Justiţiarismul mahalalelor
- 11-06-2010
- Nr. 528
-
Paul CERNAT
- OPINII
- 2 Comentarii
Lumea noastră intelectuală seamănă, adesea, cu o gherilă urbană şi abundă în vendete imunde. După ce Evenimentul zilei a lansat, sub semnătura Mirelei Corlăţan, cîteva pseudodezvăluiri despre o presupusă colaborare cu Securitatea a lui Adrian Marino, mulţi dintre cei iritaţi de volumul postum Viaţa unui om singur şi de alte atitudini mai vechi ale regretatului cărturar au exultat. A urmat, previzibil, reîncălzirea unor paralelisme de genul: „– Cine-a fost mai vinovat, Noica sau Marino?“ „– Al vostru-i mai vinovat!“ „– Ba, al vostru!“. Într-un elan justiţiar pe cît de pripit, pe atît de nedeontologic, unii comentatori s-au repezit să ia drept adevăr absolut informaţiile preluate de Mirela Corlăţan din arhiva CNSAS. Laszlo Alexandru, de pildă, n-a ezitat să-i ia în cătare pe toţi cei care au îndrăznit să-i ia apărarea „ticălosului“ dovedit. Ceva mai precaut, dar la fel de supărat, s-a arătat a fi, în România literară, Dan C. Mihăilescu. Între timp, apariţia unor cercetări precum cele ale lui Gabriel Andreescu (din cotidianul.ro) sau ale Simonei-Maria Pop (din Observator cultural), cărora li s-au adăugat mărturiile lui Neculai Constantin Munteanu (tot din Observator cultural), au infirmat substanţial verdictele din Evz, scoţîndu-le la iveală neprofesionismul şi probînd reaua-credinţă a celor care s-au […]
Cind e vorba de scriitori, lucrul e de inteles, oamenii astia sufera pentru absenta din „Istoria critica”… Marile spirite se intilnesc.
In rest, da, asa e, dar cui ii mai pasa? La razboi, ca la razboi.
Vad ca si in ultimul numar din „Contemporanul” Aura Christi a publicat cca doua pagini de citate din Manolescu (cam tot alea din Nitescu-Cotidianul).
E important totusi de stiut ca multe dintre pasajele compromitatoare de la inceputul anilor 60 nici macar nu erau scrise de Manolescu, ci de redactie – care edita textele, impanandu-le cu slogane.