Antieroul şi Supermenul
- 20-08-2009
- Nr. 488
-
Adina DINIŢOIU
- Literatură
- 3 Comentarii
Şerban Anghene are 21 de ani şi e autorul romanului Viaţa unui şef de departament povestită de fiul său Supermen, cu care a cîştigat în 2008 Premiul pentru proză la Concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani al Uniunii Scriitorilor din România. Contrar aşteptărilor, nu se află la prima carte, căci a debutat, tot în 2008, cu Romanul dintre două beţii (Editura Dominor). Prima surpriză plăcută, la lectură – în ciuda unui titlu deconcertant (comercial, spune autorul cărţii) şi a extremei tinereţi a scriitorului – este că Şerban Anghene are talent literar, scrie cu o mînă sigură: are, de la prima pagină, fraza şi tonul just, construieşte o serie de simboluri pe care ştie să le manevreze pe parcursul cărţii, să le organizeze în interiorul unui univers realisto-imaginar, la rîndul lui bine structurat şi coerent cu el însuşi. Date în măsură să indice un prozator talentat şi promiţător. Şerban ANGHENE, Viaţa unui şef de departament povestită de fiul său Supermen, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2009, 270 p. A depăşi realismul O a doua surpriză plăcută – simptomatică pentru o discuţie mai largă, în literatura şi cinema-ul recent, privitoare la realismul cotidianist dominant la ora actuală – […]
Serban Anghene scrie foarte bine, lasati discutiile sterile, luati si cititi cartea. Bravo, Adina, ca te-ai entuziasmat!
Din nefericire, alma nu observa – unu la mana – ca fraza citata de ea nu-mi apartine, e dintr-un interviu al autorului, pe site (care nu e obligatoriu sa sune academic). Doi la mana: orice citat scos din context poate fi rastalmacit – e o banalitate – si transformat in „arma” de ridiculizare. Masina Ford si amaratul de a scris caligrafic au un rol important in carte, asumat autoironic si tandru de autor. Trei la mana: nu mai sunt de ceva vreme de o „extrema tinerete” (cine nu si-ar dori, in fond?), scriu la Obs de 4-5 ani, si in ultima vreme ceva mai rar, intr-adevar, tot din ratiuni profesionale (teza de doctorat).
in ciuda extremei tinereti a Adinei, comentariul ei este de un suprem ridicol(vezi . citez, rolul literei \”a\” in actiunea romanului. E un fel de personaj neomenesc, asa cum este si masina Ford, in roman. Litera \”a\” , scrisa caligrafic si cu codita, ca la clasa I etc., am incheiat citatul. O minune de cronica! Adina scrie rar, dar cand scrie comite capodopere nu alta!