Gala Premiilor revistei Observator cultural (VIDEO)
Ediţia a IV-a, 22 martie 2010, Teatrul Odeon, ora 19.00
- 25-02-2010
- Nr. 516
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 18 Comentarii
Revista Observator cultural organizează a IV-a ediţie a Galei Premiilor Observator cultural. Gala va avea loc luni, 22 martie, la Teatrul Odeon, de la ora 19.00. Se va acorda cîte un premiu la următoarele cinci categorii: Debut, Poezie, Proză, Critică/ Istorie literară/ Teorie literară, Eseu/ Memorialistică/ Publicistică. Pe baza voturilor exprimate pe site, în Gala va fi oferit şi Premiul Publicului. În cadrul Galei se va acorda Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Juriul: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş şi Carmen Muşat Invitaţi: Irina Sârbu (voce), Puiu Pascu (pian) Prezintă: Tania Popa – actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti Trofeele au fost realizate de Elena Dumitrescu – sculptor. Finaliştii pentru cele cinci categorii: Debut Stoian G. Bogdan, Chipurile, Editura Cartea Românească Andrei Gorzo, Bunul, răul şi urîtul în cinema, Editura Polirom Corina Sabău, Blocul 29, apartamentul 1, Editura Polirom Georgiana Sârbu, Istoriile periferiei. Mahalaua în romanul românesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească Andrei Terian, G. Călinescu. A cincea esenţă, Editura Cartea Românească Poezie Dan Coman, Dicţionarul Mara, Editura Cartier Emilian Galaicu-Păun, Arme grăitoare, Editura Cartier Angela Marinescu, Probleme personale, Editura Cartea Românească Anca Mizumschi, Anca lui […]
@curios
Dle curios, u ma apuc sa fac eu nominalizari aici! Mai ales ca sunt multe alte lucruri de discutat. De pilda. Ati auzit de Gabriel Chifu. Este, de cativa ani, in structurile de putere ale USR. A dovedit bun simt si verticalitate si s-a recuzat de la premii pentru intreaga perioada cat va fi in conducerea uniunii. De ce Varujan Vosganian nu dovedeste, ca vicepresedinte, acelasi bun simt? In cazul ar trebui ca juriile sa-l ocoleasca, pentru ca altfel, evident, Varujan va lua cu nemiluita premii in lumea noastra cleioasa de obedientza… Ei, ce ma revolta? E tocmai faptul asta. Ca nu se tine la nominalizari si premieri de valoarea cartilor, ci de numele autorului, se tine seama de cine e autorul.
există, printre alte debuturi, și cântecul geamănului al lui gabi toma. asta dacă l-a citit careva….la debut. iar pentru poezie, augustin fratila, tot ca propunere pentru comisie
sunt şi eu curios cine a făcut nominalizările. nu mă pronunţ decât la poezie, dar următoarele titluri trebuiau să fie printre nominalizate: Caius Dobrescu, „Odă liberei întreprinderi”, ed. Tracus Arte; Radu Vancu, „Monstrul fericit”, ed. Cartier; Domnica Drumea, „Not for sale”, ed. Cartea Românească; dacă nu cumva şi cartea Elenei Vlădăreanu, care are destui fani…
eu nu am putut citi cartea lui matei florian. mi se pare ilizibila, mediocra. in rest, ceilalti sunt ok.
pentru frumusetea spiritului Jurnalul Oanei Pellea merita nominalizat.
domnule, la fiecare postare spuneti de carti cu adevarat bune lasate pe dinafara. vad ca aveti o obsesie, asta s-a inteles deja. dar nu vreti sa ne spuneti care sunt cartile alea cu adevarat bune?
Cel mai bun debut:
Georgiana Sârbu, Istoriile periferiei. Mahalaua în romanul românesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească
@dragos c butuzea: sa va povestesc o intamplare. Intr-o zi ne intalnim, cativa tineri, cu Alex Stefanescu. Alex zice: ba, am citit pe unul Mihai Drumes, e genial, mare nedreptate i s-a facut, nici macar nu-i in istoria literaturii. Stiti cum sunt tinerii, mai bascaliosi, asa ca facem noi un pic de bascalie de Alex. Dupa vreo saptamana vad un articol de-al criticului nostru mare la propriu, in care-l ataca pe Drumes. Influentat de noi, cautase sa se convinga, scriind, ca Drumes nu e un adevarat prozator. Noroc ca azi Alex nu mai citeste, ca altfel l-ar declara si pe Teodorovici genial. Scrie genul de literatura care-i place lui Alex. Daca Alex l-ar citi, indata ar declara drept capitala a prozei Iasul! Dar pe mine scrierile astea nu ma conving. Si, apoi, chiar daca Teodorovici ar intra in categoria \”bunicel\” sau \”onorabil\”, de ce sa-l nominalizezi lasand la o parte carti cu adevarat bune?
domnule matei carneci,
desi nici eu nu am fost intotdeauna de acord cu premiile aceste reviste, va atrag atentia ca gresiti. cel putin in ceea ce-i priveste pe ld teodotovici, care a scris o carte foarte buna – cu cateva povestiri excelente! – si pe c. teodorescu, care a scris capodopera sa. aceste carti chiar merita a fi nominalizate.
se pare ca sunteit victima unor prejudecati. nu discutam despre autori, ci despre carti!
@radu: stimate domn, am spus de Cristian Teodorescu ca a fost nominalizat deoarece este o vox publica – si cautati va rog, pana sa faceti alte observatii „pertinente” pe realitatea.net. Si a lucrat, daca nu mai lucreaza, la Cotidianul, nu? Si am spus ca din pricina asta a fost nominalizat, insa nu ca ar fi lipsit de valoare. dimpotriva. Asteptarea mea era ca si ceilalti nominalizati sa fie de calibrul lui. Si asta pentru ca au fot carti de proza in 2009 de valoarea Medgidiei…
@ mitru perea: dle, grafoman pentru mine e unul care scrie fara sa aiba ce. Chiar daca ar publica la 20 de ani o carte, pentru mine Galaicu-Paun tot grafoman ar fi.
Aveti dreptate, una dintre carti lipsea din sondaj, morit pentru care l-am refacut. Voturile au inceput in aceasta dimineata, 26 februarie, in „formula” completa. Se va vota pana pe 22 martie.
ma tem ca ati uitat sa treceti in sondaj „viata noastra cea de toate zilele” (s. golopentia). e la categoria „eseu”, care e reprezentata de toate celelalte carti.
Mie mi se par foarte ok nominalizarile…
@matei carneci: aveti haz! Cum adica, Cristian Teodorescu a ajuns sa fie nominalizat la Observator datorita vox publica? Pe ce lume traiti?
Stimate Dnule Matei Carneci,
am citit bine ca ati scris „Galaicu-Paun”=grafoman?? Ati citit macar vreun volum de-al lui (apropo, nu scoate decat unul la zece ani, asta da grafomanie, nu?)??? Il cunoasteti? M-ati socat.
poate ca nu are nici o relevanta, dar cartea este formidabila si e o tampenie sa spui ca a fost nominalizata pentru ca teodorovici ar conduce colectia ego.proza de la polirom. asa ca, inainte de a face pe grozavii, puneti mana si citi cartea.
…ce noutate! ca sa nu mai vorbim ca aproape toate is marca Polirom/CR… dar de ce n-a fost nominalizata „Cum sa uiti o femeie”, cea mai buna carte de Dan Lungu? Teo este foarte frustrat in perioada asta, de aia il nominalizeaza…doar-doar o castiga…
Dom\’le, oare la Observator cultural, care pe vremuri era un saptamanal onorabil, nu mai e nimeni care sa citeasca? Sa citeasca \”productia\” de carte a unui an si sa faca niste nominalizari in cunostinta de cauza si pe temeiul valorii. Sunt aici niste propuneri parca facute cu furca si substratul lor este cu siguranta oportunismul cultural. Conduce Teorodovici o colectie la Polirom? Hai sa-l nominalizam, nu conteaza ca e un prozator mediocru. E Teodorescu o vox publica? Hai sa-l nominalizam. Pentru ca sunt sigur, n-a fost nominalizat Teodorescu pentru valoarea sa, altfel cum sa fie asezat langa ceilalti nominalizati? Cu Visniec la fel. Sta la Paris, Dom\\\’le! Asta il face bun in ochii necititorilor de la Observator. Hai sa-l bagam si pe Matei Florian, ca face parte, cu frate-sau, dintr-o gasca influenta. Nu conteaza ca abia se balbaie… cand scrie… La poezie cam la fel. Oare ce cauta un grafoman ca Galaicu-Păun langa Angela Marinescu? Sau o poeta mediocra ca Mizumschi langa Alexandru Musina? Of, mare-i gradina Domnului! Si nu de alta, dar au existat carti de valoare si meritau sa fie puse in frunte!