Vecinătăţi şi incompatibilităţi
O rubrică nouă în Observator cultural
- 12-03-2010
- Nr. 516
-
Observator Cultural
- ARTICOLE
- 4 Comentarii
– Cine pe cine legitimează? Pe 23 februarie a.c. Editura Humanitas a lansat trei volume de Alexandru Graur, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de limbă română din toate timpurile, un „împătimit“ al corectitudinii limbii. Dicţionar al greşelilor de limbă, „Capcanele“ limbii române şi Mic tratat de ortografie sînt cărţi de referinţă în domeniu şi ar trebui să nu lipsească din şcoli, din redacţii, din bibliotecile publice şi personale. Spre surprin-derea noastră însă, editura a ales să-l invite la lansare pe profesorul Ion Coja, care s-a remarcat în anii din urmă ca unul dintre cei mai activi apologeţi ai Mişcării Legionare – profesorul Coja este, de altfel, autorul unui volum intitulat Legionarii noştri, apărut la Editura UMC Bucureşti în 2001, dar şi al unui articol mai recent, publicat pe site-ul său în 2007, sub titlul „80 de ani de la întemeierea Mişcării legionare“. Iată opiniile dlui Coja despre acest episod din istoria României: „poporul român îşi poate asuma cu bucurie şi satisfacţie acest capitol de istorie care se cheamă Mişcarea Legionară. Poporul român nu are nici un motiv să repudieze Mişcarea Legionară, ci dimpotrivă, are toate motivele să meargă pe mâna legionarilor, aşa cum a făcut-o şi electoratul român […]
Liiceanu et comp au abandonat demult o norma, cat decat normala,de conduita decenta.Nu demult un ziarist si scriitor imi spunea ca e vorba de o ,,gasca” a lui Basescu.Atitudinea acestor intelectuali,(cat o fi mai ramas din spiritul lor democratic afisat dupa 1990),fatza de masura luata de Boc,(citeste Bsescu) de al inlocui pe Marius Oprea-cu cine?,este un afront pentru oricare cetatzean de buna credintza.Daca Boc isi prmite sa ignore luarile de pozitzie ale unor persolalitatzi mentzionate mai sus,Liiceanu si Plesu nu aveau voe sa treaca cu vedera acest lucru.Patapievici,da.Moralmente e lipsit de valoare.Cei doi insa,nu trebuiau sa ramana impasibili nu numai la deciziam lui Boc,dar si fatza de mesajele sindicalisto-,,intelectuale” ale unor anonimi neavenitzi.
Intr-o berarie din Stuttgart, poetul imi cita pe timisoreanul Daniel Vighi de la Akademie Schloss Solitude, cum ca Romania pare condusa dintr-o Casa Conspirativa. De intriganti profesionisti s-ar putea adauga. A opune pe incomodul Tismaneanu incomodului Oprea e o decizie cu pierdere de imagine matematic sigura – pentru cei doi intelectuali, si, sistemic, pentru oricum anemica noastra miscare civica. Mai rau e ca recursul la metoda e transferabil: sa ne inchipuim ca Cineva l-ar numi pe dl Cartarescu manager Institutului Cultural Roman, opunandu-l dlui Patapievici! Nu poti alege decat distrugand in polemici imaginea unuia dintre cei doi megaintelectuali! Romania a cam pierdut Procesul Comunismului. Draghici, Nicolschi si Plesita au castigat Imposibila Lustratie.
Bravos, natiune, halal sa-ti fie! Ne-am intors la fenomenul adeziunilor entuziaste ale maselor largi de oameni ai muncii de la orase si sate. Anticomunismul „stiintific” se va face de acum incolo cu mijloacele propagandei comuniste – asta da reforma!
Faptul ca intemeietorii Editurii Humanitas au pus la bataie prestigiul institutiei si propriul lor prestigiu printr-o „actiune”, ca sa-i zic asa, atat de absurda, neverosimila aproape, depaseste, intr-adevar orice inchipuire! In rest, cacealmaua lui Tismaneanu &comp. nu mai uimeste pe nimeni, iar acele adeziuni sunt atat de grotesti incat par nascute ori din niste minti foarte, foarte bolnave, ori dintr-o mare disperare. Vom vedea!