Caţavencu pentru România
- 12-11-2009
- Nr. 500
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 16 Comentarii
Se poate construi solid şi pe termen lung în România tuturor tranziţiilor şi a crizelor de tot felul? Eu cred că da, cu condiţia să nu depinzi nici de puterea politică şi nici de instituţiile statului. Nu de alta, dar există riscul ca, în timpul campaniilor electorale, instituţiile statului să funcţioneze doar pe sfert sau să nu mai funcţioneze deloc. După cum e foarte posibil ca, în situaţia în care ceea ce faci să nu fie pe gustul mai marilor zilei, să fii trimis scurt şi categoric pe malul drept al Dunării albastre. Asta pentru că, deşi am condamnat comunismul, îi promovăm pe foştii activişti de partid, chiar şi atunci cînd vechile lor reflexe condiţionate ies la iveală în plină campanie electorală. Este evident că nu doar preşedintele-jucător nu se sfieşte să apară în public în compania lui Gigi Neţoiu şi a lui Antonie Solomon – personaje pe care ar avea toate motivele să le dezavueze public, dacă n-ar fi printre susţinătorii săi –, dar nici măcar unul dintre cei care pretind că apără principii şi reclamă reacţii de solidarizare în jurul propriilor persoane nu simte nevoia să protesteze faţă de o situaţie de un grotesc fără precedent. Pentru […]
orice jurnalist are dreptul să pledeze, civilizat, pentru cine doreşte şi împotriva cui doreşte, chiar dacă unii luciferi nu sunt de acord. Puteţi să nu o citiţi pe d. Muşat, să nu fiţi influenţat. Domnule Lucifer, nu este prima oară câ nd vă referiţi la mine, fără a ne cunoaşte, este ca o interpelare pe stradă
făcută de un necunoscut, repet rugîmintea să vă prezentaţi, am putea dialoga civilizat, dacă doriţi,
de altfel Lucifer ţine de stanism, nu vreţi să spuneţi că faceţi parfte din secta sataniştilor? .Intrerupeţi munca Dvs. în ilegalitate adâncă, veniţi la lumină.
Cer scuze pentru aceasta noua interventie si promit sa nu recidivez. Insinuarea dv. este rautacioasa si probeaza o neintelegere (reala sau mimata doar) a exercitarii spiritului critic in actiune, pe care-l promoveaza si Observatorul cultural. Chiar nu va spune nimic pseudonimul de care ma folosesc ?! Cu toata modestia, marturisesc ca incerc sa fiu o infima parte a ceea ce se cheama societate civila, ipostaza in care ma straduiesc sa fiu decent si obiectiv. Spre satisfactia mea, redactia revistei a inteles si acceptat asta. Ii multumesc !
Aveti apucaturi politienesti, dle Monitor! Oare cand le-ati dobandit? Cand luptati impotriva comunismului, cumva?
In calculul comunicat anterior s-a cuantificat citarea nominala a numelui Traian Basescu, precum si a sintagmei,,actualul presedinte”in cuprinsul articolelor, in titlurile acestora si in sumarul prezentului numar al revistei, nefiind numarate referirile la functia de presedinte in general.
Poate sunteti curiosi sa aflati de cate ori este citat in acest numar jubiliar al O.C. numele actualului presedinte, dl. T. Basescu. Ei bine, de nu mai putin de 69 de ori (fara a mai lua in calcul si mentionarea sa in postarile de pe editia electronica a publicatiei). NO COMMENT !
De ce a considerat d-na C.M. necesar sa pledeze ca ,,avocat al diavolului” (sponsorului ?) si sa ne spuna neaparat cu cine nu trebuie sa votam ? Ne crede oare handicapati ? Poate stie raspunsul dl. B.M., care se indigneaza din nou mai sus, admonestand si propunand solutii punitive ! Aplaudam , domnu`?
nea vasile spune -slab articol, cine este vasile? propun asemenea comentarii de anonimi fără bun simţ elementar, fără argumente să nici nu fie postaţi
Alo, Alexandra, mai controleaza-te! De unde ai dedus tu cat cititorii o citesc pe Carmen Musat si cati studenti o iubesc sau n-o iubesc? Ai facut sondaje de opinie sau ce? Crezi ca intereseaza pe cineva frustrarile si problemele tale personale cu C.M.?
Pt comentatoarea care nu iubeste:
Cum sa acuzi un om ca nu e luat ca model? Dumneata, d-soara de la litere de ce faci erori gramaticale?
Interesant e ca a avea opinii exprimate intr- o anume conformatie logica, retorica, creaza, in mintea celui care nu e inteligent pana la capat, senzatia ca te crezi cineva, ca intr- un fel te cam dai mare, ca, la limita, cu schemele tale retorice sugerezi ca el, semidoctul, e un prost; si iti zice: „degeaba te crezi atat de perfect”
Si cati sa te citeasca in tara in care Levinas sau Brentano, de exemplu, nu se vand in 5000 de exemplare in ani buni…
Poate se va lasa C. M. de politica.. vb lui Noica.. sa lasam politicienii sa mature strazile
P. S. un adjectiv superlativ absolut nu are grade (i.e. perfect)
Cum va explicati ca desi sunteti atat de perfecta, nimeni nu va ia ca model, putini sunt cei care va citesc (si o fac in majoritate, ca sa vada pana unde mergeti cu obsesiile), la TV cand apareti nu aveti nimic de spus iar ca profesoara nu va iubeste nimeni?
A incerca sa propui ceva in absenta temeiurilor, a argumentelor, e ceva analog cu terorismul. Si nu zadarnic conceptul de resentiment, psihanalitic fiind, a fost trecut de Popper in randul formelor de anulare a adversarului si a argumentelor insesi.
Vasile, cand comentator platit ce esti, AR-GU-MEN-TEA-ZA. M- am saturat de atacurile la persoana din Romania, macar mediul cultural sa ramana o arena a rationalitatii.
Deci, amice, esti un nenorocit!
Domnule Mihail Vulpe, onest ar fi sa comentati si pe forumul revistei 22 si sa semnalati aceeasi problema pe care vi se pare ca o identificati in paginile Observatorului cultural: partizanatul. Acolo se vineaza exclusiv ”erorile” opozantilor lui Basescu.
Cit despre intelectualii lui Crin Antonescu, nu cred ca putem vorbi de asa ceva. Cei care il sprijina pe C.A. nu sint oameni inregimentati si nu cad in greseala de a-l preamari pe cel pe care il sustin. Cautati, va rog, pe lista celor 100 de sprijinitori ai lui C.A. vreun intelectual fanatic cum sint multi dintre ”intelectualii lui Basescu”!
De fapt, e improprie si in acelasi timp nociva sintagma ”intelectualii lui X”, pentru ca un intelectual (in adevaratul inteles al cuvintului) nu poate fi ”al cuiva” fara riscul de a se autoanula (ca intelectual), asa cum din pacate observ in ultima vreme ca se intimpla cu cea mai mare parte a membrilor GDS.
Se tot pling unii ca a fi pro Basescu a devenit un stigmat. Ma tem ca stigmatizata e pozitia contrara. Sustinatorii lui TB lasa a se intelege ca aceia care nu le impartasesc punctul de vedere sint – in cel mai bun caz! – ori naivi si manipulabili, ori inconstienti (s-a rostit chiar cuvintul ”imbecili”) ori resentimentari, ticalosi.
Accept punctul de vedere al unui (pro)basescian, dar am, in acelasi timp, minimala pretentie ca opinia mea, atita vreme cit e exprimata civilizat, sa fie de asemenea primita cu toleranta, fara insinuarea ca a nu-l sustine pe Basescu e o atitudine blamabila.
Nu cumva dau lectii de toleranta cei mai intoleranti dintre noi?!
din pacate plinsu’ asta nu-i comic, e tragic! De ce? Pai tot din pacate si disidentul Dinescu s-a transformat intr-un „demn” personaj de-al lui Caragiale. Parc’ar fi un blestem al mamei peste natia asta.
Ar trebui adaugat ca exista si intelectualii lui Geoana si intelectualii lui Crin Antonescu. Pe langa proximitatea cu acestia, contracandidatii lui Basescu mai au un anturaj mai mult sau mai putin dubios. Despre care probabil nu ai sa citesti prea multe in obs.cult. Unilateralitate, partialitate. Macar de-ar fi fost o politica editoriala asumata… ‘Dragi cititori, nu ne propunem analize comparative serioase, ci suntem de partea candidatului x. Vanam exclusiv erorile, derapajele lui TB. Si nu pomenim nimic despre ceilalti (cu care poate avem conexiuni sau pe care mai degraba ii simpatizam). Dati-ne voie, dragi cititori, sa avem subiectivitati, partizanate’. Dar asta nu se va intampla, pt ca s-ar devoala faptul ca in practica e (si) o lupta intre tabere intelectuale care se suprapune peste o batalie politica. E si o lupta pt resurse (propriu zise sau simbolice). Si s-ar dovedi ca si noi suntem implicati, mai din umbra, dar oricum… Vrem sa le luam locul [sau macar vrem sa ii concuram de pe pozitii mai drepte, mai bune pe] lui HRP, Liiceanu, Plesu, Patapievici, TRU, Mihaies, Tismaneanu… Dar poate e o prea sincera declaratie de conflict de interese. Sa nu va inchipuiti ca peste 2 decenii memorialistii si sociologii culturii nu vor observa ce s-a intamplat de fapt inclusiv cu presa culturala, ca nu vor surprinde culisele pozitiilor dvs politice etc.
resentimentarism marca Musat!
penibil!
De fapt, dorinţa intensă de a rămâne la putere CU ORICE PREŢ , ori de a recâştiga puterea CU ORICE PREŢ, determină pe foarte mulţi să nu mai aibă minima stare de conştienţă a rememorării cuvintelor pe care le spun la nici cinci minute după actul vorbirii… În plus, cele două personaje cu drept de viaţă şi de moarte asupra tuturor … oltenilor depăşesc chiar şi \”standardele\” personajelor caragialeene.
Pe de altă parte, pepiniera de personaje groteşti din realitate nu a fost nici pe departe preluată de literatură, de dramaturgie, nu? Şi, în plus, cei negri joacă şah maniheist, ceilalţi deja tac.