Un răspuns evaziv al Academiei
- 28-01-2010
- Nr. 510
-
Mirel HORODI
- OPINII
- 15 Comentarii
Am aflat din pamfletul profesorului Laszlo Alexandru, intitulat „Vivat Academia!“, despre hotărârea surprinzătoare a Academiei Române de a premia volumul lui Sorin Lavric, Noica şi Mişcarea Legionară, apărut în anul 2007 la Editura Humanitas, carte în care se încearcă reabilitarea mişcării legionare. În legătură cu Premiul „Titu Maiorescu“, acordat de Academia Română volumului lui Sorin Lavric, şi-a exprimat nemulţumirea şi dl dr. Shlomo Leibovici-Laiş, preşedintele ACMEOR (Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România), în emisiunea din 19 ianuarie 2010 a postului de radio Kol Israel. Faţă de această nemulţumire, agenţia de presă „Rador“, a Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a adresat academicianului Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, care, în replica sa, publicată pe site-ul agenţiei din 20 ianuarie, evită să răspundă la obiecţiile clare în legătură cu volumul premiat, aducînd argumente de-a dreptul surprinzătoare. Domnul academician Eugen Simion ne informează că „volumul domnului Lavric nu este un pamflet politic şi nici un pamflet ideologic împotriva acestei mişcări totalitare. Este un eseu care încearcă să analizeze în termeni raţionali un fenomen greu de explicat şi niciodată justificat moral, şi anume, relaţia dintre un tânăr intelectual de clasă, cum a fost Noica, şi o mişcare […]
Oamenii acestia, cum e si Lavric, cred in anumite idei. Si in masura in care S. Lavric nu e cu nimic antisemit, nu vad de ce nu ar putea considera ca niste personalitati, sau anumite gesturi facute de legionari in interbelic, sunt apreciabile. In masura in care cineva nu apreciaza crima nu e nu nimic blamabil. Si va rog, d/lor, iesiti din cultura cu terorismul acesta mascat sub pretentia discursurilor corecte politic. Ce rau imi pare ca nu am o parere buna despre legionarism, sa o afirm sa oftic mofturosii care s/au lasat de gandit…
In fine, e un drept fundamental sa crezi ca „legionarismul” lui Noica nu e unul criminal iar acceptarea, aprecierea lui nu e principial rea!
Cat de rusine pt cei care comenteaza ca nu au fost in stare sa reactioneze atunci cand S Lavric savarsea barbarii interpretand ontologia lui Noica, in penultima sa carte.. Cand e de politica, toata lumea prinde glas…
Intr-adevar, am constatat si eu de ceva vreme ca dl. bmarian, alias Boris Marian Mehr, ori B.M.M. nu se dezminte. El se tot explica mereu (ceea ce nu-i prea reuseste), se-ncontreaza (cu oricine are ocazia) si ii trage de urechi in continuare pe toti cei care ating infailibila lui personalitate (?), aglomerand inutil si pagubos un spatiu rezervat nu polemicilor sterile si admonestarilor, ci schimbului decent, bazat pe logica si forta de convingere in planul ideilor. Ajutati-l sa inteleaga asta ! Din respect pentru O.C. pentru cititorii sai si pentru utilizatorii acestui site. Oricum, opriti -va rog- aici serialul, d-le ,,justitiar\”, macar o data fara ,,va urma\”. Se poate ? Multumesc
Merci. Marturisesc, de-abia acum mi-a venit mintea la cap. Adica explicatia dvs. mi se pare plauzibila. Poate sunteti prea dur, poate ca „isprava” cu Sebastian se datoreaza si unei mari dorinte de-a face valva… oricum Marta Petreu este nedreapta si, voluntar sau involuntar, izbuteste exact ceea ce spuneti dvs.
mulţumiri domnului Horodi pentru articol, scrisesem şi eu unul, l-am publicat în altă revistă, la fel mulţumiri moderatorului că, în fine, a publicat o replică necesară de a mea, adresată cui trebuie.
Diferente exista, fireste. Pacat insa ca nu vedeti asemanarile. Lavric incearca sa infrumuseteze tineretea lui Noica, prin coafarea estetizanta a Miscarii legionare. Marta Petreu incearca sa infrumuseteze trecutul legionar al tuturor (Eliade, Cioran, Noica etc.), aruncind anatema asupra acuratetii martorului Sebastian, pe care-l transforma artificial intr-un spirit totalitar. Cei doi pornesc din directii diverse, dar se intilnesc la aceeasi intersectie a neadevarului istoric. Cit despre premiul Academiei, acordat lui Lavric, nu va mai ingrijorati. Vor mai fi premii si in anii viitori, incit e deschisa calea pentru Marta Petreu. Ea – macar – nu pune virgula intre subiect si predicat.
am transmis redacţiei rugămintea ca atacul la persoană, mai cu seamă din partea unor oameni care nu-şi asumă identitatea şi lovesc sub anonimat să fie curmate, ele ducând la o bazarizare, adică mahalagizare a forumului. LuciFeri şi falşi Iankeli care îşi arogă un nume evreiesc idişizat sunt, totuşi, partizani ai unor ieşiri din grotă, scuze.
Oare doar de dragul anticomunismului ?
Interesanta pozitia lui Vladimir Tismaneanu care in multe alte ocazii vede aluzii antisemite acolo unde nu sunt .
Indraznesc sa-l rog pe dl. A. Iankel sa dea curs solicitarii venite din partea d-lui bmarian si sa nu-l stimeze. Nu merita ! E confuz, tafnos rosteste sentinte nefondate pe argumente, creaza diversiuni si nu pierde nici o ocazie sa dea lectii de conduita tuturor celor care ,,indraznesc” sa-l interpeleze, asa cum s-a intamplat acum, in dialogul de bun simt pe care ati incercat sa-l initiati cu el.
regret că nu s-a înţeles ce am scris înainte, există o tendinţă, dacă nu este un curent, de cosmetizare a extremei drepte, legionare, astfel că Marta Petreu, poate involuntar, aduce un serviciu acestei tendinţe, iar Lavric este chiar un sincer admirator al unor vremuri, sper, apuse. Domnul Iankel, care la fel ca mulţi oameni curajoşi se ascunde sub anonimat,
îmi reproşează că nu citesc, nu recitesc etc, adresându-se cu un fals stimate, îl rog să nu mă stimeze, iar pe Marta Petreu nu a înjurat-o nimeni, a fost criticată şi pe bună dreptate, dar este mult superioară, ca scriitor, publicist, tânărului Lavric, un autor care oscilează în căutarea unor repere. Poate că va da ceva bun mai târziu. Nu agreez în comentarii adresări sub nume fals.
precizez- aprecierea pozitivă dată de V.Tismăneanu cărţii lui Lavric–regretabilă
Stimate Domnule bmarian, chiar de-ar fi doi autori situati, prin cercetarile lor, pe aceeasi directie, tot nu ar forma inca un „curent”. Pentru asta e nevoie de mai mult, si cantitativ, si calitativ. In al doilea rind, intre cei doi autori mentionati de dvs. sunt mai multe deosebiri. Cea mai vizibila dintre ele este ca, in timp ce dl. Lavric este premiat de Academie, dna Petreu este injurata de o serie de critici. Totodata, Lavric pare sa empatizeze, oarecum, cu Legiunea, in timp ce Martei Petreu i se reproseaza ca il „falsifica” pe Sebastian apropiindu-l mai tare decit e cazul de Nae Ionescu, si pentru ca se delimiteaza prea net de aceasta simpatie a tinarului Sebastian pentru maestrul lui. Oare ati citit cartile despre care vorbiti, oarecum la repezeala? In fine, daca debutul dlui Lavric s-a facut printr-o carte despre… Craciun – care cu greu poate fi calificata drept anticomunista -, cartile doamnei Petreu nu au fost, deocamdata, pledoarii anticomuniste, ci analize ale gindirii si creatiei lui Cioran, Ionesco, Caragiale etc. Va cam grabiti cu verdictele, n-ar fi rau sa cititi sau sa recititi mai atent autorii pe care ii incriminati.
Întru totul de acord cu tonul comentariului, nuanţez: o reacţie la fel de dură ar trebui să fie reafirmată ori de cîte ori comunismul, cu cohorta lui de crime pusă între paranteze, se mai afirmă în viaţa publică actuală!
Disproporţia e evidentă: legionarismul e quasiunanim taxat drept criminal, nu şi comunismul!…
In numele celor 124 de coreligionari ucisi miseleste de catre legionari in zilele de 21-23 ianuarie 1941 (printre acestia si 4 membri ai familiei mele – fam. Rosenthal), dar si al lui Nicolae Iorga, Armand Calinescu, I.G.Duca, Virgil Madgearu s.a., secerati de aceleasi maini criminale, protestez impotriva deciziei juriului Academiei Romane care a decernat recent inalta sa distinctie unei lucrari care ignora realitati crude ale epocii, profilul moral si faptele celor care au frizat, prin ideologia si unele din actiunile lor, fascismul hitlerist. Adevaratii istorici nu pot accepta o asemenea nedreapta si necuvenita rasplata conferita d-lui S. Lavric, acompaniata insa, nu ma indoiesc, de aplauzele profesorilor A. Suru si I. Coja . Inaltul for stiintific datoreaza victimelor de atunci,
urmasilor acestora, oamenilor de stiinta care tin la prestigiul institutiei care-i reprezinta si populatiei acestei tari un gest reparator onest.
Lavric, Marte Petreu, ş.a. se integrează într-un curent care duce la cosmetizarea extremei drepte din interbelic, de dragul unei popularităţi bazate pe anticomunism. Regretabilă confuzie, la fel cum şi aprecierea pozitivă a lui V.Tismăneanu este regretabilă.