„Frustrarea naţională se va învenina, poate, din cauza ambiguităţii acestui Nobel“
Dialog cu Norman MANEA
- 22-10-2009
- Nr. 497
-
Cătălin STURZA
- Actualitate
- 4 Comentarii
Cel mai nou roman al lui Norman Manea, Vizuina, apare în această săptămînă în România, la Editura Polirom. Am discutat, printr-un schimb de e-mailuri, cu scriitorul rezident la Bard College, în New York, despre întîmplările controversate din fundalul acestui roman (de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu la atentatele de la 11 septembrie 2001), despre recentul Nobel pentru Literatură acordat Hertei Müller şi despre reacţiile româneşti faţă de acest premiu. Norman Manea a părăsit România în 1986, după ce a publicat zece volume în limba română – Anii de ucenicie ai lui August Prostul şi Plicul negru se numără printre ele. A continuat să scrie şi să publice în Statele Unite şi a devenit laureatul unor premii literare internaţionale prestigioase. Este unul dintre cei mai traduşi autori de limbă română (cărţile sale au fost publicate în peste 20 de limbi) şi, în discuţiile despre „Nobelul românesc“ din cercurile noastre literare, era cotat drept unul dintre scriitorii cu cele mai mari şanse de a ne reprezenta în galeria acestui premiu. Seria de autor de la Editura Polirom urmăreşte publicarea şi difuzarea în România a întregii opere a scriitorului. Ce aduce nou, Vizuina în seria de autor „Norman Manea“? Marchează […]
O informatie aparuta in Evenimentul zilei il deconspira pe William Totok drept informator al Securitatii. Surprise, surprise! Adevarat sa fie?
Amintiti-va de antologia lui Ulici. Sigur, scriitorii si-l doresc, inseamna bani, dar de fapt nu are asa mare importanta. Manea il doreste si el, parca a si promis ca o sa il ia, de aceea e asa de necajit acum si face pe filozoful. Cartarescu la fel, el are mai multe sanse, mai sint si altii care au mare valoare, Tepeneag, Blandiana, Breban, Malancioiu. Mai bine ne-am ocupa de ei si de alti scriitori romani, care merita cititti, decit de acelasi si acelasi lucru…
Ce plictiseala! ce pretiozitate!
nobelul este masiv mediatizat, se vrea cu tot
dinadinsul un barometru al valorilor umane, dar
pentru ca este abuziv si tendentios manipulat, are pana la urma numai o valoare pur simbolica!