„Dreptul Israelului la existenţă devine inalienabil“
Interviu cu Gabriel GURMAN
- 27-01-2011
- Nr. 560
-
Nedeea BURCA
- Interviu
- 9 Comentarii
Gabriel Gurman s-a născut în 1939, la Iaşi. În 1972 a emigrat în Israel. Ani la rînd – medic specialist de anestezie şi terapie intensivă la Spitalul Universitar Soroca din Beerşeva, profesor la Facultatea de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Ben Gurion şi prodecan al facultăţii, pînă la formala sa pensionare în anul 2005. Între anii 2006-2009 a funcţionat ca preşedinte al Centrului Israelian de Transplant şi actualmente e directorul Secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă al Spitalului Mayaney Hayeshuh B’nei Brak şi directorul Şcolii Internaţionale de Instructori de Anestezie (ISIA). Are, de asemenea, o bogată activitate extraştiinţifică, literară. Astfel, în calitatea sa de scriitor de limbă română, a publicat Istorii suprapuse (împreună cu Dora Petrilă) – 1999; Viitorul anilor trecuţi – 1999; Arta cameleonismului – 2000; Pămîntul e plat ca o farfurie – 2003; Interviuri cu Ion Cristofor – 2004;Toamna se numără eşecurile – 2005. Pe lîngă nenumăratele articole şi cărţi de specialitate, este autorul apreciatei lucrări ştiinţifice Vizionari şi visători (ediţie bilingvă ebraică-engleză, despre istoria anesteziei israeliene) – 2008. În anul 2009 i-a apărut prima culegere de povestiri în limba ebraică, Soarele apune în Sud, un gen literar mai rar întîlnit, în care toate povestirile, posedînd o acţiune independentă una […]
dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, e ca si-a tradat cuvantul, miseleste, si a creat/lasat o mostenire sangeroasa acolo. inainte de WWII… hitler. si inainte multe altele…
Acest articol ar trebui reluat de mediile din toata lumea:putini,ca sa nu zic mai toti,nu cunosc,ori nu vor sa stie,realitatile in care se sbate Israelul pentru a supravietui.
O realitate trista este ca ,,lumea”uita prin ce a trecut acest popor,pe drept cuvant,cum a fost macelarit,si,tot asa,cate valori au dat omenirii evreii.
Subscriu cu amandoua mainile la toate argumentele puse in discutie
1.fara Israel poporul evreu ar fi continuat drumul sau spre disparitie
2.fiul meu nu a fost ucis in razboi, iar eu sunt unul din cei mai acerbi pacifisti care exista in Israel. Vreau pace, vreau demnitate pentru toti, vreau un stat palestinian, liber si democrat.
Dar nu vreau sa mor pentru ca lumea a hotarit ca cel slab , cel minoritar, SI CEL CARE NU ARE PETROL , poate sa dispara fara sa produca prea multa valva, asa cum s-a intamplat in Holocaust. Povestea asta s-a terminat de mult.
3.Nu coeziunea araba e cea care pune in pericol Israelul ci atitudinea lumii civilizate care face doua greseli:
a.dublul standard (ceea ce e permis Americii in cucerirea pamantului mexican, si Angliei in mentinerea insulelor Malvinas si Frantei in cotropirea Corsicei, Israelului ii e interzis si lumea e dispusa sa ofere Israelului sanctiuni drastice
b.ceea ce hotaraste in lume nu e dreptatea ci petrolul. A nu se uita, Bush a dorit sa imparta Iracul in trei parti: octan 95,96,98!!!
completarea codului:
Daca din 3 comentarii de pina acum 1 este ca al tau, sa intelegem, ca o treime din romani sint ca tine ? Ar fi prea trist. In orice caz draga camarade ai greseli grosolane de informatie, intelegere si stereotipe uzuale in lumea din care provii.
In ordinea grohaiturilor proferate:
1. Nu era vorba in text nici de ochi pt ochi nici de iubirea aproapelui si nu era vorba de nimic religios – era vorba de dreptul la legitima aparare al unui stat si de pilda lui Samson (cineva din Biblie, gasesti restul pe internet).
2. „O eroare diplomatica britanica” ?! Marea Britanie a executat pina in 1948 pe evreii din Palestina care actionau impotriva Mandatului iar la votul ONU din 1947 pt aprobarea Impartirii Palestinei intre doua viitoare state- Marea Britanie s-a abtinut.
3. Herzel nu avea cum sa „persevereze” pe ideea Madagascarului pt ca a murit inainte de formularea ei de catre nazisti. E bine sa stii totusi- inteleg ca esti la o virsta care iti permite utilizarea computerului – ca Ierusalimul nu a fost niciodata capitala Madagascarului, de asemenea Isus Christos nu s-a nascut si nici n-a murit in Madagascar.
4. Tocmai ca teritoriul Palestinei era depopulat in sec 19 – au ramas marturiile scrise si vizuale ale calatorilor straini, vezi si aici ce poti sa faci pe internet.
5. Ia-o incet pe dira de antisemitism balos care ai lasat-o si intoarce-te inapoi in gaura de unde ai venit.
Sunt si eu curios la ce se refera Florin cand scrie despre ‘eroarea diplomatica britanica’. Statul Israel nu este rezultatul nici unei erori ci este realizarea dreptului la autodeterminare nationala a poporului evreu. Teritoriul pe care s-a format acest stat este teritoriul istoric in care a trait poporul evreu. Poporul palestinian care isi revendica acelasi teritoriu a ajuns aici ceva mai tarziu dar are si el acelasi drept de autodeterminare si multe cauze istorice au dus le nerealizarea lui pana acum, printre altele neacceptarea in 1947-48 a rezolutiei ONU de impartire a Palestinei mandatare intr-un stat evreiesc si unul arab. Cand ambele tabere isi revendica dreptul la suveranitate solutia este compromisul sau continuarea conflictului. Speranta celor care traiesc in aceasta zona si care doresc pacea este ca politicienii vor avea viziunea si curajul de a ajunge la un compromis istoric care sa duca la coexistenta a doua state pe teritoriul istoric pe care amandoua popoarele si-l revendica.
A nu se uita ca-n timpul Holocaustului au pierit milioane de evrei. Ce-ati vrea dvs.? Sa stea din nou cu mainile in san si sa se lase macelariti? Si ce intelegeti cand vorbiti de „eroarea britanica”? Puteti dezvolta?
„Dacă nu vom fi lăsaţi să trăim, vinovaţii vor primi o pedeapsă la fel de necruţătoare” – nu reusesc sa trec peste acest citat inversunat… Nu poti vorbi glacial si echidistant cand ai pierdut un fiu in razboi, dar totusi, pedeapsa asta ce o promiteti necrutatoare rimata cu a nu cruta, a nu ierta este orice dar numai pacifista nu.
Sa primeze oare principiul ochiul pentru ochi in locul iubirii aproapelui? Poate da, religios ar putea fi o explicatie.
Oricat ne place sau nu, subiectul infiintarii statului Israel e o rana deschisa, o eroare diplomatica britanica ce a permis deschiderea unui front in care ambele tabere isi justifica dreptul la suveranitate.
Poate daca Herzel ar fi perseverat pe ideea ca noul stat evreu sa fie in Madagascar, aborigenii de pe insula avand probabil o putere de coeziune mai slaba decat a comunitatii arabe din Palestina, atunci am fi avut un stat evreu dominat de pace si stabilitate, dar aflat la sud de ecuator.
Cum nici teoria roesneriana nu a avut fundament, nici statul evreu nu s-a infiintat pe un teritoriu pustiu, iar comunitatea araba are cel putin acelasi drept de identitate nationala precum cel evreu.
Realitatea are cel putin doua fete, in acest caz, nici una foarte zambitoare.
Bine spus, Herr Professor!
binevenit articolul dr Gurman, medic și scriitor, felicitări revistei OC