VECINĂTĂŢI ŞI INCOMPATIBILITĂŢI. PAL melaminat şi alte blaturi
- 14-05-2010
- Nr. 524
-
Alexandru MATEI
- Rubrici
- 9 Comentarii
Ani de zile, am citit lună de lună aberaţiile lui Traian Ungureanu în Idei în dialog şi în alte publicaţii. Le salva uneori stilul gros, ostentativ, dar artist în comparaţie cu stilul jurnalistic românesc. Bun. Am scăpat de aberaţiile lui, PD-L l-a înrolat, în sfîrşit. Cei care i-au încurajat flic-flacurile nu-şi fac procese de conştiinţă. Nici n-am apucat să ne bucurăm, pentru că locul său a fost luat, cu mai puţin aparat, fără atîtea brizbrizuri – apartenenţa academică obligă –, de Vladimir Tismăneanu. Desigur, diferenţe există, aş fi nedrept să nu re-cunosc. Vladimir Tismăneanu e prea inteligent pentru a scrie aberaţii, dar suficient de inteligent pentru a se prezenta ca un tovarăş de drum decent al Puterii de la Bucureşti. Iată, am căzut recent peste o întrebare adresată domniei sale şi peste răspunsul său prompt, pe forumul revistei 22. Să le citim: „Cătălin, student Ştiinţe Politice: Domnule Tismăneanu, ce competenţe au Ioan Stanomir şi Mihail Neamţu pe studiul comunismului? Vladimir Tismăneanu: Prof. Ioan Stanomir este coautor a trei volume cu titlul Explorări în comunismul românesc, apărute la Polirom. A scris texte esenţiale despre marxism, leninism, stalinism, totalitarism în genere. A scris subcapitolul despre Constituţiile României socialiste, pentru Raportul Final […]
Drept sa fiu, si mie imi repugna acest scandal din jurul conducerii IICCMER. Desigur ca Mihail Neamtu nu e departe de a fi un nimeni in Romania. Daca il comparam cu multi alti intelectuali romani activi, Mihail Neamtu are o vizibilitate internationala. Voiam sa subliniez doar o ipocrizie aici, nu altceva. Nu vreau ca lucrurile sa fie dintr-o data perfecte in Romania, as vrea doar mai putina ipocrizie, atit.
Slava cerului ca nu locuiti! Este execrabil felul in care echipa Tismaneanu a descins, cu girul politic asigurat, caci ei sunt admiratori ai Presedintelui chiar si cand tara o duce ca vai de ea, la Institutul domnului Oprea. Parca ar fi o banda de hamesiti, care, dupa ce Ali Baba a pus mana pe prada, tot Ali Baba le zvarle si lor o ciozvarta. Na mancati si va indestulati! Hai, la simpozioane cu voi! Volo, scrie, scrie, editeaza, sute, mii de articole, cu aceleasi idei, cu aceiasi grafomanie.
“E drept, are vizibilitate. Are un doctorat la King’s Cross College si are, cred, relatii. E un excelent teolog.” (Alexandru Matei)
Singurele publicatii validate international ale lui Mihail Neamtu sunt 4 semnale de carte, de cate o pagina (una si jumatate maxim) fiecare, scrise in The Heythrop Journal — Monthly Review of Philosophy and Theology, pe vremea cand era student la King’s. Revista (considerata fara mare importanta in filosofie, dar binecunoscuta in teologie) este editata la Heythrop College, care face parte din aceeasi universitate (University of London) ca si King’s College. Iata lista:
Title: Petre Tutea: Between sacrifice and suicide.
Author(s): Neamtu M
Source: HEYTHROP JOURNAL-A QUARTERLY REVIEW OF PHILOSOPHY AND THEOLOGY Volume: 47 Issue: 3 Pages: 513-514 Published: JUL 2006
Times Cited: 0
2. Title: The concept of God, the origin of the world, and the image of the human in the world religions.
Author(s): Neamtu M
Source: HEYTHROP JOURNAL-A QUARTERLY REVIEW OF PHILOSOPHY AND THEOLOGY Volume: 46 Issue: 3 Pages: 383-384 Published: JUL 2005
Times Cited: 0
3. Title: The origin and the overcoming of evil and suffering in the world religions.
Author(s): Neamtu M
Source: HEYTHROP JOURNAL-A QUARTERLY REVIEW OF PHILOSOPHY AND THEOLOGY Volume: 46 Issue: 3 Pages: 384-385 Published: JUL 2005
Times Cited: 0
4. Title: The bride of the lamb.
Author(s): Neamtu M
Source: HEYTHROP JOURNAL-A QUARTERLY REVIEW OF PHILOSOPHY AND THEOLOGY Volume: 46 Issue: 2 Pages: 242-243 Published: APR 2005
Times Cited: 0
Restul articolelor sunt scrise in reviste romanesti: Archaeus (2002, 2004, 2006), Studia Phenomenologica (2001), Studia Universitatis Babes-Bolyai-Studia Europaea (1999).
Cateva date despre aceste reviste:
Archaeus este editata de catre Colegiul Noua Europa (presedinte: Andrei Pleşu)
Studia Phenomenologica al are printre membri board-ului editorial pe Gabriel Liiceanu. Este interesanta descrierea care apare pe site-ul acestei reviste in privinta intrebarii daca este o revista care aplica anonimizarea in procesul de evaluare a articolelor supuse atentiei: “All articles are blind-refereed except when invited.” (trad.: toate articolele sunt recenzate anonim, cu exceptia celor scrise la invitatie).
Studia Universitatis Babes-Bolyai-Studia Europaea are datele relevante deja continute in denumire.
A se trage concluziile.
PS: in ceea ce priveste subiectul IICCMER, ar fi trebuit sa se organizeze un concurs de CV-uri, asa cum se face in lumea civilizata. Ca nu s-a facut e un semn al inapoierii, al primitivismului tarii in care, slava Domnului, nu traiesc.
@ Alina „Nu e neamtu poate un expert pe comunismul romanesc, dar experienta internationala are si asta aduce vizibilitate, pe linga conexiunile lui tismaneanu.”
E drept, are vizibilitate. Are un doctorat la King’s Cross College si are, cred, relatii. E un excelent teolog. Dar asta poate trebuia sa o spuna domnul Tismaneanu, nu dv. Insa tot nu e suficient. Pentru ca numirea cuiva intr-un post se face pe baza de competente validate in domeniu. Or, mie mi s-a parut penibil doar felul in care VT justifica numirea lui MN. Atit, punctual.
Ce frumos l-au incondeiat aceste \”spirite liberale\’ pe \”pasunistul \” Marino. Sau vocatia universalismului tine de intermitente, profitabile personal?
Normal, cand ai 40% in plus de la buget, in an de criza, si nu-i mai dai pe sapat dupa morti, ca Marius Oprea, iti da mana sa faci conferinte internationale cu duiumul si colocvii bune pentru CV.
nu mi-a placut niciodata cearta intre oprea si tismaneanu. amindoi au merite. dar puteti dle alexandru matei sa negati schimbarile in bine aduse de echipa dlui stanomir si neamtu. eu m-am uitat pe site-ul lor si am vazut o schimbare de dinamica si de stil. conferinte internationale cu duiumul, colocvii, o revista in limbi de circulatie, toate astea nu sunt oare rezultatul concret al venirii lui stanomir, neamtu & co?
http://www.crimelecomunismului.ro/ro/call_for_papers/
nu e neamtu poate un expert pe comunismul romanesc, dar experienta internationala are si asta aduce vizibilitate, pe linga conexiunile lui tismaneanu.
http://www.crimelecomunismului.ro/ro/despre_iiccr/structura_iiccr/consiliul_stiintific/
pe scurt, dle matei, dati-le oamenilor o sansa, daca sunteti onest. e plina tara de provinciali.
Mihail Neamtu n-ar fi trebuit sa accepte functia de la IICCMER. Daca tine Vladimir Tismaneanu „de sase”, ca sa va citez, orice e posibil.
Bine ca mai discuta cineva in tara asta despre oamenii adusi de V. Tismaneanu la IICCMER. Am crezut ca ati uitat subiectul…