DIN FOIŞOR. Un popor de Şeherezade (IV)
Interviul
- 27-08-2010
- Nr. 539
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 20 Comentarii
Conferinţa a fost urmată de lungi dezbateri, moderate excelent de Al. Cistelecan, dar, din păcate, acestea nu s-au păstrat. A fost salvat însă un scurt interviu, realizat, ca şi filmul, de Laurenţiu Blaga, în care, la cald, precizez şi nuanţez cîteva din cele spuse în conferinţă. Am reuşit să recuperez convorbirea şi o redau în acest episod. Domnule Antonesei, s-a încheiat confe-rinţa. Pornind de la titlul ei, de ce socotiţi că românii sînt un popor narativ, de Şeherezade? Am plecat de la vorba, devenită folclor, că „românul s-a născut poet“ şi sînt de acord cu ea, dar cultura română se mai şi maturizează, cum a făcut-o şi în interbelic, cînd apar mai multe centre de creativitate culturală. Deci, pe lîngă poezie, am constatat că, după ’90, au început să capete amploare genurile narative – proza, filmul şi chiar teatrul. Am vrut să subliniez fenomenul care mi se pare cel mai interesant dintre toate apărute în cultura noastră din ’90 încoace. Şi am recurs la metafora cu Şeherezada pentru că, atunci cînd spui Şeherezada, spui poveşti, spui chiar 1001 de poveşti. E lumea în care începem s-avem poveşti, să avem poveşti filmate, să avem poveşti scrise, să avem poveşti scrise […]
@) Daniel StPaul
Ma refer la minciunica!
@) Daca_nu_nu
Da, da, da, e mult mai bine!!! Glumesc, desigur, doar sint in vacanta!
Uuuummm, cam asa e, povestile-s fictiune veritabila (formula inrudita cu “minciuna romantica si adevar romanesc”)…; nu stam prea bine nici cind ne punem pe comentat (asinus asinum fricat, ha, ha!): commentum, ori commenticius sint, in principio,cum se zice la Biblie, (pura) inventie, scorneala, fictiune, ba chiar , minciunica…
Atunci „ai dreptate”!
AI DREPTATE!!!
Aşa e mai bine?
Ha, ha, ha…
@) Daca_nu_nu
Numai ca acel \”s/ar putea\” imi suna vag diminuant…
@) LA
Poate de aceea şi plac atât de mult, că sunt convingătoare.
Iar asta nu poate decât să bucure, să încânte, să delecteze…
@) Daca_nu_nu
…povestile (fictiunile) sint intotdeauna adevarate!
…minciună sau ba, fie cum a fi, numa ficţie s-o cheme.
Vorba aia: Minte-mă să-mi placă!, şi-apoi treaba ta cum o ticluieşti…
@) Daca_nu_nu, Daniel StPaul
…nu minte, cum nici povestitorii nu minmt nicioada, povestirile fiind, mereu, „adevarate”! Constat cu placuta supriza ca, deosebit de ultimele doua dati, pot comenta! Nu ca voi exagera cu asta, dar e bine sa stii ca poti face ceva!
Sultanul minte doar cind e subiect, ca nu-i deasupra legilor firii; altminterea, mint altii despre el: Sheherezad/a/(popoare de)e, naratori, habladori, povestitori de ocazie, pelegrini pe bloage…
…Daniel, padişahul minte!
Cum aranjeaza hazardul lucrurile… Purcezi de la povesti si, cind te uiti mai apoi, te trezesti ca se potriveste in pagina de parca ai fi raspuns la intrebarea: Unde esti, Chimita? Oricum, pur hazard. Altfel, o zi asa de plina incit am ramas complexat de cite am facut. Dar nu despre asta-i vorba ci despre cea mai vestita habladora, cum ar zice domnul acela, si despre poporul de habladore urmas dumneai.
Chiar daca ar fi un sultan dintre aceia, nu cred ca ar povesti, nu tsine de fisa postului.
Oricum, la un popor de Sheherazade, sa fii un sultan superman ori chiar Palestrina insusi, n-ai putea face fatsa polifoniei poporului asternuta intr-o poveste (de care , si asa, sultanul nu mai are nevoie, caci, inca de pe vremea Sheherazadei singulare, maria sa padisahul s-au aburcat intr-una dintre povestile care l-a fermecat cel mai mai si n-au mai binevoit a descaleca dintru insa).
…ce te face să crezi că sultanul are, într-adevăr, nevoie de poveste?
Danieeel…
De ce n-ar povesti sultanul???
Cât despre Becky Sharp… unde-a mers mia, meargă şi suta!
Fascinant ar fi s-auzim pe Sheherazada fermecindu-l pe sultan cu o poveste snobofila (ori , macar, snob binevoitoare… ); mi-e teama, insa, ca ar trebui sa fie mai altfel decit istorisirile din cartea tematica a distinsului domn care a zamislit-o si pe Becky Sharp. “Snobul investeşte în cultură mai mult decît iubitorul de cultură, care nu are bani.” (!?) Posibil, poate chiar probabil. Dar , daca investeste in cultura (hmm), locuitorul notiunii NU SE investeste in ea, pentru ca nu are organ pentru asa ceva. Pe de alta parte, NOTIUNEA de snob e atragatoare prin dinamica ei ascendenta si /sau descendenta (radio Erevan asa ne spune:” e bun plonjonul, e bun si contraplonjonul, dar amindoua impreuna sint cel mai bun lucru…”) ceea ce, altminterea spus, e ca acoperirea notiunii este si inlauntrul si in afara subiectului, si calare si pe jos, si poveste si nepoveste.
Oare unde-o fi Daniel???
…o, bine-ar fi să ne invadeze snobi dispuşi să investească în cultură!
Să te audă Doamne-Doamne!!!
Deocamdată-s cam puţini… Iar din cei care sunt, pot fi număraţi pe degete câţi o fac de dragul culturii în sine. Cei mai mulţi din cei puţini o fac de amorul întâlnirii cu publicul pentru care ei au mereu ceva de spus, dar de la care ei nu aşteaptă să afle oareşiceva, nici cât negru sub unghie.
În rest, de acord cu ce spui domnia ta.
Dacă avem şi snobi de-aceia…
Dacă nu…
…nu e rău! Adică, am intuit eu bine: magia poveştii… Povestea fiecăruia, la „gura sobei” (mă rog, la „botul calului”, „la cald”, tot soiul de variaţiuni).
Apoi îl invocăm pe Caragiale… Abia apoi. Adică acum.
Yes!!!
Next level!
Textul domnului Liviu Antonesei se afla la categoria „Rubrici” – in partea din stinga a ecranului, pe pagina a II-a. Ne pare rau, in acest moment, site-ul ne permite afisarea a doar cinci texte pe pagina. Dar, lucram in directia asta, ca sa avem toate articolele dintr-o categorie intr-o singura pagina.
Cum spuneam: „Din foisor” este pe pagina a II-a la „Rubrici”.
Acum, aparind si comentarii, va fi mai usor de accesat.
Redactia „Observator cultural”
@) All
…de gasit, chiar daca am trimis linkul de unde eu il pot citi! E o problema a site-ului!