Un os indigest în gîtul istoriei
Incendies de Denis Villeneuve, după piesa de teatru a lui Wajdi Mouawad
- 11-02-2011
- Nr. 562
-
Fevronia NOVAC
- ESEU
- 3 Comentarii
Cînd am văzut prima dată Incendies de Denis Villeneuve, film realizat în 2010 după piesa de teatru a lui Wajdi Mouawad (publicată în 2003), am vrut să scriu despre el imediat. M-am temut însă că nu pot scrie fără să dezvălui episoade importante din film, ceea ce ar strica suspansul pentru cei care nu cunosc „intriga“ Incendiilor, piesă de teatru tradusă în română. A trecut ceva timp deja şi vreau să scriu, căci afişul filmului care apare acum în cinematografele pariziene mi-a dat „la chaire de poule“. Pe fundal roşu, pe zidurile metroului parizian, o văd pe Lubna Azabal (interpreta rolului lui Nawal Marwan) în şoc, încercînd să respire, după ce tocmai supravieţuise masacrului şi incendierii unui autobuz în deşertul Libanului. Incendierea acestui autobuz plin de oameni în faţa blocului său a fost şi rămîne trauma vieţii lui Wajdi Mouawad, care i-a fost martor la vîrsta de 7 ani (în 1975), înainte să fugă din Libanul cuprins de război şi, împreună cu familia lui, să se refugieze în Franţa, iar apoi în Québec, unde avea să devină unul dintre cei mai importanţi dramaturgi canadieni actuali. Incendierea autobuzului plin cu oameni este o traumă politică şi personală, iar teatrul lui Mouawad […]
Nu este vorba de o redactare deficitara.
Lui Valeriu Anania i s-a facut „fisa de legionar” la inmormintarea fratelui lui CZ Codreanu, pe care il chema Horea (sau Horia) Codreanu. Se intimpla in august 1941. Intr-adevar, Anania ortografiaza numele fratelui, Horia si nu Horea. Va multumesc.
Dar, cert este ca Anania a fost la acea inmormintare, o spune in „Memorii”, a fratelui, Horea (Horia) Codreanu, si a fost arestat.
Am avut un patriarh Justinian (1948=1977) si un patriarh Iustin (1977-1986). .Peste tot, in textul meu, apare scris patriarhul Iustin.
Intr-adevar, textul d-nei Novac a beneficiat de o toleranta nepermisa din partea revistei care, cu minima exigenta si profesionalism, a lasat sa treaca in paginile O.C. un articol prolix, cu multe repetari, fara ordonarea fireasca a ideilor si evenimentelor evocate. Cu alte cuvinte, fara ca redactia sa asigure prin interventia sa acuratetea unui material inainte ca el sa fie pus sub ochii cititorilor. Din pacate, nu de putine ori se intampla asemenea elipse (vezi, de pilda gafele din articolul consacrat recent decedatuui mitropolit Bartolomeu,( aparut in numarul trecut ), unde intalnim trimiteri bizare la Horea Codreanu (?) la patriarhul Justin (!)s.a, , reprezentand nu doar greseli de tipar, ci erori de redactare. Pacat !)
cum se face ca acest articol care ofera informatii destul de interesante, este asa varza la nivel de structura???