Alexandru Paleologu: anii de detenţie şi „Pactul cu Diavolul“
- 18-02-2010
- Nr. 513
-
Tudorel URIAN
- ISTORIE RECENTĂ
- 2 Comentarii
Aşa cum era de aşteptat, toţi cei judecaţi în procesul Noica-Pillat au fost în final condamnaţi la ani grei de închisoare. Nu pentru că ar fi săvîrşit mari crime împotriva orînduirii, ci pentru că aceasta era regula jocului. Alexandru Paleologu a fost condamnat la 14 ani de muncă silnică pentru „săvîrşirea infracţiunii de agitaţie contra ordinei sociale“. Decizia a fost luată de Tribunalul Militar al Reg. a II-a Militare Bucureşti şi poartă numărul 24/1 martie 1960. Recursurile sînt respinse şi sentinţa rămîne definitivă prin Decizia nr. 77/1960, dată de Tribunalul Suprem, Colegiul Militar. Potrivit sentinţei, ar fi trebuit să fie eliberat la data de 3 septembrie 1973 (din totalul anilor de detenţie s-a scăzut perioada petrecută în arest). Din fericire, a fost eliberat la 24 iunie 1964, în urma intrării în vigoare a Decretului privind amnistierea deţinuţilor politici. În toate confesiunile sale de după 1989, Alexandru Paleologu vorbeşte despre anii de închisoare ca despre o experienţă fundamentală a vieţii sale, pe care nu ar fi trebuit cu nici un chip să o rateze. Zilele şi nopţile petrecute dincolo de gratii, bătăile şi umilinţele îndurate, exemplele de sublimă solidaritate umană întîlnite, lupta cotidiană pentru su-pravieţuire şi abandonul moral din final […]
Un articol excelent. Bine documentat, bine scris. Important este ca dl. Paleologu a ramas ca o lumina in viata celor ce l-au cunoscut. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Chiar daca stiam (cine nu stia, oare?!), am senzatia ca e pentru prima oara cand pricep… cine a fost cu adevarat Al. Paleologu. Niciodata nu i-am judecat pe aceia care, in inchisoare fiind, au cedat semnand „pactul cu diavolul”. Dar sa-l mai si respecti pe de-asupra, cu atata „umor”, mi se pare totusi, impardonabil. Trista, foarte trista poveste!