte, dar, cum povestea acopera intreaga perioada in care A. Grecu a condus AFCN e clar ca are legatura cu ea (fie chiar prin faptul minimal ca nu a reusit in trei ani sa alcatuiasca niste comisii de bun-simt, desi cred ca e vorba de mai mult).
2. Nu a facut nimic pentru ca fondurile pentru carte, actiuni si manifestari culturale sa creasca. Bugetul de acum al AFCN e perfect comparabil cu cel asupra caruia pornisem o dicutie prin 2002. Ceea ce e absurd, tinind cont de cit au crescut preturile si salariile in Romania in aceasta perioada.
3. A adincit fara sa clipeasca o criza uriasa care baga cultura romana in mormint de cind a fost creat AFCN: aceste fonduri date de Stat NU ajung la creatorii de cultura. Ele se impleticesc si cad in buzunarele unor intermediari – editori, curatori etc – care de multe ori nici macar nu au vreo legatura aparte cu cultura. Cum A. grecu provine tocmai din zona acestor capusi ale lumii culturale, nici macar nu cred ca intelege ce spun…
Povestea integrala: http://hyperliteratura.reea.net/?tag=afcn
ce legatura au experientele de student ale dlui Scripcariu cu articolul si intrebarea Iuliei Popovici?
– Tot atata legatura cat are noul director Petcu, specialist in anateme, cu proiectele culturale!
Ma bucur sincer ca A. Grecu a fost in sfarsit mazilita. Pentru moment ma interseaza mai putin ca succesorul ei pare si mai putin competent decat ea. Dar haideti sa va spun de ce cred ca e bine ca A. Grecu a fost „zburata”.. In urma cu circa un an si jumatate studiam intr-un program — chipurile masteral — la Universitatea Bucuresti, una din multele fabrici de diplome din .ro (la facultatea de istorie / managementul bunurilor culturale). A. Grecu era cica profesoara de Project Management.. Si ne-a pus sa tocim un text stupid, birocratic, greoi si groaznic de plicticos despre mangementul de proiect a-la-UE, sa-l memoram papagaliceste, ca si cum am fi fost niste corigenti oligofreni de la o scoala de corectie din Cucuietii din Deal (nu niste oameni maturi cu aspiratii academice si profesionale din cele mai indraznete, unii din noi), apoi ne-a dat un extemporal penibil. Crezand ca e o eroare masiva la mijloc, am indraznit sa o intreb cum de isi permite sa ne trateze in acest mod. Atat mi-a trebuit! Mi-am suit-o imediat in cap. Oricum se purta obtuz si cu un autoritarism de scoala veche, cvasi-stalinista, desi daca te uiti atent la ea pare inca tanara.. Vazand ce fel de persoana este si cum indrazneste sa ne trateze i-am spus ca am nu-stiu-cate patalamale de project management adevarat (nu porcaria pe care incerca sa ne-o bage ea pe gat) si ca aplic cu succes disciplina — pe care ea se scremea sa ne-o bage cu palnia in creier — de mai bine de 15 ani ani. Greu de tot a acceptat sa imi echivaleze teancul de diplome, dupa cereri la decanat si rectorat. Stiu exact ce salariu impushca A. Grecu pentru aceasta „prestatie” si nu cred ca va muri de foame pentru ca a fost indepartata de la AFCN. Nu imi imaginez ca la AFCN era mai grozava decat la masteratul acesta de trista amintire. Pe de alta parte inainte de a o cunoaste personal am incercat sa aplic la AFCN si imi aduc aminte cu mare precizie cat de obraznici au fost interlocutorii mei care erau subordonatii lui A. Grecu. Ce bine ca a fost mazilita!
Buna ziua,
Cititi, intr-adevar, ce va invita precedentul comentator. Este ultima oara cand veti mai avea acces la date publice de la AFCN. Transparenta „va abunda” sub noul directorat. Si, pentru informarea generala, neutilizand finantarea primita din fonduri publice, Stare de urgenta se numara printre cei care nu mai pot cere finantare de acum inainte de la statul roman. Sunteti, dle Ianus, autorul unei autoexcluderi din randul publicatiilor ce se mai pot inscrie in concursuri publice pentru fonduri. V-ati atins obiectivul, acela de anihilare totala a orice lucru va iese in cale. E si aceasta o forma de autodistrugere.
Nu e adevarat ca AFCN-ul „nu mi-a dat bani”. Dimpotriva, mi-a dat, dar nu am mai avut nevoie de ei la ora la care mi-au fost acordati.
Tot ce am scris eu despre acest subiect se gaseste la adresa: http://hyperliteratura.reea.net/?tag=andreea-grecu
Felul in care isi desfasura activitatea AFCN-ul sub conducerea Andreei Grecu e departe de a fi corect, iar comisiile de experti functionau total in afara bunului simt (uitati-va peste pozele din ancheta mea).