S.O.S. strada Mântuleasa!
- 06-08-2009
- Nr. 486
-
Andreea RĂSUCEANU
- Actualitate
- 7 Comentarii
Pe strada Mântuleasa, la numărul 7-9, pe locul fostei şcoli intrate deja în mitologia bucureşteană, urmează să se ridice un turn, de 17 etaje. Încă o zonă istorică bucureşteană protejată e pe cale să fie distrusă. În pofida interdicţiei de a se construi în perimetru clădiri înalte. Edilii aruncă pisica moartă de la unul la altul, arhitecţii se împart în două tabere – cei cu „spirit vizionar“, care vor un Bucureşti dezvoltat „pe verticală“, şi cei care cred că occidentalizarea şi modernizarea Bucureştiului nu trebuie făcute în detrimentul zonelor ce păstrează farmecul vremurilor de altădată; cei care deplîng „fosilizarea“ Bucureştiului şi cei care doresc conservarea clădirilor vechi şi construirea altora în armonie cu acestea. Bucureştenii asistă şi ei, împărţiţi în aceleaşi două tabere, la ruina treptată, încurajată de administraţia oraşului, a cartierelor vechi. În urmă cu cîţiva ani, cînd s-a dărîmat pe nepusă masă şcoala Mântuleasa, mă aflam încă în faza de proiect a doctoratului meu, care este acum în stadiul final. Tema era aleasă – o istorie a străzii Mântuleasa din perspective multiple, via Mircea Eliade şi proza sa scurtă. Au urmat cîţiva ani de documentare la Arhivele Naţionale ale Municipiului Bucureşti, de-a lungul cărora mi s-au dezvăluit, […]
Daca eram noi la putere, de buna seama nu s-ar fi produs atatea atrocitati…imobiliare. Nici langa catedrala \”SF. Iosif\”, nici in curtea bisericii Armenesti, si nici pe Mantulesa- o strada bucuresteana cu adanca rezonanta istorica si culturala.
Semnez si eu petitia, doar, doar se mai poate intampla o minune… Desi…
Sa-i demolam noi, cu totii, pe hotii astia de la putere, care se cred stapini in tara asta, iar pe noi sclavi!
Eu nu sunt bucurestean dar unul dintre primele lucruri pe care le-am facut cand am venit in Bucuresti a fost sa vizitez Strada Mantuleasa. De ce?!? Pentru ca devorasem Mircea Eliade si aveam locul construit in memorie dar trebuia verificat daca este conform cu realitatea.. Imi aduc aminte ca si cum s-ar fi intamplat azi, Intrarea Mantuleasa dupa ce hoinarisem deja pret de vreo ora prin zona, ajunul Pastelui si casa din coltul intrarii, mirosul de cozonac si muzica care venea din aceea casa, Madrigal, cantece bisericesti bizantine … stiu doar ca m-am asezat pe bordura, mi-am scos o tigara si nu mai stiu cat am stat acolo pentru ca timpul se oprise. Nu am cum sa fiu de acord cu distrugerea unui astfel de reper al memorie mele. Ma incapatanez sa cred ca nici o persoana care mai simte ceva si care dupa ce a citit Eliade a si vizitat zona respectiva ar fi de acord cu o asemenea blasfemie ca construirea unui turn de 17 etaje.
sa nu amestecam planurile, la Est ca si la Vest, oamenii, indiferent de vremuri si de regimuri, au stiut, cînd au vrut, sa-si pastreze patrimoniul, sa-l refaca eventual (dupa bombardamente, razboaie, incendii). o cladire de 17 etaje în acest cartier, trebuie spus fara ocolisuri, e o crima!
noi, ca natie, trecem în prezent printr-o perioada tulbure, cînd nu mai (vrem sa) stim cine suntem, de unde venim, ce avem de spus lumii. cum nu ne respectam trecutul (arhitectonic sau de alt fel), nu ne respectam nici limba, nici înaintasii, împroscati cu noroi de dimineata pîna seara, aplicam etichete.. ouf. nu mai continui.
exceptii sunt, dar ele nu fac decît sa confirme regula. sa-i sprijinim pe oamenii care stiu sa se bata pentru o cauza – bravo! doamna Echeriu ! -, sa îi ajutam, e poate cel mai frumos.
… materialismul dialectic si hist(e)o/ric colcaie-n noi, astfel incat, pentru bani, suntem dispusi sa facem absolut orice. Dar cu banii ce facem, cand noi insine am devenit … orice?
de la o vreme vad ca avem parte numai de primari care se ocupa cu intretinerea atmosferei kitsch in Bucuresti…banci. bancute, copacei, artizanat inutil, floricele…intr-un oras inca cenusiu, cu blocuri care se darama, cu strazi proaste (destule!) si cu…bineinteles…mitocanie.Cat despre zonele vechi ale orasului, vad ca sunt lasate la voia intamplarii…imi pare rau de centrul istoric ramas cum a ramas, de unele cladiri care stau sa se darame, de case cu iz interbelic aflate in proprietatea unor marlani sau aflate in curs de demolare (ca doar afacerile sunt afaceri) etc.
ATENTIE! SE FURA STRADA MANTULEASA!
in loc de un bloc cel mult mediocru …de birouri ..care in loc sa imbunatateasca viata culturala si nu numai a zonei …. o eludeaza cu totul ! …. nu ar fi fost bine un centru cultural sau un hotel sau locuinte pur si simplu ?
Nu demolarea scolii e marea problema aici …. ci deturnarea caracterului zonei …. nici chiar inatimea..ce-i drept exagerata. (e destul de profitabil si un p+6 – p+9 …. adica aliniat la cladirile din jur ).
Nu cladirile noi …constituie problema! ci furtul cartierului…furtul atmosferei…furtul strazii mantuleasa!
….ce inseamna sa furi o strada?
aveti un exemplu graitor la intrarea dinspre mosilor:
inseamna sa o ascunzi sa o parazitezi sa o deturnezi…
mai rau de atat ..prin realizarea interventiei propuse (MASTODONTUL de 17 etaje… ca nici macar zveltetea eleganta unui turn nu o are) se scurtcircuiteaza parcursul, perceptia… compozitia… etc in zona dintre b-dul carol si calea calarasilor … furam orasului si implicit noua … un cartier UNITAR …cum foarte putine sunt in Bucuresti ….
Modernizare da …perfect … dar nu distrugand gratuit. In fond zona nici nu este asa de interesanta pentru afaceri! in schimb este extrem de interesanta pentru locuire si de ce nu cultura – vezi simbioza de pe strada Plantelor – Colegiul Noua Europa .
Si sa nu plangem dupa terenuri pentru caldiri de birouri….avem…chiar foarte multe! si chiar in centru! nu trebuie stricata o astfel de zona!