Mircea Cărtărescu, criticii şi literatura
- 23-04-2010
- Nr. 521
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- OPINII
- 5 Comentarii
În luna martie, m-am întors în paginile revistei care m-a făcut cronicar literar. Adevărul literar şi artistic are acum altă echipă redacţională, o formulă complet diferită, pagini mai lucioase şi mai colorate; şi se distribuie odată cu Adevărul. Astfel că m-am distribuit şi eu odată cu ziarul: mai întîi în numărul din 17 martie, în care alături de nouă critici literari am participat la un Top 5 pentru Romanul deceniului; şi apoi în numărul din 24 martie, în care scriitorul clasat pe primul loc, Mircea Cărtărescu, a venit cu un feedback de proporţiile unui interviu. În Adevărul din 25 martie, hop!, încă o dată Cristea-Enache: întrucît toţi cei proboziţi de Cărtărescu au fost solicitaţi să comenteze, la rîndul lor, calificările scriitorului, am trimis prin e-mail două-trei propoziţii. Suficient pentru ca ziarul să vină iarăşi cu un subiect „incendiar“. „«Contorsionistul» şi «carieristul» îi răspund lui Mircea Cărtărescu“, titra Adevărul la pagina de cultură, deasupra a două fotografii mari şi color, în care puteau fi recunoscuţi Paul Cernat şi subsemnatul. Subita celebritate, fie ea şi în registru negativ, m-a flatat. Topul, reacţia la top şi reacţiile la reacţia la top au înroşit Adevărul şi au încins netul, fiind preluate pe site-uri […]
mi-a placut raspunsul dumneavostra si e pacat ca un scriitor precum cartarescu sa nu inteleaga ca valoarea unei carti devine mare pe masura ce aceasta este relativizata in dezbateri ale criticii literare.
personal nu consider nici Leventul, nici Visul capodopere ci doar texte inteligent articulate strucutal dar fara substanta.
Felicitari, domnule Cristea-Enache, pentru articol, pentru justețea, claritatea și rigoarea discursului. În linie maioresciană, ați demontat, sine ira et sutdio, toate acuzele lui Mircea Cărtărescu. Dar cred că deja știți asta. Îmi pare rău că autorul ”Nostalgiei” (ca să pomenesc doar un titlu valoros) a ajuns la astfel de aprecieri. Oricum, istoria va reține opera, nu omul (cred).
La aceasta carte mi-a placut doar… titlul! Cred ca si celorlalti, la fel, dar nu si-au dat seama. In rest, pot sa spun ca mi s-a parut chiar un rebut literar (as fi spus o „porcarie”, dar am zis sa fiu finuta). Mai degraba in „Mendebilul” am gasit ceva-ceva talent, insa despre celelalte nu ma pronunt fiindca nu le-am citit.
Am citit cu mare placere „de ce iubim femeile”, inca nimic altceva de M Cartarescu, de teama a nu fiu dezamagit. Sper sa ma insel!
Va felicit, dle Cristea-Enache. Cartarescu trebuie pus la punct, ca prea i s-a urcat la cap. Un impostor alintat. Ce oroare ar fi sa ia premiul Nobel! Amintiti-va numai de cei care nu l-au primit. Amintiti-va de marii scriitori care inca se afla prin lume. Critica trebuie sa fie inteligenta si curajoasa, inspirata si erudita. Necrutatoare. Dar dl autor nu suporta nici macar ignorarea gogosiei sale. Felicitari!