1989, sfîrşit şi început
- 24-12-2009
- Nr. 506-507
-
Ana BLANDIANA
- Actualitate
- 4 Comentarii
Ziarul german Die Welt din 11 noiembrie a. c. se miră că „în timp ce în toate ţările blocului comunist sunt comentate evenimentele de acum 20 de ani, în România este tăcere“. Şi, într-adevăr, în timp ce întreaga Europă sărbatoreşte cu seriozitate, fantezie şi exuberanţă cei 20 de ani de la căderea zidului Berlinului (ceea ce, oarecum eufemistic, poate fi considerat şi momentul teoretic al sfîrşitului comunismului), în România vacarmul electoral maschează de fapt o tăcere jenată pe această temă. Pentru că România nu aniversează doar 20 de ani de la revoluţia care „a fost sau n-a fost?“, ci şi 20 de ani de cînd nu a vrut şi nu a fost în stare să răspundă la această întrebare şi să lămurească vreuna dintre problemele pe care ea le-a ridicat. Acesta este contextul în care s-a desfăşurat la Timişoara dezbaterea internaţională, organizată de Academia Civică, Societatea Timişoara şi Memorialul Revoluţiei de la Timişoara, sub titlul 1989, sfîrşit şi început: comunism, neocomunism, postcomunism. Au fost invitaţi istorici şi participanţi la evenimente din Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Republica Moldova, Serbia, România, ca şi mari specialişti occidentali care au facut o analiză a evenimentelor paralele: Stephane Courtois a vorbit despre „Anul 1989 […]
Mulţumiri pentru sharing acest post. Acesta este un material foarte util şi informativ. Bun post şi păstraţi-l în sus. Site-uri sunt întotdeauna utile într-un fel sau altul, asta e cool stuff, oricum, istorici şi participanţii au fost invitaţi la evenimentele din Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Serbia, România şi experţi de Vest au făcut analiza mare de evenimente paralele: Stéphane Courtois a vorbit despre „Anul 1989 – domino sau puzzle-ului?” Thierry Wolton despre „post-comunismului în China şi Rusia, analiză comparativă, Anneli Ute Gabanyi despre” aspecte ale revoluţiei şi evoluţia post-ex-neo-comuniste Germania şi România. El a participat, de asemenea, ccna certification o modalitate buna de a începe sa-si renoveze visele tale în lume a realităţii.
Mulţumesc
Michael,
Locul unde nu s-a intimplat nimic.
„ Der Sturz des Tyrannen „- Rowohlt Verlag Juni 1990 ( Caderea Tiranului )- Herausgeber Helmuth Frauendorfer – Richard Wagner
Autori sunt: Helmuth Frauendorfer , Herta Mueller, Richard Wagner, Totok, Hausleitner.
Este prezentata o lunga lista de nume si actiuni ale opozitiei pana 1989.
( Ana Blandiana, Radu Filipescu, etc. ).
NATIUNEA Ceausista a eliminat AKTIONSGRUPPE Banat:
Rolf Bossert, Johann Lippet ( „ Das Leben einer Akte”- Wunderhorn Verlag Heidelberg 2009), Richard Wagner, Totok, Frauendorfer, Wichner, etc.
Locul unde nu s-a intimplat nimic…
sau dupa punctul de vedere al lui Nicolae Iorga –
( „ Istoria Romanilor”- continuata de NATIUNEA Ceausista ):
Rolf Bossert, Herta Muller, Richard Wagner, etc. – NU SUNT ROMANI !
e uimitor ca se mai intreaba unii si acum
cine a tras? doar e clar ca s-au inventat niste
teroristi in care a tras armata pentru salvarea aparentelor, ca la Timisoara a tras in civili.
absolut corect, revoluţia din 1989 seamănă, ca mod de receptare cu asasinarea lui Kennedy, nimeni nu ştie exact cina atras, de ce au murit atâţia oameni, iar mila se revarsă asupra bietului Ceaşcă, un erou al luptei de clasă. Mai mare plânsul.