Unde este reforma învăţămîntului?
- 16-04-2010
- Nr. 520
-
Carol CĂPIŢĂ
- ÎNVĂŢĂMÎNT
- 3 Comentarii
Textul propus de MECTS este, din multe puncte de vedere, unul surprinzător. Întîi de toate, fiindcă este, cel puţin în comparaţie cu texte similare din Uniunea Europeană, un text redactat foarte rapid – argumentul că acesta este rezultatul filtrării unor texte cu ceva vechime prin sertare sau varii concilii ale înţelepţilor nu este valid, căci un text de lege nu este o crestomaţie şi nici un „making of“. În al doilea rînd, fiindcă este un text care are de toate. Are prevederi bune, prevederi surprinzătoare, dar şi prevederi periculoase, atunci cînd nu sînt pur şi simplu în contradicţie cu ansamblul legislaţiei. Există şi prevederi cel puţin amuzante – numărul de ore de activitate independentă pentru studenţi, de pildă, calculate pe perioada celor două semestre dintr-un an ajunge la 8 ore pe zi fără activităţi de curs sau seminar. În sfîrşit, fiindcă reprezintă o încercare de a revitaliza unul dintre domeniile de activitate cu cel mai mare număr de bugetari – educaţia continuă să fie, în ciuda recentelor eforturi ale actualei guvernări, cel mai mare subsistem al societăţii. Credem că nu există familie în românia care să nu fie legată într-un fel sau altul de educaţie. Cu atît mai surprinzătoare graba […]
Trebuie scoasa obligativitatea religiei in scoli. Cu ce ne deosebim de cei care predau Coranul obligatoriu?
Ar trebui introdusa in scoli o istorie a tuturor religiilor astfel incat sa se imbogateasca cu adevarat cultura generala a copiilor nostri.Personal simt ca a luat o intorsatura nefasta acest aspect dupa revolutie ( s-a banalizat religia) si pentru ca este obligatoriu a devenit de respins.Nu inteleg fetele bisericesti ca dupa atatea sdecenii de frustari nu avem nevoie de inca una?Nu vreau copilul meu sa fie indobitocit!
In cls. I la ora 6.30 dimineata prof de religie i-a chemat sa-i spovedeasca la o biserica langa scoala.Ea nu a mai venit!Asadar copii au inghetat 1 ora in fata scolii.Sau li se spune copiilor ca daca nu invata la religie ii va pedepsi D-zeu, vor fi calcati de masini !Inadmisibil!!
Vorbiti aici despre religie, ca disciplina obligatorie. Mai crede astazi cineva ca in Romania se preda religia in scoala. Eu stiu ca cel putin doi mari oameni de cultura romani – Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu – au ajuns sa predea in SUA intr-o universitate in care erau pregatiti profesori de religie. In ciuda aceste traditii – caci este vorba despre o traditie cu care nu avem motive sa nu ne mandrim – in tara lor de bastina religia nu figureaza printre disciplinele scolare. Ceea ce in Romania se preda in scoli sub numele de religie nu este nicidecum disciplina stiintifica numita de nemti Religionwissenschaft. Ci dimpotriva este vorba despre teologie ortodoxa. Ma intreb inca odata, asa cum ma intreb deja de peste trei decenii, pana cand noi romanii vom prefera minciuna in locul adevarului si nu vom avea taria de caracter de a spune lucrurilor pe nume. Sunt convns astazi ca daca, printr-un miracol, Isus Cristos, sau oricare alt fiu al lui Dumnezeu s-ar pogora printre noi si ar refuza sa dea spaga pentru a promova un examen intr-o institutie de invatamant, am sfarsi prin a-l rastigni … oare pentru a cata oara!?
Excelent articolul profesorului Carol Capita! Din pacate, cinismul si nepasarea celor care au redactat legea nu mai lasa loc dialogului. Probabil ca singura solutie in acest moment este greva generala in invatamant, atat la nivel secundar, cat si universitar. Mimarea ascultarii unor puncte de vedere critice nu mai amageste pe nimeni. Cei care au elaborat legea mizeaza pe lipsa de solidaritate a corpului profesoral din Romania. Ar trebui sa-i dezamagim.