FANTASY&SCIENCE FICTION. Puţine cluburi din Europa au palmaresul Helionului
Dialog cu Cornel SECU
- 01-04-2010
- Nr. 519
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 2 Comentarii
Cornel Secu, promotor al sefeului, redactor-şef de reviste, director de editură, răspunde unor întrebări despre sefeul românesc care se întîmplă la Timişoara de 30 de ani încoace. Au avut loc la Timişoara, zilele trecute, festivităţile care au marcat 30 de ani de existenţă ai Clubului Helion. Cum au fost începuturile? Helionul s-a înfiinţat pe 18 martie 1980. La prima întîlnire au fost cinci inşi, printre care Lucian Ionică, Silviu Genescu şi Duşan Baiszki. Locul a fost Casa Tineretului din Timişoara. Apoi au venit A.C. Giagim, Mihai Alexandru, Liviu Pârvan, George Terziu, Marcel Luca, Willy Jager, Mihai Marinică. În 1981 aveam peste 30 de participanţi, şedinţă de şedinţă, şi, lucru extrem de important, nici unul nu era la categoria „umplutură“. În toamna lui 1980 a avut loc celebra Conven-ţie (Consfătuire a cenaclurilor, cum se chema atunci) de la Timişoara, cînd Helionul, alături de Solaris Bucureşti şi Quasar Iaşi a contribuit la mica revoluţie optzecistă a sefeului românesc. Cîteva realizări? Volume ale cenacliştilor, antologii… Sînt puţine cluburi în Europa care se pot mîndri cu „palmaresul“ Helionului: n peste 30 de premii la convenţiile (consfătuirile) naţionale de gen. Trei premii la EUROCON pentru Cel mai bun fanzin (1984, Brighton; 1989, […]
Intr-un mail primit de la Cornel Secu se face urmatoarea precizare: revista HELION va aparea lunar in format electronic si de sase ori pe an pe hirtie. Asta e o veste buna.
Cred că principala problemă mişcării sf, atât ca activitate de club (cenaclu), cât şi ca sector de marketing, rezidă într-o viziune nouă, diferită de cea de dinainte de Revoluţie. Şi Cornel Secu şi alţii se miră că nu se poate regăsi dinamica mişcării şi revitaliza interesul cititorilor spre acest gen, dar – părerea mea, desigur – este că avem de-a face cu o optică greşită. În epoca de azi nu putem face abstracţie, de exemplu, de sectorul IT şi comunicaţii, de gândirea unei creaţii ca un produs comercial destinat vânzării. Visul găsirii unui mecena nu e imposibil, dar e improbabil. SF-ul trebuie gândit ca o afacere, până la urmă, ca el să meargă, şi nu ca un hobby care doar mănâncă nişte bani. Desigur, cluburile sunt necesare, mai ales pentru un segment de vârstă nostalgic după anumite epoci. Sunt de asemenea necesare pentru brain-storming-uri tematice. Nu în ultimul rând, pentru analize şi elaborări de proiecte.
Sper ca din rândul tinerei generaţii să apară oameni cu un acut simţ al manageriatului care să-l sprijine pe entuziastul Cornel Secu în ducerea mai departe a ştafetei Helion (chiar este un simbol al sf-ului), sper ca aceşti tineri să apară în toată ţara şi să imprime cititorilor interesul cuvenit către acest gen, un gen literar-artistic de avangardă devenit de nişă tocmai prin conservatorism.
Urez lui Cornel Secu să nu lase numele Helion doar ca pagină de istorie, ci să-l ţină ca şi până acum, viu şi activ în sf-ul românesc. Succes şi, pentru că ne aflăm în prag de mare sărbătoare pascală, vă doresc tuturor un Paşte fericit!