Ţara geme şi baba se piaptănă politic
- 25-02-2011
- Nr. 564
-
Iulia POPOVICI
- Actualitate
- 2 Comentarii
De cîteva săptămîni – ba chiar, subliminal, de cîteva luni –, Internetul şi presa naţională vuiesc de luări de poziţie privind necesitatea creării unui nou partid politic, eventual iniţiat din interiorul aşa-numitei societăţi civile. Prima aluzie la o astfel de posibilitate a venit din partea consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, cu ale sale basme cu Albă-ca-Zăpada, misteriosul as din mînecă pe piaţa viitorului sezon electoral. Ajunsă în terenul presei, mingea, trecută prin fileul unui articol din România Liberă al Alinei Mungiu-Pippidi, trimiţînd la Alianţa pentru o Românie Curată, a fost preluată de www.HotNews.ro, unde Vlad Mixich a dezvoltat o analiză asupra potenţialului politic al tinerilor lideri proveniţi din tehnocraţie, ONG-uri etc. A urmat Dan Tapalagă. Bulgărul a devenit avalanşă odată cu un articol al lui Cristian Ghinea (unul dintre viitorii lideri pomeniţi şi de Alina Mungiu, şi de Mixich), în contextul unor reacţii venite din partea lui Dragoş Paul Aligică şi Mihnea Măruţă, cu un apendice, în timp, adus de participanţi ai scenei politice deja existente, ca Daniel Funeriu şi Monica Macovei (proiectată în postura de posibil conducător al acestei noi formaţiuni). Într-o frumoasă zi de vineri, dezbăteam pe Messenger, cu Vasile Ernu, posibilul interes pe care „intelectualii de […]
Nu cred ca va aparea si trai un partid politic nou, oricit caz ar face el de noutate si curatenie.
La noi, specificul domeniului face ca orice creatie politica sa platasca pina la urma tribut regulii jocului. La o adică, politica se straduie sa puna in practica visele nerealizabile ale unui electorat – teribil de imatur la noi.
Pina nu se va schimba electoratul, mult-putin, nu e nevoie de o formatiune noua.
Daca nu se schimba, asta e – au trecut Romania, lumea si prin lucruri mai neplacute.
Plus ca de mii de ani tot ni se pare ca acusi-acusi vine sfirsitul lumii.
Da o analiza lucida si bine venita…
Adaug mai jos si un comentariu mai lung (care a mai fost postat pe forumul lui Ghinea…):
Inainte de a reforma o clasa politica e necesar sa reformam o societate civila, „cu varful ei de lance” intelectualitatea facatoare de opinie… pentru ca chiar si intelectualitatea (care poate fi considerata de dreapta …personal cred ca e mai putin relevanta acum in secolul 21, dar haideti sa o privim ca o eticheta doar) din grupul din care faceti parte (sa-i spunem Noua Europa) in ultimii ani s-a polarizat sustinand intr-un stil „microbist” ceea ce nu e de sustinut (daca analizam critierial si principial actiunea si comportamente politice si nu doar declaratii politice), lasand la o parte rolul principal al intelectualitatii de a critica si tine sub observatie puterea, partidul de la putere, premierul, presedintele, etc, dar si institutiile statului de drept (aici mi se pare ca noi toti am uitat ceea ce putem numi „lectia Ratiu a democratiei”…)
Acum cand am intrat in deceniul al doilea al secolului 21, cand internetul este aproape peste tot chiar si la noi in tara, haideti sa „luptam” (chiar daca nu imi place acest termen) pentru a „reintemeia democratia” pe tehnologia secolului 21, pronind de la un principiu „tehnologia (fiind flexibila, etc.) se adapteaza si slujeste omul si democratia, si nu invers”, in care omul se adapta la, de exemplu, rigiditatea ghiseului birocratic…
Apropo de „nou partid” haideti sa invatam din lectiile trecutului – au existat doua partide, sa zicem de tipul pe care vreti sa-l promovati, si anume PAC, PAR sau URR ….si inainte de orice trebuie analizat clar, desigur contextual, ceea ce s-a intamplat si de ce, pentru ca toate au fost esecuri…
Si inchei aceasta interventie prin a va reaminti ceea ce spunea Peter Drucker, ca in societatea bazata pe cunoastere, nu vor mai exista tari sarace sau bogate, ci doar tari mai mult sau mai putin ignorante… la fel se poate spune si despre organizatii, grupuri, partide, oameni, etc. …si, pe bune, in cel mai bun sens posibil, „intelectualitatea facatoare de opinii” este printre cele mai ignorante, inadecvate, etc…. (desigur alaturi de clasa politica…)